200 YEARS JOHNNIE WALKER

Το Johnnie Walker είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα whisky στον κόσμο, ενώ το λογότυπό του, ο Striding Man, αποτελεί ένα εμβληματικό σήμα. Είναι το σκωτσέζικο ουίσκι με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, εξάγεται σε περισσότερες από 180 χώρες και χαρακτηρίζεται ως η πιο premium μάρκα αλκοόλ στον πλανήτη. Φέτος γιορτάζει τα 200 χρόνια από τότε που ο John Walker ανοίγοντας την πόρτα του μικρού παντοπωλείου του στο Kilmarnock, ξεκίνησε ένα “περίπατο”, φτάνοντας και κατακτώντας κάθε γωνιά του πλανήτη. Ας δούμε αυτή την πορεία μέσα από ένα timeline με χρονολογικά ορόσημα από την ιστορία του, τα επιτεύγματα καθώς και εμφιαλώσεις σταθμούς.

john walker
1805

Birth of a Legend

Ο John Walker γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου στην οικογενειακή φάρμα Todriggs κοντά στο Kilmarnock.

Kilmarnock
1819

Made in Kilmarnock

Ο πατέρας του John πεθαίνει και η φάρμα πωλείται. Αγοράζεται ένα εμπορικό κατάστημα στο Kilmarnock έναντι £537.15. Ο John Walker είναι 14 ετών!

Start Walking
1820

Start Walking

Οι πόρτες στο παντοπωλείο του John Walker ανοίγουν και έτσι ξεκινά η ιστορία του Johnnie Walker.

john walker
1825

Spirit Business

Ο κατάλογος απογραφής του John Walker δείχνει ότι ήδη πουλά οινοπνευματώδη ποτά, συμπεριλαμβανομένων Rum, Brandy, Gin και Islay whisky!

Kilmarnock railway
1843

Industrial Revolution

H άφιξη του σιδηρόδρομου στο Kilmarnock, θα δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνει την εμβέλειά της η επιχείρηση σε όλο τον κόσμο, μέσα από τους εμπορικούς δρόμους της Αυτοκρατορείας.

House Whisky
1850

House Whisky

Έχοντας μάθει από την τέχνη ανάμειξης τσαγιού, ο John μετέφερε την τεχνική στο ουίσκι, σε μια προσπάθεια να κάνει ένα πιο συνεπές προϊόν από τα single malt, τα οποία εκείνη την εποχή δεν φημίζονταν για την ποιότητά τους. Δημιουργεί το Walker’s Kilmarnock Whisky.

Sir Alexander
1856

Sir Alexander

Ο Alexander (Alec) Walker εντάσσεται στην οικογενειακή επιχείρηση και πείθει τον πατέρα του να επεκταθούν στο χονδρικό εμπόριο whisky.

john walker
1857

Death of John Walker

Ο Alec αναλαμβάνει την επιχείρηση, σε ηλικία 20 ετών.

walkers whisky
1860

Spirits Act

Ο νόμος για τα οινοπνευματώδη ποτά, επιτρέπει την ευρεία ανάμειξη ουίσκι από περισσότερα από ένα αποστακτήρια, επιτρέποντας ουσιαστικά τη δημιουργία blended whisky όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ο Alec προωθεί το διεθνές εμπόριο, δίνοντας στους κυβερνήτες των πλοίων προμήθεια για τα ουίσκι, που θα πουλούν στα πλοία τους. Χάρη στο επιχειρηματικό πνεύμα του Alec, οι πωλήσεις του Walker’s Kilmarnock φτάνουν σε 2 χρόνια τα 450.000 λίτρα ετησίως.

old highland whisky
1865

Old Highland Whisky

Ο Alec δημιουργεί το Old Highland Whisky και καταχωρεί εμπορικά δύο χρόνια αργότερα την κεκλιμένη ετικέτα, υπό γωνία 24 μοιρών, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα εμπορικά σήματα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Αυτός ήταν ο πρόδρομος του Johnnie Walker Black Label.

square bottle
1877

Square Bottle

Ο Alec εισάγει το διάσημο τετράγωνο μπουκάλι για ευκολία μεταφοράς, για να μειώσει τις απώλειες από θραύσεις και να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει σπατάλη χώρου στα κιβώτια αποστολής.

International Exhibition in Sydney
1879

Gold Medal

Το Walker’s Whisky κερδίζει το πρώτο του μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Alexander II Walker George Paterson Walker
1889

Like Father Like Sons

Ο Alec Walker πεθαίνει και η επιχείρηση μεταβιβάζεται στους γιους του George Paterson Walker και Alexander II Walker. Ο George (γεννήθηκε το 1864) ασχολείται κυρίως με την επιχειρηματική πλευρά της εταιρείας, ενώ ο Alexander ΙΙ (γεννήθηκε το 1869) θα γίνει ένας λαμπρός blender.

cardhu distillery
1893

Cardow

Αγοράζεται το Cardow distillery (σημερινό Cardhu) για £20,000, από την οικογένεια Cumming, για να προστατέψουν το απόθεμα ενός από τα βασικά single malts, που χρησιμοποιούν στα blends τους.

johnnie walker old bottlings 1906
1906

Colors

Άλλη μία καινοτομία είναι τα διαφορετικά χρώματα στις ετικέτες. Η εταιρεία διαθέτει τώρα τρεις κύριες εμφιαλώσεις. Τα Old Highland White Label 5yo, Special Old Highland Red Label 9yo, Extra Special Old Highland Black Label 12yo.

striding man
1908

Striding Man

Σε ένα γεύμα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο James Stevenson και τον George Walker, ο διάσημος εικονογράφος Tom Browne ζωγραφίζει σε μια κάρτα μενού ένα λονδρέζο δανδή, με το επιτηδευμένο ντύσιμο, το υμίψηλο καπέλο, το μονόκλ και το μπαστούνι παριπάτου.  Έτσι γεννήθηκε ο εμβληματικός Striding Man. Ο Stevenson θα προσθέσει το σλόγκαν «Born 1820 – Still Going Strong», το οποίο θα παραμείνει στις διαφημίσεις για περισσότερο από 6 δεκαετίες.

johnnie walker advertising with striding man
1909

John becomes Johnnie

Οι εκφράσεις του Old Highland Whisky μετονομάζονται επίσημα σε Johnnie Walker. Η σειρά περιλαμβάνει τα Red Label 10 year old, Black Label 12 year old και τη βραχύβια White Label 6 year old.

johnnie walker advertising with striding man
1914

First World War

(1914-1918) Ο Alexander Walker και ο James Stevenson επιβλέπουν στο Υπουργείο Πυρομαχικών την παραγωγή πολεμικού υλικού και αργότερα θα τους απονεμηθούν οι τίτλοι του Ιππότη και Βαρώνου αντίστοιχα.

coleburn distillery
1915

Coleburn Distillery

Η εταιρία John Walker & Sons γίνεται μέτοχος στο αποστακτήριο Coleburn.

talisker distillery
1916

More Distilleries

Η John Walker & Sons γίνεται μέτοχος στις εταιρίες Clynelish Distillery Co. και  Dailuaine – Talisker Co.

johnnie walker advertising with striding man
1920

One Hundred Years

Με αφορμή την 100η επέτειο από την έναρξη της επιχείρησης, ο Alexander Walker σχεδιάζει ένα special blend για τους διευθυντές της εταιρείας. Το τετράγωνο μπουκάλι γίνεται στάνταρ για όλες τις εμφιαλώσεις. Το Johnnie Walker διατίθεται πλέον, σε περισσότερες από 120 χώρες.

Going Public
1923

Going Public

Το μικρό μπακάλικο στο Kilmarnock είναι τώρα ο μεγαλύτερος blender & distiller στη Σκωτία. Η εταιρία εισάγεται στο χρηματιστήριο.

DCL
1925

A Giant

Η εταιρεία γίνεται μέλος της Distillers Company Limited (DCL), τον πρόγονο της σημερινής ιδιοκτήτριας εταιρίας Diageo.

Swing
1932

Swing

Το Johnnie Walker Swing σχεδιάζεται από τον Alexander για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Το καινοτόμο μπουκάλι παράγεται ακόμα και σήμερα.

Royal Warrant
1934

Royal Warrant

Την 1η Ιανουαρίου 1934, η John Walker & Sons λαμβάνει τη Βασιλική Εξουσιοδότηση από τον Βασιλιά Γεώργιο V, για την προμήθεια whisky στον Bασιλικό Oίκο. Η Royal Warrant εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.

150th Anniversary Johnnie Walker
1970

150th Anniversary

Η εταιρεία γιορτάζει την 150η επέτειό της με μια ειδική θήκη περιορισμένης έκδοσης, που περιέχει μια κρυστάλλινη καράφα και ένα πολύ σπάνιο blend.

black label blade runner
1982

Blade Runner

Το Johnnie Walker Black Label εμφανίζεται στην ταινία Blade Runner, σε ένα πιο φουτουριστικό μπουκάλι.

johnnie walker oldest
1992

John Walker’s Oldest

Η πρώτη έκδοση του Blue Label. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός των πιο σπάνιων και εξαιρετικών βαρελιών. Αναφέρονται μάλιστα τα χρόνια παλαίωσης, από 15 έως 60! 

johnnie walker gold label first release
1995

Gold Label

Το Johnnie Walker Gold Label κυκλοφορεί, με βάση τις σημειώσεις του Alexander Walker II για το blend της 100ετίας το 1920. Η πρώτη κυκλοφορία ήταν 18 ετών.

johnnie walker green label pure malt first release
1997

Green Label

Κυκλοφορεί το Johnnie Walker Green Label, αρχικά ως Johnnie Walker Pure Malt 15 ετών, δηλαδή ένα blend μόνο από single malts, επιλεγμένα μάλιστα από 4 περιοχές: Speyside, Highlands, Lowlands and Islands.

johnnie walker keep walking campaign
1999

Keep Walking

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά η παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια του Johnnie Walker «Keep Walking». Λανσάρεται o νέος Striding Man. Το λογότυπο επανασχεδιάστηκε το 1996 από τον John Geary, αλλάζοντας φορά στο περπάτημα, για να δείξει ότι βαδίζει εμπρός, προς τη νέα χιλιετία. Με λεπτή επιμέλεια που απεικονίζει αφαιρετικά την γοητεία, την κομψότητα και το χάρισμα ενός δανδή.

 

johnnie walker striding man

Johnnie Walker Blue Label Anniversary edition
2005

A very special Blue Label

Κυκλοφορεί μια επετειακή έκδοση του Johnnie Walker Blue Label για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του John Walker και μάλιστα cask strength.

Blue Label King George V
2007

Το His Majesty

Κυκλοφορεί το Blue Label King George V προς τιμή του Γεωργίου V και την ανακύρηξη της εταιρίας ως προμηθευτή της Βασιλικής Οικογένειας την 1η Ιανουαρίου 1934. Παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μόνο αυστηρά επιλεγμένα ουίσκι από τα αποστακτήρια που λειτουργούσαν κατά τα είκοσι πέντε χρόνια (1910-1935)  της βασιλείας του Γεωργίου, και ορισμένα εκ των οποίων, όπως το Port Ellen, δεν υπάρχουν πλέον.

double black
2010

Double or nothing

Κυκλοφορεί το Johnnie Walker Double Black, με οδηγό το Black Label, αλλά με extra Islay malts και καπνιστό χαρακτήρα, από τα έντονα καμμένα βαρέλια.

