once upon a time in the west western and whiskey

Once Upon a Time in the West & Elijah Craig 12 yo

WESTERN: Once Upon a Time in the West (1968)

WHISKEY: Elijah Craig 12 Years Old

ΣΥΝΟΨΗ: Για να πάρει στα χέρια του την προνομιακή για τον σιδηρόδρομο γη στα Γλυκά Νερά (Sweetwater), ο ανάπηρος βαρώνος των τρένων Morton έχει προσλάβει δολοφόνους, υπό την ηγεσία του αδίστακτου σαδιστή γαλανομάτη Frank (Henry Fonda), για να εξαφανίσουν κάθε εμπόδιο. Ένα από αυτά είναι και ο ιδιοκτήτης μιας έκτασης-φιλέτο, ο Brett McBain και η οικογένειά του. Η νεοαφιχθήσα – και πρώην πόρνη- σύζυγός του, Jill (Claudia Cardinale) κληρονομεί την περιουσία και τα προβλήματα. Από αυτά προσπαθούν να την ξεμπλέξουν δύο περίεργοι τύποι, ο παράνομος Cheyenne (Jason Robards) και ο θανάσιμα μυστηριώδης Harmonica (Charles Bronson). Εκτός βέβαια από την προσπάθεια να ματαιώσουν τα σχέδια του Frank να αρπάξει τη γη της και καθώς συμμαχίες και προδοσίες εναλλάσσονται, αποκαλύπτεται ότι ο άνδρας με τη φυσαρμόνικα θέλει να σκοτώσει τον Frank για έναν διαφορετικό λόγο, για “κάτι που έχει να κάνει με το θάνατο”.

ΑΤΑΚΑ: Ο σύντομος διάλογος του Harmonica man με 3 δολοφόνους:

“Φέρατε άλογο για μένα”;

“Φαίνεται πως μας λείπει ένα άλογο”. (γέλια)

“Όχι, φέρατε δύο παραπάνω”. (stop στα γέλια)

WESTERN NOTES: To Once Upon a Time in the West του Sergio Leone αποτελεί το απόσταγμα των στυλ που έκαναν διάσημη την τριλογία του, Man with no Name με τον Clint Eastwood. Υπάρχει η ίδια απόκοσμη μουσική. Τα ίδια ιδρωμένα, άσχημα πρόσωπα. Ο ίδιος ρυθμός της αναμονής και της βίας. Η ίδια προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες της Άγριας Δύσης. Απλά εδώ ο Leone αρνείται να τελειώσει την ταινία. Με διάρκεια σχεδόν 3 ώρες έχει διχάσει πολύ κόσμο στην αποδοχή της. Καθολική σε Ευρώπη και Ιαπωνία, νεό μοντάρισμα στην Αμερική για να μικρύνει κατά 20 λεπτά! Φανταστείτε ότι η σκηνή της μονομαχίας μεταξύ Henry Fonda και Charles Bronson, διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά. Περπατάνε. Περιμένουν. Κάνουν κύκλους. Κοιτάζουν ο ένας τον άλλο. Στραβοκοιτάζουν. Φτύνουν. Βγάζουν τα σακάκια τους. Κάνουν συσπάσεις. Και απλά όταν τελικά φαίνονται διατεθειμένοι να πυροβολήσουν μετά από όλα αυτά, ο Leone χρησιμοποιεί μια αναδρομή στο παρελθόν για να μάθουμε το μεγάλο τους μυστικό. Συνυπεύθυνοι για όλα αυτά οι Bernardo Bertolucci και Dario Argento που υπογράφουν το σενάριο. Ειδική μνεία στην καθηλωτική μουσική του Ennio Morricone, που ειδικά ο σκοπός της φυσαρμόνικας έχει στοιχειώσει για πάντα την 7η τέχνη (και τους fans των Fields of the Nephilim από την εισαγωγή του Dawnrazor LP). To Once Upon a Time in the West είναι η τελευταία ταινία western του Sergio Leone και αποτελεί ένα αριστούργημα, ένα επικό -must see- φιλμ τοποθετημένο στο πάνθεον του κινηματογράφου.

WHISKEY NOTES: Χρώμα χαλκού. Γλυκά αρώματα από βανίλια, καραμέλα και καστανή ζάχαρη. Αρκετά έντονο το ξύλο σε συνδυασμό με ζωικά στοιχεία. Έντονη γεύση μπαχαρικών με γεμάτο σώμα και την καψαλισμένη δρυ να ξεχωρίζει. Αρκετά καλή επίγευση με ξύλο και δέρμα. Ένα κλασικό παράδειγμα ενός καλοφτιαγμένου bourbon.

CATEGORY: Straight Bourbon

COMPANY: Heaven Hill

DISTILLERY: Heaven Hill

AGE:  12 years old

PROOF/ABV: 94/47 %

SIZE: 750 ml

PRICE: 45 $

MASHBILL: 75% corn, 13% rye, 12% malted barley

once upon a time in the west western and whiskey

 

Κριτική Επιτροπή: Γιάννης Μηλιώνης