Faer Isles Distillery

Επενδυτής σε αποστακτήριο whisky; Κι όμως μπορείς!

Τα Νησιά Φερόες βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό ανάμεσα στη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Το όνομά τους σημαίνει “Νησιά των Προβάτων”. Είναι ένα σύμπλεγμα 18 νήσων, το ένα από τα οποία ονομάζεται Μυκήνες. Εκτός από τους λάτρεις της γεωγραφίας και των ταξιδιών, οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι τα γνωρίζουν από τις 2 νίκες που πέτυχαν εις βάρος της ανεκδιήγητης εθνικής μας, στα προκριματικά του Euro 2016. Σε λίγα χρόνια όμως, οι φίλοι του whisky ίσως τα γνωρίζουν και για έναν ακόμα λόγο. Ένα νέο craft distillery ξεκινά στα μικροσκοπικά αυτά νησιά και οι νησιώτες αναζητούν λάτρεις του ουίσκι σε όλο τον κόσμο για να γίνουν επενδυτές.

 

Το αλμυρό, θυελλώδες και υγρό κλίμα σε αυτά τα απομονωμένα νησιά είναι ιδανικό για ωρίμανση whisky. Χρησιμοποιώντας το σχεδιασμό των παλαιών παραδοσιακών σπιτιών ξήρανσης τροφίμων “opnahjallur” για τις αποθήκες των βαρελιών, το whisky θα ωριμάσει με τον ίδιο τρόπο που για αιώνες το κρέας και τα ψάρια υπόκεινται σε ζύμωση και ξηραίνονται στα νησιά. Θα χρησιμοποιεί την ειδική υγρή και αλμυρή ατμόσφαιρα, η οποία προκαλείται από το διερχόμενο Θερμό Ρεύμα του βόρειου Ατλαντικού, που εξασφαλίζει επίσης την πολύ σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο.

 

Το Faer Isles Distillery θα είναι ένα από τα πιο βόρεια αποστακτήρια whisky και gin στον κόσμο. Η ιδανική τοποθεσία για το μελλοντικό αποστακτήριο βρίσκεται δίπλα στο παλιό χωριό των Βίκινγκς, Kvívík. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε μία έκταση 24.000 τ.μ., που θα περιλαμβάνουν την παραγωγή, τις αποθήκες και το κέντρο επισκεπτών. Ο κατασκευή του εξοπλισμού έχει ανατεθεί στην πολύ αξιόπιστη σκωτσέζικη εταιρία LH Stainless (Speyside Copper Works).

Faer Isles Distillery

 

Η εκστρατεία crowdfunding ξεκίνησε τοπικά στις 15 Μαρτίου και συγκέντρωσε αμέσως €600.000. Περισσότεροι από 500 νέοι μέτοχοι είχαν εγγραφεί εντός 2 εβδομάδων. Τώρα οι ιδρυτές προσκαλούν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν επίσης. Αν και δεν έχει προωθηθεί ακόμη έξω από τα νησιά, ήδη άνθρωποι από 25 διαφορετικές χώρες έχουν αγοράσει μετοχές.

Πίσω από το project υπάρχουν τοπικοί λάτρεις του ουίσκι και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του Heini Zachariassen, ιδρυτή και CEO της Vivino, του μεγαλύτερου διαδικτυακού marketplace κρασιού στον κόσμο. Yποστηρίζονται επίσης από μια ισχυρή συμβουλευτική ομάδα επανδρωμένη από ειδικούς της διεθνούς βιομηχανίας.

Faer Isles Distillery

 

Το Faer Isles Distillery επιτρέπει τα κρυπτονομίσματα ως πληρωμή για αγορά μετοχών, καθιστώντας το ίσως το πρώτο αποστακτήριο whisky στον κόσμο που χρηματοδοτείται με αυτόν τον τρόπο. Η εταιρεία επίσης κάνει disrupt στο whisky business χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain*. Το πλάνο είναι να μετατρέψει αργότερα τις μετοχές της εταιρείας σε security tokens και να τα κάνει εμπορεύσιμα σε διάφορα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων.

Για το πως μπορείτε να επενδύσετε μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Εμείς θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος. Έχοντας κάνει μια πρώτη συζήτηση με τον Bogi Mouritsen, Founder και Distillery Manager του Faer Isles και βλέποντας το business plan που υπάρχει στο site, το συμπέρασμα είναι ότι το ζούμε μια εποχή παγκόσμιας άνθησης για το whisky και νέα αποστακτήρια θα διεκδικούν μια θέση στην αγορά. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Faer Isles Distillery και θα περιμένω υπομονετικά να δοκιμάσουμε το πρώτο του batch!

Faer Isles Distillery

 

 

* Βlockchain είναι στην ουσία ένα μητρώο (ledger) στο οποίο αποθηκεύονται κι επαληθεύονται πληροφορίες και δεδομένα, τα οποία συνήθως εντάσσονται σε μπλοκ, με τη χρήση κρυπτογραφικών μεθόδων και με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται μία συνεχής αλυσίδα δεδομένων, ενώ κάθε τροποποίηση μίας πληροφορίας που έχει καταγραφεί στο μητρώο να επηρεάζει αναγκαστικά όλες τις μεταγενέστερες καταχωρήσεις.

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης