the tasters club whiskey and beer tasting day

Tasting Day #50 • Whisk(e)y and Beer – A Love Affair – Review

Αν μπορούμε να δώσουμε έναν ορισμό για το ουίσκι, θα λέγαμε ότι ένα αλεσμένο σιτηρό, μετατρέπεται μετά από ζύμωση σε μπίρα, την οποία αποστάζουμε και το αλκοολούχο ποτό που παράγεται, παλαιώνει σε ξύλινα βαρέλια, για να πάρουμε το τελικό προϊόν. Αυτή η κοινή πορεία τους μέχρι ενός σημείου και οι κοινές πρώτες ύλες, τους προσδίδει μια συγγένεια. Σε αρκετές περιπτώσεις τα δύο ποτά αποτελούν ένα ιδανικό pairing, όπως το θρυλικό “The Boilermaker” (σαν το δικό μας “Υποβρύχιο”), που στα τέλη του 19ου αιώνα το εμπνεύστηκαν βιομηχανικοί εργάτες για να ξεδιψούν δυνατά μετά από μια σκληρή μέρα δουλειάς σε μηχανουργεία ατμομηχανών.

 

Barrel Aged Beer

Μπίρα και barrel aging, δυο έννοιες σχεδόν ταυτόσημες επί πολλούς αιώνες. Μέχρι την ανακάλυψη των μεταλλικών κάδων ζύμωσης αρχικά στα τέλη του 19ου αιώνα (αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα μέσα στον 20ο), η συνηθισμένη διαδικασία ήταν η παλαίωση/ωρίμανση των μπιρών σε δρύινα βαρέλια. Για λόγους πρακτικότητας και συνέπειας στο τελικό προϊόν, στα μετέπειτα χρόνια τα συγκεκριμένα βαρέλια εγκαταλείφθηκαν – η ευρηματικότητα όμως των μικροζυθοποιών τα επανέφερε στο προσκήνιο και τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε μια έξαρση σε barrel aged μπίρες! Τι διαφορετικό όμως έχουν από μια “κοινή’” μπίρα; Φυσικά ότι η παλαίωση σε δρύινο βαρέλι έχει προσδώσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στο τελικό αποτέλεσμα.

brewery vintage

 

Beer Cask Finish

Στην αντίπερα όχθη όμως, γιατί η βιομηχανία του ουίσκι επί χρόνια δεν πραγματοποίησε το αντιστρόφως ανάποδο πείραμα; Γιατί δεν ωρίμαζε κάποιο ουίσκι σε δρύινο βαρέλι, που είχε φιλοξενήσει πριν μπίρα; Σαν ιδέα δεν είναι παράλογη μιας και όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε, το ουίσκι μέχρι να φτάσει στο στάδιο της απόσταξης, είναι μια πολύ γλυκιά μπίρα. Κοινώς, γευστικά μεταξύ των δύο ποτών μπορούμε να εντοπίσουμε αρκετές ομοιότητες. Κατά καλή μας τύχη λοιπόν, κάποια αποστακτήρια αποφάσισαν να τολμήσουν και τα τελευταία χρόνια όντως βλέπουμε επιλογές σε ουίσκι που έχουν περάσει finish κάποιων μηνών σε δρύινα βαρέλια μπίρας! Κάποιες επιλογές είχαμε την ευχαρίστηση να δοκιμάσουμε στην Tasting Day #50 του The Tasters Club, σε συνδυασμό πάντα με μερικές αγαπημένες μπίρες από την εξαίρετη Ελληνική Μικροζυθοποιΐα Septem.

the tasters club whiskey and beer tasting day

 

• Ale Cask Finish Session •

grants ales cask teeling amber ale septem pale ale

 

Septem Friday’s Pale Ale

Το κλειδί σε κάθε πετυχημένη Pale Ale είναι η ισορροπία και εδώ η Septem ομολογουμένως έχει κάνει σωστή δουλειά. Οι βύνες Maris Otter & Crystal δίνουν τις απαραίτητες νότες από δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ελαφρώς ψημένο ψωμί και φυσικά καραμέλα, πάνω στις οποίες “πατάνε” οι λυκίσκοι Saaz και Nelson Sauvin, προσδίδοντας βοτανικό αλλά και τροπικό χαρακτήρα αντίστοιχα.

septem Fridays pale ale beer

 

CATEGORY: Pale Ale

COMPANY: Septem

COUNTRY: Ελλάδα

ABV: 4,7 %

SIZE: 330 ml

PRICE: 2 

 

Grant’s Cask Editions – Ale Cask Finish

Το πρώτο blended Scotch με extra finish σε βαρέλια, που πριν φιλοξενούσαν μπίρα. Ο Master Blender, Brian Kinsman, γέμισε βαρέλια με Ale από τοπικό ζυθοποιείο για 30 ημέρες και στη συνέχεια την αντικατέστησε με Grant’s blend και το άφησε να ξεκουραστεί για τέσσερις επιπλέον μήνες.

grants cask editions ale cask finish

 

Tasting Notes

Colour: Χρυσό.

Nose: Γλυκιά μύτη. Δημητριακά. Ανθικά στοιχεία, μέλι, κακάο και νότες καπνού.

Palate: Φρουτώδης και γλυκιά γεύση. Μήλο, σιρόπι σφενδάμου, βανίλια, καραμέλα. Νότες ξύλου.

Finish: Μεσαία επίγευση, ελαφριά πικάντικη. Καραμέλα βουτύρου. Φρούτα και νότες εσπεριδοειδών.

 

CATEGORY: Blended Scotch Whisky

BOTTLER: William Grant & Sons

COUNTRY: Σκωτία

AGE: N.A.S.

ABV: 40 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 13

 

Teeling Whiskey – Amber Ale Cask

Μια συνεργασία μεταξύ του αποστακτηρίου Teeling και του ζυθοποιείου DOT στο Δουβλίνο. Ανήκει στα limited edition Small Batch Collaboration Series. Αυτή η έκφραση ωριμάζει ξεχωριστά σε βαρέλια ex-bourbon έως και 5 χρόνια πριν μεταφερθεί σε βαρέλια Amber Ale για ακόμη 15 μήνες.

teeling whiskey amber ale

 

Tasting Notes

Colour: Χρυσό.

Nose: Φρουτώδης μύτη. Μήλο, αχλάδι. Πράσινο γρασίδι με νότες καραμέλας και μπισκότων βουτύρου.

Palate: Γλυκό στόμα, με έντονο φρούτο. Αχλάδι, βερίκοκο και εσπεριδοειδή. Καραμέλας και κανέλας. Φρυγανιά.

Finish: Μέτρια επίγευση με νότες βύνης και μια πικράδα (λυκίσκος;). Καραμέλα και εδώ. Μέλι και μαύρη ζάχαρη.

 

CATEGORY: Single malt

DistilleryTeeling

COUNTRY: Ιρλανδία

AGE: N.A.S.

ABV: 46 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 50


 

• IPA Cask Finish 
Session •

jameson caskmates ipa edition glenfiddich ipa experiment septem 8η μερα ipa

 

Septem 8η Μέρα IPA

Εν αντιθέσει με τις Pale Ale, μια IPA που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει πολύ πιο έντονα τα χαρακτηριστικά των λυκίσκων που χρησιμοποιήθηκαν. Η 8η Μέρα δεν ξεφεύγει από τον συγκεκριμένο κανόνα – οι λυκίσκοι Citra, Mosaic και Simcoe έκαναν εμφανή την ύπαρξη τους από την στιγμή που μπήκε η μπίρα στο ποτήρι μας. Έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, μάνγκο, βερίκοκου αλλά και πιο “γήινες” νότες από γρασίδι και πεύκο συνθέτουν μια άκρως ενδιαφέρουσα IPA.

 

CATEGORY: India Pale Ale

COMPANY: Septem

COUNTRY: Ελλάδα

ABV: 7 %

SIZE: 330 ml

PRICE: 2,70 

 

Jameson Caskmates – IPA Edition

Η δεύτερη εμφιάλωση της σειράς caskmates. Όλα ξεκίνησαν με το Stout Edition, όταν o Master Distiller του Jameson έστειλε μερικά βαρέλια στη ζυθοποιία Franciscan Well στο Cork, η οποία τα χρησιμοποίησε για την διαδικασία παλαίωσης stout μπίρας και μετά επιστράφηκαν στο αποστακτήριο, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο τελευταίο στάδιο παλαίωσης μιας μικρής ποσότητας Jameson Irish Whiskey. Σε αυτή την έκδοση, τα βαρέλια περιείχαν μπίρα IPA.

jameson caskmates ipa edition

 

Tasting Notes

Colour: Ανοιχτό κεχριμπάρι.

Nose: Μήλο, μέλι και δημητριακά. Κιτρικά στοιχεία, βανίλια και ξύλο. Κανέλα και ξηροί καρποί.

Palate: Καραμέλα, ξύλο, φλούδα πορτοκαλιού. Μπανάνα, δημητριακά, κανέλα. Ευχάριστα spicy με λίγο κακάο και μέλι. Υπόνοια λυκίσκου.

Finish: Φρυγανιά, μέντα, λευκό πιπέρι και πράσινο μήλο.

 

CATEGORY: Blended whiskey

DistilleryMidleton

COUNTRY: Ιρλανδία

AGE: N.A.S.

ABV: 40 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 24,50 €

 

Glenfiddich IPA Experiment

Το Glenfiddich IPA Experiment είναι το πρώτο ουίσκι της σειράς Glenfiddich Experimental Series και το πρώτο σκωτσέζικο single malt στον κόσμο, που ολοκληρώνει την ωρίμανσή του σε βαρέλια μπύρας India Pale Ale (IPA). Ο Brian Kinsman, Malt Master του Glenfiddich, συνεργάστηκε με τον Seb Jones, έναν μικροζυθοποιό του Speyside, δημιουργώντας 3 διαφορετικές μπίρες και διαλέγοντας μία ζωηρή IPA από British Challenger λυκίσκους, για να γεμίσουν τα βαρέλια. Το whisky έμεινε σε αυτά ακριβώς 3 μήνες.

glenfiddich ipa experiment

 

Tasting Notes

Colour: Βαθύ χρυσό

Nose: Φρέσκια μύτη. Φλούδα πορτοκαλιού και φρέσκο ψωμί. Πράσινο μήλο. Ανθικά στοιχεία και καραμέλα.

Palate: Νότες εσπεριδοειδών και βανίλια. Γεμάτο στόμα, βύνη με κακάο και φρέσκο λυκίσκο. Καραμέλα και πιπέρι. Μαρέγκα.

Finish: Μεσαία επίγευση με μήλο, αχλάδι και πορτοκάλι. Νότες μπίρας και μπαχαρικών.

 

CATEGORY: Single Malt

DistilleryGlenfiddich

COUNTRY: Σκωτία

AGE: N.A.S.

ABV: 43 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 45 €


 

• Stout Cask Finish Session •

jameson caskmates stout teeling stout cask septem kleos

 

Septem Kleos Imperial Stout

Ως επιδόρπιο είχαμε ίσως και την πιο ενδιαφέρουσα μπίρα της βραδιάς. Η Kleos είναι μια Imperial Stout που το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι πως έχει περάσει παλαίωση σε βαρέλια Virgin Oak! Πολύ γεμάτο σώμα, γεύση/άρωμα από κόκκινα φρούτα και μια ελάχιστα όξινη αίσθηση που μάλλον οφείλεται στα χρόνια που είχε κάτσει η μπίρα στο μπουκάλι (τα συγκεκριμένα που ανοίξαμε ήταν του 2019). Η ιδιαιτερότητα των Imperial Stout είναι πως χρόνο με τον χρόνο διαφοροποιούν κάποια χαρακτηριστικά τους μιας και οι γεύσεις τους “δένουν”, προσφέροντάς μας σχεδόν πάντα ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

septem kleos imperial stout beer

 

CATEGORY: Imperial Stout

COMPANY: Septem

COUNTRY: Ελλάδα

ABV: 10,3 %

SIZE: 330 ml

PRICE: 5 

 

Jameson Caskmates – Stout Edition

Η πρώτη εμφιάλωση της σειράς caskmates. Το Jameson δανείζει τα βαρέλια του στην Franciscan Well Brewery. Εκείνοι, με τη σειρά τους, τα γεμίζουν με stout μπίρα μέχρι το στάδιο της εμφιάλωσης. Στη συνέχεια επιστρέφουν τα βαρέλια, τα οποία ξαναγεμίζουν με Jameson.

jameson caskmates stout edition

 

Tasting Notes

Colour: Διαυγές χρυσό.

Nose: Κομμένο γρασίδι και φρούτα. Αχλάδι και ώριμο μήλο με γαρίφαλο. Καπνός. Λικέρ σοκολάτας. Μπαχαρικά.

Palate: Φρούτα οπωρώνα, κρέμα βανίλιας, κακάο και ξύλο. Καστανή ζάχαρη. Καβουρδισμένο αμύγδαλο. Μαύρη μπίρα.

Finish: Μικρή επίγευση. Νότες μπαχαρικών, με σοκολάτα γάλακτος, καπνό και πικράδα.

 

CATEGORY: Blended whiskey

DistilleryMidleton

COUNTRY: Ιρλανδία

AGE: N.A.S.

ABV: 40 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 24,50 €

 

Teeling Whiskey – Stout Cask

Το Teeling και το Galway Bay Brewery, ένα από τα πιο διάσημα ζυθοποιεία της Ιρλανδίας, συνεργάζονται εδώ και χρόνια, στη δημιουργία της 200 Fathoms, μιας ετήσιας Imperial Stout, που παλαιώνει σε βαρέλια Teeling Small Batch (ex-rum casks). Ήταν αναπόφευκτο μια μέρα να γίνει και το αντίθετο. Τα βαρέλια πίσω στο Teeling, για να κάνει finish το Small Batch για 6 μήνες, έτσι ώστε να επηρεαστεί από την πλούσια και μαύρη βύνη.

teeling whiskey stout cask      

 

Tasting Notes

Colour: Κεχριμπάρι.

Nose: Γλυκό και αρωματικό, με εσπεριδοειδή, βανίλια, βύνη και νότες λουλουδιών. Μηλόπιτα και σκούρα σοκολάτα. Τζίντζερ.

Palate: Mεταξένια αίσθηση στο στόμα. Γλυκόξινο. Σταγόνες λεμονιού, βανίλια, μήλo και μέλι. Βοτανικά στοιχεία. Μαύρα κεράσια.

Finish: Μακριά επίγευση, με βανίλια, μπισκότα δημητριακών, καραμέλα και σοκολάτα γάλακτος. Πιπέρι και μια αίσθηση πικράδας.

 

CATEGORY: Blended whiskey

DistilleryTeeling

COUNTRY: Ιρλανδία

AGE: N.A.S.

ABV: 46 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 50 €

 

Άρθρο: Κυριάκος Πιερράκος, Γιάννης Μηλιώνης