bruichladdich micro provenance laddiemp7 2431 4019 1694 the likker reviews

Bruichladdich Micro-Provenance #LaddieMP7 Review

Λίαν προσφάτως έφτασαν στα χέρια μας 3 μικρά μπουκαλάκια whisky από το αποστακτήριο του Bruichladdich. Ανήκουν στη σειρά Micro-Provenance, η οποία αποτελείται από διαφορετικές εμφιαλώσεις, που προέρχονται από ένα μόνο βαρέλι έκαστη. Πρόκειτε για μια προσπάθεια εξερεύνησης της επίδρασης στο whisky των διαφορετικών τύπων βαρελιών που χρησιμοποιούνται. Αποτελούν προσωπική επιλογή του master distiller, θέλοντας να μας παρουσιάσει την πολυπλοκότητα και την προέλευση κάθε βαρελιού.

Όπως μας γνωστοποιεί το αποστακτήριο, το Bruichladdich επενδύει ιδιαίτερα στο ξύλο. Το ουίσκι ωριμάζει σε πάνω από διακόσια διαφορετικά είδη βαρελιών, από τις bodegas του Jerez μέχρι τα Châteaux της Βουργουνδίας και από τους αμπελώνες του Sauternais μέχρι τις αποθήκες whiskey στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Βαρέλια που κρατούσαν είτε βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά ή κάποιο bourbon, περιέχουν τώρα ουίσκι που αποστάζεται από κριθάρι, που παράγουν αγροκτήματα στο Islay, τα Orkney και την ηπειρωτική Σκωτία.

 

Progressive Distilling

Είναι γνωστό σε όλους, πόσο το Bruichladdich πιστεύει στον πειραματισμό και στις νέες ιδέες. Μέσα από τα Micro-Provenance Series μας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουμε κατευθείαν από το βαρέλι, εξετάζοντας το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του αποστάγματος, σαν να είχαμε επισκεφθεί οι ίδιοι κάποια από τις αποθήκες στις όχθες της Lochindaal. Στην ετικέτα του ‘Wee Laddie’ μπουκαλιού, θα βρούμε όλες τις χρηστικές πληροφορίες που θέλουμε να γνωρίζουμε. Αριθμός βαρελιού, ποικιλία κριθαριού και τοποθεσία αγροκτήματος, είδος βαρελιού, ημερομηνίες απόσταξης και εμφιάλωσης, ακόμα και κωδικός αριθμός αποθήκης. Οι κυκλοφορίες αυτές ανακοινώνονται από το Bruichladdich μέσω e-mail στους Progressive Hebridean News subscribers (γράφεστε εδώ), είναι προς πώληση για κάθε ενδιαφερόμενο και συνοδεύονται από τη μετάδοση μιας απευθείας γευστικής δοκιμής από τον master distiller, μέσω του επίσημου YouTube καναλιού τους.

Για τις εμφιαλώσεις που δοκιμάσαμε, είχε κάνει την παρουσιάση στο κοινό ο Head Distiller Adam Hannett, μαζί με έναν από τους 76 αγρότες στο Islay, που καλλιεργεί κριθάρι για το distillery. Τα Micro-Provenance Series κυκλοφορούν επίσης και σε κανονικές εμφιαλώσεις. Η πρώτη κυκλοφορία διαθέσιμη στο e-shop τους με κωδικό Cask 12.6Α.002, ήταν μια παρτίδα 108 φιαλών, αποσταγμένη το 1985 και ωριμασμένη εξ ολοκλήρου σε βαρέλια μπέρμπον. Εμφιαλώθηκε το 2011 από μικρή ποσότητα κριθαριού, ποικιλίας DNA. Η σειρά Micro-Provenance είναι διαθέσιμη μόνο εδώ.

Mαζευτήκαμε λοιπόν να δοκιμάσουμε τα 3 μπουκάλια από τη σειρά #LaddieMP7 και να συζητήσουμε τα γευστικά χαρακτηριστικά τους. Η δοκιμή έγινε σε βάθος 30 λεπτών στο κάθε μπουκάλι, έτσι ώστε να μπορούν να αποκαλυφθούν πλήρως τα αρώματα και οι γεύσεις τους.

 

Micro-Provenance #LaddieMP7 Cask 2431

bruichladdich micro provenance laddiemp7 2431 the likker reviews

 

Ποικιλία κριθαριού: Concerto/Propino/Publican

Προέλευση κριθαριού: Ten Islay Farms

Είδος βαρελιού: 1st fill bourbon

Αριθμός βαρελιού: 2431

Αποθήκη: C1.44L

 

#LaddieMP7 Cask 2431 Tasting Notes

Colour: Άχυρο, λευκό κρασί.

Nose: Έντονο αλκοόλ, το οποίο αμέσως μετά υποχωρεί και δίνει τη θέση του σε μια γλυκάδα βύνης. Ανθικά στοιχεία, καθώς και ξινά φρούτα. Γκρέιπφρουτ και ροδάκινο.

Palate: Το αλκοόλ κάνει έντονη την παρουσία του και εδώ. Κρεμώδης υφή και ελαιώδης αίσθηση. Έντονη γεύση δημητριακών. Λίγα ξινά φρούτα και εδώ και υπόνοια ξύλου. Δέρμα και νότες σοκολάτας. Πολύ κλειστό dram αλλά με εξαιρετικό σώμα για τα 6 του χρόνια.

Finish: Μέση επίγευση, αφήνει μια αίσθηση δροσιάς με έντονη μέντα.

Με νερό: Απελευθερώνει περισσότερα στοιχεία. Ακόμα όξινο, μαρμελάδα κυδώνι, άγουρο πεπόνι, φρέσκος καπνός, κερύθρα, δροσιά ευκάλυπτου.

bruichladdich micro provenance laddiemp7 2431 the likker reviews

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Isle of Islay

DISTILLERY: Bruichladdich

OWNER: Rémy Cointreau

DISTILLED: 11.7.2011

AGE: 6 years old

ABV: 61.5 %

SIZE: 200 ml

Bottles: 900

 

Micro-Provenance #LaddieMP7 Cask 4019

bruichladdich micro provenance laddiemp7 4019 the likker reviews

 

Ποικιλία κριθαριού: Oxbridge

Προέλευση κριθαριού: Sunderland

Είδος βαρελιού: 1st fill bourbon

Αριθμός βαρελιού: 4019

Αποθήκη: W14.TS

 

#LaddieMP7 Cask 4019 Tasting Notes

Colour: Χρυσό.

Nose: Πολύ ενδιαφέρουσα μύτη. Θάλασσα και ιώδιο έρχονται αμέσως στο προσκήνιο. Αλεσμένο κακάο και κομμένο ξύλο ελιάς. Λευκόσαρκο ροδάκινο και ζωικό βούτυρο.

Palate: Πολύ ενσωματωμένο αλκοόλ σε αυτή την έκφραση. Δεν ενοχλούν καθόλου οι υψηλοί αλκοολικοί βαθμοί. Λιπαρό και αλμυρό. Αλμυρό toffee για την ακρίβεια. Αίσθηση καραμελωμένων σακχάρων. Ταμπάκο και λευκά πιπέρια.

Finish: Μέση επίγευση και εδώ, αλλά γεμάτη δημητριακά.

Με νερό: Υγρασία, όπως σε φρεσκοβρεγμένο γρασίδι. Άνθη λεμονιάς και γλυκάνισος.

bruichladdich micro provenance laddiemp7 4019 the likker reviews

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Isle of Islay

DISTILLERY: Bruichladdich

OWNER: Rémy Cointreau

DISTILLED: 17.12.2008

AGE: 8 years old

ABV: 63.4 %

SIZE: 200 ml

Bottles: 900

 

Micro-Provenance #LaddieMP7 Cask 1694

bruichladdich micro provenance laddiemp7 1694 the likker reviews

 

Ποικιλία κριθαριού: Optic

Προέλευση κριθαριού: Sunderland

Είδος βαρελιού: 1st fill bourbon

Αριθμός βαρελιού: 1694

Αποθήκη: W2.L17

 

#LaddieMP7 Cask 1694 Tasting Notes

Colour: Κεχριμπάρι.

Nose: Πολύ ευχάριστη μύτη. Βγαίνουν γλυκά αρώματα, γλυκό κάστανο, καραμέλα βουτύρου, πτι-μπερ μπισκότο. Όσο περνάει η ώρα εμφανίζεται βερνίκι ξύλου και spicy χαρακτήρας, σαν την καψαϊκίνη της πιπεριάς. Βρήκαμε επίσης ένα μίγμα σοκολάτας-φράουλας.

Palate: Σε τυφλή γευσιγνωσία θα πίστευε κάποιος ότι προέρχεται από βαρέλια sherry, βγάζοντας μια πλούσια γλυκύτητα. Αίσθηση μπάρας δημητριακών με φρούτα. Όσο περνάει η ώρα εμφανίζονται και ζωικά στοιχεία, καπνιστό μπέικον. Κρεμώδης υφή με τόνους εσπεριδοειδών.

Finish: Αρκετά μακρυά επίγευση, αφήνει μια μεταλλική αίσθηση, ενώ παραμένει η γλυκύτητα, σαν ώριμο αχλάδι.

Με νερό: Διακρίνεται ένα άρωμα βύσσινου, το σώμα παραμένει γεμάτο, ενώ εμφανίζεται η δροσιά της μέντας, αλλά και η καραμέλα.

bruichladdich micro provenance laddiemp7 1694 the likker reviews

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Isle of Islay

DISTILLERY: Bruichladdich

OWNER: Rémy Cointreau

DISTILLED: 9.12.2004

AGE: 12 years old

ABV: 62.2 %

SIZE: 200 ml

Bottles: 900

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης

Γευστική δοκιμή: Πέτρος Χαριζόπουλος, Ανέστης Ζαμανόπουλος, Βασιλική Χρυσοβιτσιώτη, Γιάννης Μηλιώνης