ardbeg dark cove whisky review

Ardbeg Dark Cove Review

Κάθε χρόνο, το Ardbeg κυκλοφορεί μία ξεχωριστή εμφιάλωση, συνεχίζοντας τις limited edition εκφράσεις του αποστακτηρίου. Στο παρελθόν, αυτά τα “πολύτιμα” μπουκάλια για τους συλλέκτες και τους οπαδούς του Ardbeg, περιελάμβαναν ιστορικά dram, όπως το Supernova, το Alligator και το Galileo. Κάποιες από αυτές τις περιορισμένες κυκλοφορίες, ανακοινώνονται με αφορμή τον εορτασμό της Ardbeg Day ή αφορούν το Ardbeg Committee (η Λέσχη Μελών του Ardbeg). Επίσης, έχουν πάντα ένα ξεχωριστό θέμα. Η «Ημέρα Ardbeg» γιορτάζεται κάθε χρόνο από το αποστακτήριο, ως μέρος του Islay Festival of Malt and Music. Το 2016, το θέμα της επιλογής τους ήταν οι σκοτεινές μέρες του λαθρεμπορίου ουίσκυ γύρω από το νησί και για πρώτη φορά η «Ημέρα» έγινε «Νύχτα». Στις 28 Μαΐου του 2016, το Ardbeg κυκλοφόρησε την περιορισμένη έκδοση Ardbeg Dark Cove, ως το επίσημο μπουκάλι της Ardbeg Night 2016.

ardbeg dark cove whisky tasting day 12 

Ο «Σκοτεινός Όρμος»  πήρε το όνομά του από το ταραχώδες και σκοτεινό παρελθόν της περιοχής, που βρίσκεται το αποστακτήριο. Στα τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα, το γύρω δίκτυο σπηλαίων και παραλιών φιλοξενούσε λαθρεμπόρους ουίσκι. Εκεί, προσπαθούσαν να ξεφύγουν και να κρυφτούν από τους φοροεισπράκτορες του αγγλικού θρόνου. Πολύ πριν από την κατασκευή του αποστακτηρίου Ardbeg, αυτοί οι παράνομοι, ριψοκίνδυνοι και επαναστατικοί συνάμα τύποι, πάλευαν με τα κύματα για να κρύψουν τα μη αδειοδοτημένα ουίσκι τους στις σκοτεινές σπηλιές, μέσα στη βραχώδη νότια ακτή του νησιού. Έβαφαν με μαύρη μπογιά τις βάρκες τους και μετέφεραν τη νύχτα τα βαρέλια, από τον όρμο του Ardbeg στην ηπειρωτική Σκωτία, με μοναδικό οδηγό το φεγγαρόφωτο. Παρόλο που κατάφερναν να τη γλυτώνουν αρκετές φορές, εν τούτοις, μια τελική επιδρομή των “excise men” διέλυσε τα καταφύγιά τους και οι λαθρέμποροι έμειναν χωρίς “δουλειά”. They fought the law and thet law won, όπως τραγούδησαν οι Clash κάποιους αιώνες αργότερα! Λίγο μετά τη διάλυση των συμμοριών, ο John McDougall ίδρυσε το Ardbeg Distillery στην ίδια περιοχή, το 1815.

Το αποστακτήριο, μας συστήνει αυτή την έκφραση ως «το σκοτεινότερο Ardbeg που βγήκε ποτέ». Μας μιλάει για την «καρδιά» του whisky, που ωρίμασε σε Dark Sherry βαρέλια, σε συνδυασμό με το «πνεύμα» του Ardbeg, που ωρίμασε σε ex-bourbon βαρέλια. Αυτό σίγουρα ακούγεται λίγο αόριστο και πιο πολύ ποιητικό, για να προσδώσει περισσότερο έναν αέρα μυστηρίου, που ταιριάζει την περίσταση. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το πώς ορίζουν το Dark Sherry ή την ”καρδιά”. Κατά πάσα πιθανότητα, ένα μικρό μέρος (καρδιά) έχει παλαιώσει σε Pedro Ximenez ή Oloroso sherry βαρέλια. Το Ardbeg Dark Cove είναι ένα N.A.S. (no age statement) whisky. Δεν χρησιμοποιήθηκε φιλτράρισμα ψύξεως και εμφιαλώνεται στο φυσικό του χρώμα, στους 46,5% ABV.