the john walker
2010

Founder’s Blend

Προστίθεται στην οικογένεια του Blue Label μια ultra-premium έκφραση, το The John Walker, γνωστό και ως the Founder’s Blend, μέσα σε μια καράφα Baccarat.  Whisky από 9 αποστακτήρια, που λειτουργούσαν την εποχή του John και κάποια είναι πια κλειστά.

johnnie walker platinum 18
2011

Platinum Label

Κυκλοφορεί το Johnnie Walker Platinum 18 ετών. Αρχικά στην αγορά των travel retail, ενώ ένα χρόνο αργότερα προστίθεται στις βασικές εμφιαλώσεις. Από το 2017 κυκλοφορεί ως Johnnie Walker 18 years old.

gold label reserve
2012

Diamonds are forever

Κυκλοφορεί το Johnnie Walker Gold Label Reserve, ένα blend που περιέχει περισσότερα από 15 single malts, αλλά κυρίως Clynelish. Κυκλοφορεί επίσης μία limited edition κανάτα για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ. 60 μπουκάλια με ουίσκι που αποστάχτηκε το 1952. Τιμή: £120,000.

johnnie walker Diamond Jubilee decanter

johnnie walker world map
2013

No1 scotch

To Johnnie Walker σπάει για πρώτη φορά το φράγμα πωλήσεων των 20 εκ. κιβωτίων παγκοσμίως.

johnnie walker striding man
2015

A new Striding Man

Το λογότυπο επανασχεδιάζεται από το Gary Redford. Στον σημερινό Striding Man επέστρεψε το χαμόγελό του, ο χαιρετισμός του καπέλου και το παντελόνι μπαίνει ξανά μέσα στις μπότες. Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές καθώς προστέθηκαν κάποιες λεπτομέρειες και ανθρώπινα στοιχεία, με τη λογική της επετείου των 200 ετών.

johnnie walker black label blade runner 2049
2017

Blade Runner 2049

To Johnnie Walker Black Label εμφανίζεται και στο sequel του Blade Runner, με το design του νέου φουρουριστικού μπουκαλιού να εντυπωσιάζει.

johnnie walker blue label ghost and rare brora
2017

Ghost & Rare

Κυκλοφορεί μια νέα συλλεκτική έκφραση για το Blue Label, το Ghost and Rare – Brora. O όρος “ghost” αναφέρεται σε αναντικατάστατα ουίσκι από αποστακτήρια «φαντάσμα», δηλαδή αποστακτήρια που έχουν κλείσει, καθιστώντας τα περιζήτητα στον κόσμο του scotch whisky. Η συγκεκριμένη εμφιάλωση είναι blend από Brora (έκλεισε το 1983), Cambus (έκλεισε το 1993), Pittyvaich (έκλεισε το 1993), Cameronbridge, Clynelish, Glenkinchie, Glenlossie, Royal Lochnagar.

jane walker
2018

Jane Walker

Κάποια μπουκάλια Johnnie Walker φαίνονται λίγο διαφορετικά στις ΗΠΑ. Τη θέση του Striding Man έχει πάρει μια γυναίκα, η Jane Walker. Η Diageo δωρίζει $1 από κάθε πώληση σε οργανισμούς για τα δικαιώματα της γυναίκας.

johnnie walker white walker
2018

Winter is Here

Το Johnnie Walker συνεργάζεται με την HBO και κυκλοφορεί τη συλλεκτική φιάλη White Walker by Johnnie Walker, εμπνευσμένη από τη σειρά Game of Thrones και την ομώνυμη φυλή. Ο Striding Man φοράει την πανοπλία του Night King.

Johnnie Walker immersive visitor experience
2018

Johnnie Walker experience

Η Diageo ανακοινώνει τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα του whisky τουρισμού της Σκωτίας, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης και συναρπαστικής εμπειρίας Johnnie Walker για τους επισκέπτες στο Εδιμβούργο.

ghost and rare port ellen
2018

Ghost & Rare Νο2

Ανακοινώνεται και 2η εμφιάλωση Ghost and Rare, αφιερωμένη στο θρυλικό αποστακτήριο Port Ellen. Η οικογένεια του Blue Label μεγαλώνει και το blend εδώ προέρχεται από Port Ellen (έκλεισε το 1983), Carsebridge (έκλεισε το 1983), Caledonian (έκλεισε το 1988), Mortlach, Dailuaine, Cragganmore, Blair Athol, Oban.

ghost and rare Glenury Royal
2019

Ghost & Rare Νο3

Η τρίτη εμφιάλωση του Ghost and Rare είναι το Glenury Royal. Το blend αποτελείται από Glenury Royal (έκλεισε το 1985), Cambus (έκλεισε το 1993), Pittyvaich (έκλεισε το 2002), Glen Elgin, Inchgower, Glenlossie, Cameronbridge, Glenkinchie.

johnnie walker limited edition 200 years
2020

200th anniversary

Το Johnnie Walker αποκαλύπτει 3 limited edition επετειακά μπουκάλια, από τις βασικές εκδόσεις. Επίσης, γιορτάζει την 200ή επέτειο με τέσσερις αποκλειστικές κυκλοφορίες…

Johnnie Walker Blue Label 200th Anniversary Limited Edition Design
2020

Johnnie Walker Blue Label 200th Anniversary Limited Edition Design

Το μπουκάλι διαθέτει μοναδικές απεικονίσεις από μεγάλες πόλεις και χώρες, που αποτελούν μέρος της ιστορίας του Johnnie Walker. Απεικονίσεις τοποσήμων και πολιτιστικών συμβόλων, σε ένα φόρο τιμής στους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight
2020

Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight

Η επετειακή συνέχεια του Ghost and Rare. Ένας ύμνος στην τέχνη του blend. Προσεκτικά επιλεγμένα ουίσκι από οκτώ θρυλικά αποστακτήρια, που υπήρχαν όλα όταν ο John Walker έκανε τα πρώτα βήματα στο ταξίδι του, συμπεριλαμβανομένων κάποιων πολύ σπάνιων εκφράσεων από κλειστά αποστακτήρια «φαντάσματα». Lagavulin, Oban, Teaninich, Blair Athol, Brora, Carsebridge, Port Dundas, Cambus.

John Walker & Sons Celebratory Blend
2020

John Walker & Sons Celebratory Blend

Aποκλειστική κυκλοφορία που εμπνέεται από το Old Highland Whisky, το πρώτο εμπορικό blend της εταιρείας που ταξίδεψε από τη Σκωτία στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Χρησιμοποιεί ουίσκι από αποστακτήρια που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή και στο κουτί του αποκαλύπτει τη μόνη υπάρχουσα εικόνα του παντοπωλείου στο Kilmarnock πριν από 200 χρόνια.

John Walker & Sons Bicentenary Blend
2020

John Walker & Sons Bicentenary Blend

Μια γιορτή από όπου ξεκίνησαν όλα! Ο Master Blender Jim Beveridge και η ομάδα του, εμπνέονται από τα αρώματα και τις εξωτικές γεύσεις του καταστήματος του John και τα αναδημιουργούν σχολαστικά σε αυτό το συλλεκτικό ουίσκι. Φτιαγμένο με σπάνια και εξαιρετικά ουίσκι, ηλικίας τουλάχιστον 28 ετών, συμπεριλαμβανομένων και κλειστών αποστακτηρίων όπως τα Pittyvaich, Cambus και Port Ellen.

johnnie walker paper bottle
2020

Walk the line

Ο τρίτος του αιώνας ξεκινάει καινοτόμα για το Johnnie Walker, αφού ανακοινώθηκε το σχέδιο να κυκλοφορήσει ένα νέο φιλικό προς το περιβάλλον μπουκάλι από χαρτί. Θα είναι το πρώτο 100% χωρίς πλαστικό και με βάση το χαρτί μπουκάλι, για αλκοολούχα ποτά.