compass boxx

Compass Box – Scotch Whisky Maker

compass box

Πίσω στο 2000, ο John Glaser πίστευε πως υπήρχαν πολλές εταιρείες που με τον ίδιο τρόπο παρασκεύαζαν και πωλούσαν scotch whisky. Ένας Αμερικανός, που έχει μεταναστεύσει στην Αγγλία, και εργάζεται σε ένα μεγάλο αποστακτήριο, ήθελε να κάνει τα πράγματα διαφορετικά για να φέρει τη χαρά του scotch whisky σε περισσότερους ανθρώπους. Έτσι, δημιούργησε ένα διαφορετικό είδος εταιρείας για το scotch whisky, βασισμένο σε ένα παλιό μοντέλο, που αφορά την ανάμειξη του scotch whisky στο σπίτι, αλλά με μια προσέγγιση προοδευτική και μια αδιάκοπη επιθυμία να δημιουργήσει ποιότητα. Ξεκίνησε αρχικά να λανσάρει την επιχείρηση από την κουζίνα του, αλλά σήμερα, κοντά στις δύο δεκαετίες αργότερα, το Compass Box διαθέτει γραφείο και blending room στο Λονδίνο, τα δικά του whiskies που έχουν ωριμάσει στη Σκωτία και παραπάνω από δώδεκα εργαζόμενους. To Compass Box κατέχει ένα νέο τρόπο παραγωγής scotch whisky και είναι ένα open-minded και πρωτότυπο απόσταγμα, από το όνομα των προϊόντων τους έως και το packaging. 

“Signature Range from Compass Box”

Τα τέσσερα scotch whiskies σε αυτή την σειρά καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των στυλ σε σκωτσέζικο whisky… Από το διακριτικό χαρακτήρα της βανίλιας, του γαρίφαλου και τα φρουτώδη χαρακτηριστικά του Oak Cross, τις πλούσιες και μπαχαράτες νότες του Spice Tree, τον τυρφώδη και καπνιστό χαρακτήρα του Peat Monster ως τις κομψές γεύσεις της κρέμας βανίλιας, της καραμέλας και της καρύδας του Hedonism. Το καθένα παλαιώνει σε βαρέλια υψηλής ποιότητας, για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Έπειτα από το blending επιστρέφονται στα βαρέλια για να παλαιωθούν μέχρι και 24 μήνες πριν από την εμφιάλωση. Τα βήματα αυτά βελτιώνουν την πολυπλοκότητα, την ενσωμάτωση της γεύσης και την απαλή αίσθηση στο στόμα. Επιπλέον βήματα, αλλά νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο…

Oak Cross
Blended Malt Scotch Whisky

compass box oak cross

Το όνομα Oak Cross προέρχεται από τον συνδυασμό της χρήσης βαρελιών από αμερικανική και γαλλικής δρυ κατά την παλαίωση του whisky.

Αρχίζουμε με την προέλευση αυτού του whisky από τρία single malt αποστακτήρια. Ένα για το αιθέριο φρουτώδη χαρακτήρα του, ένα για το γοητευτικό του άρωμα και ένα που προσδίδει μια πολύπλοκη και σημαντική δομή στο blend.

Συνεργάζονται με ένα μικρό μύλο στη Γαλλία, που παράγει μερικά από τα καλύτερης ποιότητας βαρέλια δρυός στον κόσμο. Η εμπειρία τους σε αυτό το μύλο ήταν που τους οδήγησε στο να πειραματιστούν με τη δεύτερη παλαίωση των malt whiskies σε νέα βαρέλια από γαλλικό δρυ. Αυτό είναι κάτι που κανείς άλλος δεν κάνει στη Σκωτία. Το αποτέλεσμα είναι ένα whisky με περισσότερο χαρακτήρα και πολυπλοκότητα. Χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική σε περίπου 40% του oak cross και αυτό οδηγεί σε ένα ανώτερο τελικό προϊόν με νότες από γαρύφαλλο και βανίλια και έμφαση στα γλυκά και διακριτικά φρουτώδη malt χαρακτηριστικά.

The Spice Tree
Blended Malt Scotch Whisky.

compass box spice tree

Πριν από πολύ καιρό δημιουργήθηκε ένα πλούσιο, τολμηρό σκωτσέζικο ουίσκι, το The Spice Tree. Πρώτα λανσαρίστηκε το 2005, διακόπηκε όμως η παραγωγή κάτω από μια νομική απειλή από την ένωση σκωτσέζικου ουίσκι (SWA) για την πρωτοποριακή χρήση της υψηλής ποιότητας γαλλικής δρυός. Κατά τα επόμενα τρία χρόνια αναπτύχθηκε μια νέα διαδικασία παλαίωσης, η οποία έφερε ανώτερα, αποτελέσματα από την προηγούμενη μέθοδο. Στη συνέχεια, το βραβευμένο malt whisky The Spice Tree λανσαρίστηκε ξανά το Σεπτέμβριο του 2009.

Το The Spice Tree είναι παρασκευασμένο από 100% malt whisky, που προέρχεται από αποστακτήρια του βόρειου τμήματος των Highland. Η κύρια παλαίωση είναι σε καινούργια αλλά και χρησιμοποιημένα βαρέλια αμερικανικής δρυός. Χρησιμοποιείται δρυς με τρία διαφορετικά επίπεδα καψαλίσματος. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται  ουίσκι με διαφορετική πολυπλοκότητα, τα οποία χρησιμοποιούνται για το τελικό blend. Αυτή η δεύτερη παλαίωση διαρκεί μέχρι και δύο χρόνια.

To The Spice Tree είναι ένα πολύ πλούσιο whisky. Τα γλυκά αρώματα βανίλιας, γαρίφαλου, τζίντζερ, κανέλας και μοσχοκάρυδου, σε συνδυασμό με τις νότες μπαχαρικών και βανίλιας στον ουρανίσκο, συμπληρώνουν τον χαρακτήρα όλων των αποστακτηρίων. Είναι κατάλληλο για μετά το δείπνο, ως συνοδεία σε ορισμένα τυριά, αλλά και ιδανικό για cocktail.

The Peat Monster
Blended Malt Scotch Whisky.

compass box peat monster

Η ιδέα πίσω από το The Peat Monster είναι να ισορροπηθούν τα μοναδικά τυρφώδη, καπνιστά αρώματα μαζί με τα φρουτώδη που διακρίνονται στα malt. Η ανάμειξη από τυρφώδη single malt whiskies από διαφορετικές περιοχές της Σκωτίας δημιουργεί ένα στυλ, που είναι μοναδικό στον κόσμο του σκωτσέζικου whisky. Το αποτέλεσμα είναι ένα ισορροπημένο, εξαιρετικά ευκολόπιοτο  τυρφώδες blended malt scotch whisky.

Αυτό που το κάνει να ταιριάζει απόλυτα με τα υπόλοιπα whisky της compass box  είναι η ισορροπία του πλούτου και της γλυκύτητας, που παρέχουν τα βαρέλια των Highland malts στα καπνιστά τυρφώδη Islay malts και island malts . Στις τελευταίες παρτίδες, έχουν εισαχθεί malts από τις νότιες ακτές Islay και island malts, δίνοντας έτσι περισσότερη πολυπλοκότητα και ενισχύοντας την γήινη και τυρφώδη γεύση.

Όπως και με όλα τα Compass Box whisky, το τελικό blend παραμένει μέχρι και 24 μήνες σε βαρέλια μετά την ανάμειξη και πριν από την εμφιάλωση. Αυτό επιτρέπει στις γεύσεις και τα αρώματα, να «δέσουν» καλύτερα μεταξύ τους. Ένα ισορροπημένο τυρφώδες, καπνιστό malt με φρουτώδεις τόνους με μεγάλο βάθος και πολυπλοκότητα…

Hedonism
Blended Grain Scotch Whisky

compass box hedonism

Υπάρχει μια καθαρότητα, μια σαγηνευτική και δελεαστική θηλυκότητα στα σκωτσέζικα grain whiskies, η οποία τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αποστάγματα. Παλαιωμένα σε εξαιρετικής ποιότητας βαρέλια αμερικανικής δρυός, ξεχειλίζοντας βανίλια και αντανακλώντας πλούσια κρέμα ζαχαροπλαστικής στο τελείωμα, είναι από τα πιο αξιόλογα whisky στον κόσμο. Τα grain whiskies είναι τα καταλληλότερα whiskies για να ονομαστεί … Hedonism.

Το Hedonism είναι ένα μοναδικό και βραβευμένο blended grain scotch whisky. Παράγεται μία ή δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με την προμήθεια και την ποιότητα των βαρελιών που απαιτείται. Σπάνιο και παλιό, είναι κάτι ξεχωριστό τόσο για έναν συλλέκτη whisky όσο και για το νέο whisky lover.

Το Hedonism είναι ασυνήθιστο στον κόσμο του σκωτσέζικου ουίσκι: ένα blended grain scotch whisky. Είναι πολύ σπάνιο να βλέπουμε στη Σκωτία  100% grain whisky. Όταν το καλό scotch grain whisky παλαιώνει σε ποιοτικά βαρέλια αμερικάνικης δρυός, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά: ένα πλούσιο, γλυκό, γοητευτικό whisky, με έντονη μυρωδιά από βανίλια, κρέμα ζαχαροπλαστικής και καρύδα. Ναι… Θα τα βρείτε όλα αυτά σε μία φιάλη Hedonism, πιστεύοντας ότι αυτό το εξαιρετικό  scotch grain whisky είναι ένας μικρός θησαυρός της βιομηχανίας σκωτσέζικου whisky.

“Great King Street Range”

Με την εφαρμογή της ίδιας δεξιοτεχνίας, τεχνικών και φιλοσοφίας που χρησιμοποιείται για την “Signature Range from Compass Box”, το “Great King Street Range” προσφέρει ένα στυλ και μία προσέγγιση στο blended scotch που δεν υπήρχε πριν. Το “Great King Street Range” είναι μια νέα και συναρπαστική εναλλακτική λύση τόσο για τους  λάτρεις του whisky, που συνήθως πίνουν μόνο malt, όσο και για αρχάριους στο κομμάτι των whisky. Όλα τα whisky είναι εμφιαλωμένα σε φυσικό χρώμα και χωρίς chill-filtering.

Artist’s Blend
Blended Scotch Whisky

Δημιουργήθηκε για  απαιτητικούς single malt drinkers και mixologist bartenders.

Πλούσιο, στρογγυλό και φρουτώδες με νότες από βανίλια και καψαλισμένη δρυ. Το Artist’s Blend είναι ένα αφιέρωμα σε μια εποχή που οι master blenders χρησιμοποίησαν δεξιοτεχνία, δημιουργικότητα και τέχνη για να κάνουν αυτό το συνδυασμό γευστικών single malt whiskies και ντελικάτων single grain whiskies, ένα από τα πιο διάσημα αποστάγματα του κόσμου.

Πέντε σημεία κλειδιά ξεχώρισαν στην προσέγγισή τους να κάνουν τo Great King Street να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο blended Scotch whisky brand:


1. Great grain. Πρώτον, ξεκινάμε με τα πολύ υψηλής ποιότητας single grain scotch whiskies, τα οποία αποτελούν το θεμέλιο του καλού blended scotch. Στο φημισμένο αποστακτήριο Lowland, όλα παλαιώνουν σε καινούργια αμερικάνικα βαρέλια αμερικανικής δρυός, τα οποία καθιστούν το grain whisky πολύ πιο πλούσιο και πιο γλυκό στον ουρανίσκο.


2. More malt. Δεύτερον, χρησιμοποιείται υψηλότερη αναλογία malt whisky από τα περισσότερα άλλα blends. Το Artist’s Blend αποτελείται από σχεδόν 50% malt whisky, πολύ περισσότερο από το 30%, που περιέχουν περίπου τα περισσότερα blends. Αυτό παρέχει περισσότερο χαρακτήρα και πολυπλοκότητα.


3. Better oak. Κάθε βαρέλι που χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το Artist’s Blend είναι από την υψηλότερη ποιότητα: Νέα βαρέλια αμερικάνικης δρυός, νέα βαρέλια ευρωπαϊκής δρυός, βαρέλια από sherry, και νέα έντονα καψαλισμένα βαρέλια γαλλική δρυός.


4. Bottled naturally. Το Artist’s Blend είναι εμφιαλωμένο στο φυσικό του χρώμα και χωρίς τη διαδικασία φιλτραρίσματος που χρησιμοποιούν τα περισσότερα Scotch Whiskies. Αυτό αφήνει το whisky γεμάτο και με μία φυσική του πολυπλοκότητα και έντονη αίσθηση στο στόμα.


5. Traditional strength. Το Artist’s Blend εμφιαλώνεται στους 46% αλκοολικούς βαθμούς, ακολουθώντας την παράδοση στη Σκωτία.

Glasgow Blend
Blended Scotch Whisky

Πλούσιο, καπνιστό και με νότες από sherry.

Στο βιβλίο ‘Whiskey’ του 1930 ο Aeneas McDonald μας διδάσκει ότι οι Glaswegians  ιστορικά προτιμούν τα πιο γεμάτα και τα πιο γευστικά whisky σε σχέση με τους ανθρώπους από άλλα μέρη του κόσμου.

Τι καλύτερο όνομα για ένα ουίσκι όπως αυτό; Εδώ θα χτυπήσετε φλέβα σε ένα πλούσιο τυρφώδες και καπνιστό whisky, που έχει παλαιωθεί σε βαρέλια από sherry, γεμάτο από χαρακτήρα αποξηραμένων φρούτων και κρασιού. Ο ουρανίσκος είναι γεμάτος και στρογγυλός, με μια γλυκύτητα χαρακτηριστική των Compass Box whiskies!