 

Εδώ βέβαια θα μπορούσε να ξεκινήσει μια κουβέντα για το αν η εμπορευματοποίηση καπελώνει το περιεχόμενο. Αν η υψηλή αρχική τιμή είναι αντίστοιχη της ποιότητας. Για το που απευθύνεται εν τέλει ένα τέτοιο whisky, όταν εξαντλείται πολύ γρήγορα και η τιμή του εκτοξεύεται. Στον αντίποδα, με τη δημιουργία αυτών των ετήσιων ειδικών εκδόσεων, το Ardbeg ενισχύει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού και δίνει στους οπαδούς του αποστακτηρίου κάτι που το αναμένουν κάθε χρόνο. Επίσης, διεγείρει τη συζήτηση και τη διαφωνία σε θέματα, που η κοινότητα του ουίσκι λατρεύει να ασχολείται. Κάποια πράγματα είναι θέμα οπτικής. Προσωπικά μας αρέσει, που κάθε χρόνο το Ardbeg προσπαθεί να βγάλει ένα διαφορετικό whisky, με ένα διαφορετικό concept. Για την αισθητική του πάντως, δεν υπάρχει σίγουρα καμία αμφισβήτηση.

Είτε λοιπόν, αρέσει ή δεν αρέσει σε κάποιον το Ardbeg, το σίγουρο είναι ότι αφού το δοκιμάσει, δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Ο καπνός σε κατακλύζει. Όπως συμβαίνει συνήθως με τα τυρφώδη whiskies, έτσι και το Ardbeg Dark Cove γεμίζει αμέσως τα ρουθούνια σου με αυτή την ζεστή ατμόσφαιρα καπνού. Αν κλείσεις τα μάτια θα μεταφερθείς σε ένα μικρό δωμάτιο με ξύλινη βιβλιοθήκη, παλιά βιβλία και μια πολυθρόνα, όπου δίπλα της βρίσκεται ακουμπισμένη μια πίπα με τον καπνό της. Διάχυτη στο χώρο η μυρωδιά του γλυκού καπνού, αναμεμιγμένη με την οσμή αποξηραμένου κρέατος και μπαχαρικών. Το Dark Cove έχει το βάθος και την πολυπλοκότητα που αναμένει κανείς από ένα Ardbeg. Καθώς βυθίζεσαι σε αυτή την παλιά πολυθρόνα και ξεφυλλίζεις το βιβλίο των γεύσεων, θα ανακαλύψεις την σπιρτάδα της πικάντικης σοκολάτας, με εσπεριδοειδή και μαύρο πιπέρι και μια φρουτώδη γλυκύτητα, πασπαλισμένη με καραμέλα και βανίλια. Η ισχύς της εμφιάλωσης είναι αρκετά ικανοποιητική, ενώ η προσθήκη νερού δεν προσφέρει εκπλήξεις. Ισσοροπημένο whisky, αλλά με μια έντονη επιφύλαξη στην σχέση νεότητας και τιμής.

 

Ardbeg Dark Cove Tasting Notes

Colour: Κεχριμπάρι.

Nose: Κρέας και μπέικον για αρχή. Μαύρη σοκολάτα, βανίλια, καραμέλα, σταφίδα και μια υπόνοια ανθέων.

Palate: Πικάντικο ξεκίνημα, αλλά ισορροπημένο. Κόκκινα ξηρά φρούτα, αλλά και εσπεριδοειδή. Γλυκιά τύρφη, ελάχιστο αλάτι, ξύλο σε πολύ καλή ισορροπία μεταξύ τους.

Finish: Γλυκιά τύρφη, Sherry χαρακτηριστικά και έντονη διάρκεια.

 

 

ardbeg dark cove whisky tasting

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Isle of Islay

DISTILLERY: Ardbeg

OWNER: LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy)

AGE:  N.A.S

ABV: 46.5 %

SIZE: 700 ml

PPM: 50

PRICE: 100

 

Το Ardbeg Dark Cove το δοκιμάσαμε στην Tasting Day #12 – The Ardbeg Journey

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης