Craft beer

Μια εισαγωγή στον κόσμο της Craft Beer.

Πολλές φορές αναρωτήθηκα, τι σημαίνει Craft Beer στην Ελλάδα, και ακόμα το ψάχνω. Και αυτό γιατί σαν όρος δεν είναι καθορισμένος, όπως και η νομοθεσία για τη μπίρα στην Ελλάδα. Ο όρος Craft μπίρα εισήχθηκε από την Αμερική, όπου εκεί τα πράγματα όσον αφορά τη  μπίρα είναι προκαθορισμένα.
Ένα ζυθοποιείο για να λέγεται Craft πρέπει, ο ιδιοκτήτης που έχει το 51% τουλάχιστον, να είναι ανεξάρτητος από  τις πολυεθνικές του ζύθου. Βέβαια αυτό δε λέει κάτι για τις μπίρες που φτιάχνει το ζυθοποιείο. Πιο δόκιμος όρος θεωρείται του American Brewer’s Association, που λέει ότι για να λέγεται Craft ένα ζυθοποιείο, πρέπει να είναι μικρής παραγωγής, ανεξάρτητο από μεγάλα funds της μπίρας και παραδοσιακό.

Mικροζυθοποιεία

Παλιά στην Αμερική, υπήρχε ο όρος microbrewery-μικροζυθοποιείο, ο οποίος ήταν ακριβής σε αυτό που εννοούσε, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια γιατί τα μικροζυθοποιεία όπως πχ. η Sierra Nevada, η Dogfish Head κλπ, έγιναν τεράστια  με παναμερικανική εμβέλεια. Κι όπως ξέρουμε οι Beer Geeks θέλουν ακρίβεια στους ορισμούς, οπότε εισήχθη ο όρος, Craft μπίρα. Ο ορισμός αυτός εννοείται ότι πάλι δε λέει κάτι για τους τύπους της μπίρας που παράγει το ζυθοποιείο.

 

craft beer

 

Όσον αφορά την Ελλάδα τώρα, υπάρχει ένα γενικό μπλέξιμο. Καταρχάς, πολύς κόσμος δεν έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει με τη μπίρα, πόσο μάλλον με την Craft μπίρα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι craft είναι το ζυθοποιείο που υπήρχε στην Αλεξάνδρας και έκλεισε, άλλοι πιστεύουν ότι είναι μπίρες που πίνουν μόνο οι beer geeks και αυτοί δε μπορούν να τις πιούν γιατί δεν έχουν γνώσεις στο αντικείμενο, άλλοι πιστεύουν ότι Craft μπίρα είναι μόνο η IPA και η Stout, άλλοι πιστεύουν ότι Craft είναι μόνο οι ακριβές μπίρες του εμπορίου.

Craftορισμός…

Ο φορέας που εμπλέκεται άμεσα με τα ζυθοποιεία, το χημείο του κράτους, ανεπαρκές όπως οι περισσότερες υπηρεσίες του κράτους ζει στο κόσμο του Rheinheitsgebot και οτιδήποτε διαφορετικό υλικό να βάλει ο ζυθοποιός στη μπίρα, την βαφτίζει ποτό από ζύθο. Για να γελάσουμε κιόλας, σε μπίρα φίλου μας, τον ρώταγαν αν έβαλε ροδάκινα στη μπίρα και που τα βρήκε αυτή την εποχή, ενώ το άρωμα ροδάκινου προερχόταν από το λυκίσκο! Σε άλλη χώρα θα το κατανοούσαν αυτό, εδώ όχι από ότι φαίνεται. Βασικά για κλάματα είναι όχι για γέλια, αλλά ας πάμε παρακάτω.
Η άποψή μου είναι, ότι ο ορισμός μπίρα μικροζυθοποιείων στην Ελλάδα έχει ακόμα ισχύ. Τα ελληνικά μικροζυθοποιεία έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και ορισμένα στέκονται άνετα στις αγορές του εξωτερικού. Όμως ο καλύτερος ορισμός για μένα θα ήταν Craft μπίρα μικροζυθοποιείων με τρεις λέξεις.

Εδώ θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ένα Men In Ale ορισμό του τι αντιπροσωπεύει για μας η Craft μπίρα. Craft μπίρα είναι μία μπίρα που έχει φτιαχτεί για να αναδείξει την τεχνική κατάρτιση του ζυθοποιού, τη φρεσκότητα των υλικών, την πολυπλοκότητα ή απλότητα μιας συνταγής και τις παραλλαγές που μπορεί να γίνουν πάνω σε διάφορες παραδοσιακές συνταγές. Επίσης, σημαντικό είναι να εμπίπτει η μπίρα στο στυλ που αναγράφεται στην ετικέτα.

 

 

Ο “κόσμος” της Craft

Εκτός όμως από την μπίρα, Craft για μας είναι και μια ολόκληρη κουλτούρα. Εκτός από τους ζυθοποιούς και τις μπίρες τους, είμαστε όλοι εμείς που μας αρέσει να ψάχνουμε γεύσεις, ταιριάσματα με φαγητό  και να απολαμβάνουμε μια καλή μπίρα. Η Craft μπίρα αποτελεί για μας και ένα μέσο κοινωνικοποίησης, (Pubs, Bars, Festivals) μιας και θα πάμε στα μέρη που απολαμβάνουμε την μπίρα μας και θα βρεθούμε με τους φίλους μας, θα συζητήσουμε και θα κάνουμε και νέους φίλους.

Άλλωστε στην Craft κουλτούρα όλοι έχουν δικαίωμα, δεν είναι προνόμιο των Beer Geeks μόνο, που αναπνέουν για το Ratebeer, ούτε μόνο για αυτούς που έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα στις Pub, ούτε μόνο για τους χίπστερς της μπίρας. Είναι για όλο τον κόσμο που του αρέσει να απολαμβάνει την μπίρα. Αρκεί να ενδιαφέρεται να μάθει και κάποια πράγματα για το ποτό που πίνει και να μη φοβάται να δοκιμάσει κάτι άγνωστο. Και επίσης να κατανοεί ότι αγοράζοντας μια Craft μπίρα μικροζυθοποιείου, επενδύει στη γευστική του παλέτα. Μέχρι την επόμενη Craft μπίρα μικροζυθοποιείου που θα καταναλωθεί.

 

 

Άρθρο: Δημήτρης Λαδόπουλος

source: www.meninale.com