Winchester

Winchester ’73 & Four Roses Small Batch

WESTERN: Winchester ’73 (1950)

WHISKEY: Four Roses Small Batch

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Lin McAdam επισκέπτεται την πόλη Dodge ανήμερα της 4ης Ιουλίου 1876, την ίδια μέρα που φιλοξενείται εκεί ένας διαγωνισμός σκοποβολής. Το βραβείο είναι ένα συλλεκτικό τουφέκι Winchester 1873 με το όνομα “one-in-a-thousand”. Ο McAdam στην πραγματικότητα αναζητά τον “Dutch Henry” Brown για προσωπική εκδίκηση και παρά το ότι τον συναντάει στην πόλη, η παρουσία του θρυλικού σερίφη Wyatt Earp δεν του επιτρέπει να την πραγματοποίησει. Του επιτρέπει όμως να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, στον οποίο κερδίζει τον “Dutch Henry”, αλλά ο τελευταίος θα του κλέψει το βραβείο. Από ‘κει και πέρα αρχίζει η καταδίωξη και η εναλλαγή κατόχων του Winchester.

Από τον “Dutch Henry” στον έμπορο Joe Lamont, και μετά στον ιvδιάνο φύλαρχο Young Bull. Ακολουθεί ο Steve Miller, ο φοβιτσιάρης αρραβωνιαστικός της “χορεύτριας” Lola Manners, από τον οποίο περνάει στον πιστολά Waco Johnny Dean και καταλήγει ξανά στον “Dutch Henry”. Στην πόλη Tascosa, όπου ο Dutch θα επιχειρήσει να ληστέψει την τράπεζα, θα συναντηθούν πάλι οι δυό τους και η τελική αναμέτρηση είναι αναπόφευκτη. Θα λάβει χώρα στα γύρω βουνά, αποκαλύπτοντάς μας και τον λόγο του μίσους τους, όπου εν τέλει ο Lin θα είναι ο νικητής και κάτοχος του πολυπόθητου όπλου.

ΑΤΑΚΑ: Wyatt, θα τιγκάρεις τόσο πολύ αυτό το γραφείο με εξάσφαιρα, που δεν θα βρίσκει κάποιος μέρος να φτύσει!

WESTERN NOTES: Το Winchester 1873 ήταν ένα από τα διάσημα τουφέκια στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική. Ο αριθμός στο όνομά του υποδηλώνει το έτος κατασκευής του. Πρόκειτε για μία επαναληπτική καραμπίνα με το παρατσούκλι “το όπλο που κέρδισε τη Δύση” (The Gun that Won the West). Γνωρίζουμε ότι η εταρία Winchester, στα πλαίσια του marketing, διοργάνωνε διαγωνισμούς σκοποβολής με έπαθλο ένα συλλεκτικό τουφέκι “one-in-a-thousand”. Με αφετηρία αυτή την ιστορική παραπομπή, το όπλο αποτελεί και τον παρονομαστή όλης της ταινίας, αφού συνδέει όλους τους κρίκους, κατά την αναζήτησή του από τον πρωταγωνιστή Lin McAdam (James Stewart). Στην πραγματικότητα πρόκειτε για μια ταινία καταδίωξης, αφού ο James Stewart κυνηγάει παράλληλα τόσο τον κακό της ταινίας για να τον τιμωρήσει για παλιές αμαρτίες, αλλά και το τουφέκι, που ενώ το κέρδισε, του το έκλεψε ο ίδιος τύπος.

Ασπρόμαυρη ταινία με εκπληκτική φωτογραφία, από ένα μέτρ του είδους, τον σκηνοθέτη Anthony Mann. Το πέρασμά του τη δεκαετία του ’40 από το film noir, αφήνει εμφανέστατα το στίγμα του. Υπάρχει αυτό το “μαύρο” σύννεφο που ακολουθεί τους ήρωες, ως το τέλος. Κρυμμένα μυστικά και σκοτεινό παρελθόν αποκαλύπτονται  ή συγκαλύπτονται μέσα στην πλοκή. Ακόμα και ο “Νεαρός Ταύρος”, ο Ινδιάνος αρχηγός (Rock Hudson) φαίνεται έτοιμος να ακολουθήσει το πεπρωμένο του από την πρώτη στιγμή. Όποιος αποκτήσει το συγκεκριμένο τουφέκι, είναι σαν να υπογράφει τη θανατική του καταδίκη. Ποιό noir δεν γίνεται! Σε συνδιασμό με τα κλασικά μοτίβα των western της εποχής – πυροβολισμοί, Ινδιάνοι, Αμερικάνικο ιππικό, καλοί, κακοί, Wyatt Earp, καταδίωξη, εκδίκηση, λύτρωση στο τέλος – δημιουργούν ένα μικρό αριστούργημα. Η συγκεκριμένη ταινία είναι η πρώτη από τα 5 western που γύρισε ο Mann με τον Stewart.

Θεωρείτε από τους ειδικούς ως μια ταινία που επηρέασε βαθειά το αμερικάνικο western, γιατί παρουσίασε μια πιο πολύπλοκη εικόνα του ευγενικού ήρωα της Άγριας Δύσης, ενός ανθρώπου που ταλαιπωρείται από τα δικά του προβλήματα και τις βίαιες παρορμήσεις του. Σε αυτό βοήθησε βέβαια και η τεράστια εμπορική της επιτυχία. Ο James Stewart μάλιστα, επειδή είχε κάνει συμφωνία να πάρει μικρότερη αμοιβή, αλλά να έχει ποσοστό 50 cents από τα κέρδη, έβγαλε εκείνη την εποχή 600.000 δολάρια!

WHISKY NOTES: Ένα ιδιαίτερο μπέρμπον, που παράγεται από δύο διαφορετικές συνταγές Mashbill (μείγματα σιτηρών), και μας δίνουν ένα πολύπλοκο χαρακτήρα. Έντονα μπαχαρικό στη μύτη, με χαρακτηριστικά κόκκινων φρούτων, καραμέλα, ξύλο και βανίλια. Πολύ καλό σώμα, έντονη καραμέλα βουτύρου, νότες από κεράσι, μαύρο πιπέρι, και βανίλια. Μεγάλη διάρκεια, με πολύ καλή ισορροπία.

CATEGORY: Kentucky Straight Bourbon

DISTILLERY: Four Roses

COMPANY: KIRIN

AGE:  N.A.S

PROOF/ABV: 90/45 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 34

MASHBILL:  B 60% corn, 35% rye, 5% malted barley – E 75% corn, 20% rye, 5% malted barley

Four-Roses-Small-Batch

Winchester73

 

Κριτική Επιτροπή: Γιάννης Μηλιώνης