The Glenlivet whisky

The Glenlivet 15 years old French Oak Reserve

Για όσους θυμούνται την τηλεοπτική σειρά The Sopranos, ανάμεσα στα πολλά whiskies που έπινε ο Tony, ήταν και το The Glenlivet 12 years old. Από τη στιγμή που σταμάτησε να βγαίνει αυτή η έκφραση από το αποστακτήριο, είμαι σίγουρος ότι θα δοκίμαζε το επόμενο, το The Glenlivet 15 years old French Oak Reserve. Η παλαίωση για 15 χρόνια, ο μεστός και εξωτικός του χαρακτήρας και το Χρυσό Μετάλλιο το 2014 στο San Francisco World Spirits Competition, θα ήταν μια πρώτης τάξεως αφορμή για να το βάλει στο ποτήρι του. Το αν θα το επέλεγε, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ένα επιπλέον κίνητρο αποτελεί η ωρίμανσή του για ορισμένο χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια Limousin, γνωστά για την παλαίωση cognac.

The Glenlivet whisky

 

Ο διακριτικός χαρακτήρας του The Glenlivet 15 years old French Oak Reserve είναι το αποτέλεσμα αυτής της επιλεκτικής ωρίμανσης. Ένα ποσοστό του αποστάγματος ωριμάζει σε μια επιλογή από αυτά τα βαρέλια, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα (κάποιοι λένε 3 χρόνια), έτσι ώστε να μην εξουδετερώσει το τελικό αποτέλεσμα. Το Τhe Glenlivet ήταν ένα από τα πρώτα αποστακτήρια που χρησιμοποιήσαν τη γαλλική δρύ στη διαδικασία παλαίωσης ουίσκι, μια τεχνική που έκτοτε βρήκε πολλούς μιμητές. Η δρυς Limousin, υλοτομείται στην περιοχή Dordogne της Γαλλίας και όπως αναφέραμε παραπάνω, χρησιμοποιείται συχνά για να ωριμάσουν εκλεκτά κρασιά και κονιάκ.

Στην περίπτωση του The Glenlivet, η χαμηλή πυκνότητα επιτρέπει στο whisky να διεισδύσει βαθιά μέσα στο ξύλο, προσδίδοντας τη διακριτική πικάντικη γεύση της συγκεκριμένης έκφρασης και αυξάνει την έντασή του, με αποτέλεσμα ένα πλούσιο και κρεμώδες φινίρισμα, μαζί με ένα διακριτικό άρωμα. Φυσικό βαθύ χρυσαφί χρώμα, πολυτελή αρώματα βανίλιας και μέλι, που σμίγουν με νότες τζίντζερ, κανέλας και λουλουδιών. Ένα single malt με μεγάλη κομψότητα και ικανοποιητική διάρκεια. Αυτό που θα ήθελαν σίγουρα οι φίλοι του ουίσκι, είναι η συγκεκριμένη έκφραση να εμφιαλώνεται σε υψηλότερους αλκοολικούς βαθμούς, κάπου στους 46 ABV, για να δώσει περισσότερη  ένταση και finish, σε μια τόσο ενδιαφέρουσα προσπάθεια.

 

The Glenlivet 15 years old French Oak Reserve Tasting Notes

Colour: Σκούρος χρυσός

Nose: Ροζ γκρέιπφρουτ, κερήθρα και καραμελωμένη ζάχαρη. Στη συνέχεια αναδύεται κεράσι βερίκοκο και τα χαρακτηριστικά του γαλλικού βαρελιού (Limousin French Oak).

Palate: Γλυκό στην αρχή, αρκετά απαλό με φρουτώδη χαρακτηριστικά. Αίσθηση ξηρών καρπών και μπαχαρικών. Αν και μικρή ποσόστωση από τα Γαλλικά βαρέλια η επιρροή είναι ευδιάκριτη στο ουίσκι μας.

Finish: Βανίλια αμύγδαλο και μια αίσθηση ξύλου στην επίγευση.

The Glenlivet whisky

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Speyside

DISTILLERY: The Glenlivet

OWNER: Pernod Ricard

AGE: 15 years

ABV: 40 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 50

 

Το The Glenlivet 15 years old το δοκιμάσαμε στην Tasting Day #13 – The Glenlivet Journey

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης