Alexandrion 7 star

Alexandrion 7 star Limited Edition Review

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, είχαμε την ανακοίνωση της δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά της εταιρίας Alexandrion Wines & Spirits. Ως παραγωγός οινοπνευματωδών ποτών & κρασιών, κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αποστακτήρια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις στη Ρουμανία. Με γραφεία και θυγατρικές σε Ρουμανία, ΗΠΑ, Κύπρο, Αγγλία, Βραζιλία και ολοκληρώνοντας ένα νέο υπερσύγχρονο αποστακτήριο στη Νέα Υόρκη, μας συστήνει πια το portfolio της και στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την εισαγωγή, διανομή και προώθηση αλκοολούχων ποτών & κρασιών.

Alexandrion 7 stars

 

Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά

Κορωνίδα των προϊόντων της Alexandrion Wines & Spirits είναι το ομώνυμο Alexandrion. Το Alexandrion είναι ένα blend, που δημιουργείται από παλαιό απόσταγμα οίνου και ένα μυστικό μπουκέτο αιθέριων ελαίων, με έντονα μεσογειακά αρώματα, που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Με την ισχύουσα νομοθεσία το ονομάζουμε απλά οινοπνευματώδες ποτό, κάποιες δεκαετίες πριν, θα το λέγαμε brandy! Με ελληνικό όνομα και “καρδιά”, κυκλοφόρησε μια συλλεκτική εμφιάλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και αυτή είναι που δοκιμάσαμε. To Alexandrion 7 αστέρων, με ελληνικά στην ετικέτα και γραμμένη σε περίοπτη θέση τη φράση του Ρήγα Φεραίου «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά». Η ιστορία του Alexandrion ξεκίνησε την δεκαετία του ’80 στην Κρήτη και η αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή του, διατηρείται μέχρι σήμερα με σεβασμό στην ελληνική κληρονομιά του. Πως συνδέεται όμως αυτό με την εταιρία;

Επί ξενία καλείν

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1992, ο γιατρός Nawaf Salameh, ο Σύριος ιδιοκτήτης, που σπούδασε στην Ρουμανία, είχε το ιατρείο του στην Αθήνα. Τότε έλαβε μια επιχειρηματική πρόταση. Ένας παραγωγός οινοπνευματωδών από την Κρήτη πρότεινε στον γιατρό να επενδύσει στη μικρή του μονάδα. Παρήγαγε τα Alexandrion και τη vodka Kreskova. Παρά τις αντιρρήσεις του, επισκέφθηκε την επόμενη χρονιά την Κρήτη. Το μικρό εργοστάσιο, περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων, είχε μόνο δύο υπαλλήλους, τον ιδιοκτήτη και τον συνέταιρό του. Συνέχισε να είναι αρνητικός, αλλά φεύγοντας με το αυτοκίνητο, όλοι οι περαστικοί στον δρόμο, χαιρετούσαν τον ιδιοκτήτη του αποστακτηρίου. Αυτή η στιγμή, του θύμισε τον τόπο όπου γεννήθηκε, το χωριό Μαρμαρίτα στην βορειοδυτική Συρία. Σε μια απόσταση δύο χιλιομέτρων, χαιρέτησαν και χαιρέτησε περίπου 50 άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς συγγενείς, θείοι, θείες και ξαδέρφια. Ήταν η στιγμή που αποφάσισε να επενδύσει σε αυτή τη μικρή επιχείρηση. Σήμερα η εταιρία διαθέτει βραβευμένα προϊόντα, με εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου θεωρούνται από τις πιο σύγχρονες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καλύπτοντας μια συνολική έκταση 20.000 τ.μ., η οποία περιλαμβάνει γραμμές απόσταξης, εμφιάλωσης και συσκευασίας, υπόγεια κελάρια και αποθήκες.

 

Στη γη του Αλεξάνδρου

Η φωτογράφιση του Alexandrion έγινε στο Δίον, στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου. Το Δίον υπήρξε η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων και ιερός χώρος του Δία. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς ήταν μια από τις πρωιμότερες αποικίες των Ρωμαίων στο μακεδονικό χώρο. Σε αυτό το μέρος ο Μέγας Αλέξανδρος επικαλέστηκε τη βοήθεια του ύψιστου των θεών, πραγματοποιώντας την πανηγυρική ετοιμασία της εκστρατείας του στην Ασία. Στο Δίον τοποθετήθηκε το περίφημο σύμπλεγμα του Λυσίππου, που δημιουργήθηκε με εντολή του Αλέξανδρου, μετά τη μάχη του Γρανικού το 334 π.Χ. Πρόκειται για τους χάλκινους ανδριάντες των 25 Εταίρων (επίλεκτο βαρύ ιππικό), που έπεσαν στη μάχη. To Alexandrion είναι πολύ ευχάριστο στη γεύση, με διακριτική πολυπλοκότητα. Αρώματα και γεύσεις που περιμένουμε να βρούμε σε ένα τέτοιο απόσταγμα, είναι εκεί. Μοσχάτο κρασί, ξύλο, ροδόνερο, μέλι και βανίλια. Γλυκές νότες γενικά, με μια γεμάτη παλέτα, απαλή και στρογγυλεμένη. Το δοκιμάσαμε σκέτο και μετά τη δοκιμή το απολαύσαμε με πάγο, καλοκαίρι γαρ! Για τη χρήση σε cocktail επιφυλάσσομαι για νέα δοκιμή… Πιο αναλυτικά:

Alexandrion 7 stars

 

Alexandrion 7 star Tasting Notes

Colour: Κεχριμπάρι

Nose: Μαύρη σταφίδα και γινωμένο σύκο. Ψητό μήλο. Μέλι και βανίλια. Γλυκάνισος και φαρμακευτικές νότες.

Palate: Λιπαρό στο στόμα. Γλυκό του κουταλιού κυδώνι. Καρυδέλαιο. Έλαια πορτοκαλιού και τριαντάφυλλο. Πικάντικο ξύλο. Μια υπόνοια αλμύρας.

Finish: Μεσαία επίγευση. Γλυκόπικρη. Περγαμόντο. Γαρύφαλλο.

 

Alexandrion 7 stars

 

CATEGORY: Αλκοολούχο ποτό τύπου Brandy

COUNTRY: Ρουμανία

OWNER: Alexandrion Wines & Spirits

AGE:  N.A.S.

ABV: 40 %

SIZE: 700 ml

PRICE: €17

 

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης