four roses

TASTING DAY #14 – The Four Roses Journey

Το The Tasters Club, σε συνεργασία με την εταιρία Pernod Ricard Hellas, διοργάνωσε την επίσημη παρουσίαση στην Ελλάδα του Four Roses Small Batch Bourbon. Με αφορμή αυτή την παρουσίαση, αφιερώσαμε την Tasting Day #14 στο ιστορικό αποστακτήριο του Four Roses. Ένα από τα πιο διάσημα ονόματα bourbon στον κόσμο.

Tο όνομα Four Roses κατοχυρώθηκε το 1888 και το distillery βρίσκεται στο Louisville του Kentucky. Το ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτηριστικό του αποστακτηρίου, είναι ότι χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά μίγματα σιτηρών (mashbills) και πέντε ποικιλίες μαγιάς, δίνοντάς του τη δυνατότητα να έχει δέκα διαφορετικές συνταγές για το ουίσκι του, ανάλογα με τους συνδυασμός των mashbills και μαγιάς. Το Small Batch συγκεριμένα είναι φτιαγμένο από 4 από αυτές τις συνταγές. Μαζί θα δοκιμάσουμε και τις υπόλοιπες εκφράσεις του αποστακτηρίου.

Δοκιμάσαμε:

1. Four Roses Yellow Label
2. Four Roses Small Batch
3. Four Roses Single Barrel
4. Four Roses Limited Edition Small Batch 2016

Το Small Batch λογίζεται ως «χειροποίητo» bourbon, γιατί παράγεται σε χειροκίνητη γραμμή εμφιάλωσης. Συνάμα η τοποθέτηση ετικετών γίνεται και αυτή με το χέρι. Επίσης επιλέγονται μόνο 17 βαρέλια για την παραγωγή κάθε “small batch”. Το Single Barrel, το οποίο θεωρείται και αυτό «χειροποίητo» bourbon, χρησιμοποιεί μόνο μία από τις συνταγές και όπως σαφώς καταλαβαίνουμε από το όνομά του προέρχεται από ένα βαρέλι. Tο Yellow Label χρησιμοποιεί όλες τις συνταγές του αποστακτηρίου, με μέσο όρο ωρίμανσης τα 6,5 χρόνια. Το Limited Edition Small Batch αποτελεί την ετήσια συλλεκτική έκφραση του αποστακτηρίου, προέρχεται από επιλεγμένα βαρέλια και είναι βεβαίως barrel strength.

Στο τέλος δοκιμάσαμε το θρυλικό Old Fashioned Whiskey Cocktail με Small Batch. Το Old Fashioned ονομάστηκε έτσι τη δεκαετία του 1880, οπότε τι ποιό κατάλληλο από ένα Four Roses bourbon για να το δημιουργήσουμε. Πόσο μάλλον με ένα Small Batch, που μας δίνει μια γλυκιά «συμφωνία» από πλούσιες και πικάντικες γεύσεις, μαζί με γλυκό, φρουτώδες άρωμα και νότες από γλυκιά δρυ και καραμέλα.

Η γευσιγνωσία έγινε την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 στο THE SOWL.

 

 

“It’s not about drinking, it’s about tasting…”