glengoyne distillery

Whisky Journey – Glengoyne Distillery Visit

Στις 29 Οκτωβρίου του 2019 βρέθηκα στο αποστακτήριο Glengoyne, επιστρέφοντας από το Islay, όπου παρακολούθησα το Islay Whisky Academy. Μια απαραίτητη παράκαμψη, για να επισκεφτώ ένα από τα πιο όμορφα αποστακτήρια της Σκωτίας, όπως και περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες το χρόνο.

To Glengoyne ισορροπεί πάνω στο Highland Line, στα σύνορα Lowland και Highlands, αφού οι αποθήκες του βρίσκονται Κάτω και το αποστακτήριο Πάνω! Μέχρι τη δεκαετία του ’70 μάλιστα χαρακτηρίζονταν ως Lowland malt. Ιδρύθηκε το 1833 από τον George Connell, στην ίδια τοποθεσία που απόσταζε παράνομα από το 1820 και ανήκε στην οικογένειά του, τους Edmonstone.

glengoyne distillery visit by Yiannis MIlionis The Tasters Club and The LIkker

 

Glen of the wild geese

Το πρώτο του όνομα ήταν Burnfoot of Dumgoyne. Το 1851 η άδεια περνάει στους John & Archibald MacLelland ενώ το 1876 το αποστακτήριο πωλείται στους Lang Brothers και μετονομάζεται σε Glen Guin of Burnfoot, όπου Glen Guin στα γαελικά σημαίνει “η κοιλάδα των άγριων χηνών”. Το σημερινό όνομα, το οφείλει στον William McGeachie, distillery manager από το 1899, όταν το 1907 άλλαξε το όνομα σε Glengoyne, για να είναι πιο εύκολο σε αγγλική προφορά. Ο William είχε αντικαταστήσει τον προηγούμενο manager Cochrane Cartwright, λόγω του πνιγμού του στη λιμνούλα του αποστακτηρίου, μετά από μερικά extra drams, όπως φημολογείται. Το φάντασμά του κυκλοφορεί ακόμα στο αποστακτήριο, αλλά δυστυχώς δεν το συνάντησα ή δεν ήπια αρκετά!

 

Unpeated

Το 1965 η εταιρία Robertson & Baxter αγοράζει τους Lang Brothers ενώ το 1996 ενσωματώνεται στην Edrington, οπότε και το Glengoyne θα ανήκει στο πορτφόλιό της μέχρι το 2003, όπου ο ανεξάρτητος εμφιαλωτής Ian Macleod Distillers το αγοράζει έναντι 7,2 εκ. λιρών. Να σημειώσουμε εδώ ότι το 1966 το αποστακτήριο ανακατασκευάστηκε και προστέθηκε ένας ακόμα άμβυκας, αυξάνοντας την παραγωγή σε 1,2 εκ. λίτρα. Εμφιαλώσεις single malt ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στις αρχές του ’90, με το προσωνύμιο “the unpeated malt”. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο πάνω σε αυτό είναι ότι από την αρχή του αποστακτηρίου τον 19ο αιώνα, δεν στέγνωσαν ποτέ με τύρφη το κριθάρι τους. Είναι επίσης κάτοχος της Βασιλικής σφραγίδας, ως επίσημος προμηθευτής της Βασιλικής οικογένειας από το 1984.

glengoyne distillery visit by Yiannis MIlionis The Tasters Club and The LIkker

 

Visitor Center

Φτάνοντας έξω από το αποστακτήριο, στους πρόποδες του Campsie Fells μαγεύεσαι από την τοποθεσία. Ειδυλλιακό τοπίο, πολύ πράσινο και το ρυάκι Blairgar να τρέχει από τους λόφους έως την κοιλάδα. Το νερό αυτό που έφτιαχνε το whisky τον 19ο αιώνα, τώρα χρησιμοποιείται για ψύξη. Έχω φτιάξει ένα μικρό video για να έχετε μια πιο ζωντανή εικόνα του χώρου. Mπορείτε να το δείτε, μέχρι να φτάσω στο visitor center και να ξεκινήσει το tour, που μου είχε κλείσει η εταιρία LKC, η επίσημη αντιπρόσωπος του Glengoyne στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερα πιο πάνω, μία βασική πηγή εσόδων για το αποστακτήριο είναι οι επισκέπτες, αφού βρίσκεται μόνο 1 ώρα μακρυά από τη Γλασκώβη. Για το λόγο αυτό έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους χώρους υποδοχής και την ξενάγηση. Το visitor center βρίσκεται πίσω από το βικτωριανό οίκημα, που φιλοξενούσε τα παλιά χρόνια τον distillery manager. Μοντέρνο και ευρύχωρο με ένα εκπληκτικό μπαλκόνι πάνω από μια μικρή λιμνούλα. Ένα welcome dram συνόδεψε το intro video, που ενημέρωνε για την ιστορία, την παραγωγή και την ωρίμαση, πριν την ξενάγηση.

 

The Tour

Το tour ξεκίνησε από μια μουσειακή αίθουσα, με αρκετές αντίκες και όμορφα prints, όπου μας εξήγησαν τη διαδικασία βυνοποίησης. Ακολούθησε ο μύλος άλεσης, ο κλασικός και αθάνατος Porteus Mill, που τον βρίσκουμε σε πάρα πολλά αποστακτήρια και για μία ακόμα φορά ακούσαμε ότι η εταιρία φαλίρισε, γιατί τα μηχανήματα δεν χάλαγαν ποτέ. Επόμενη στάση ο 3,84 τόνων mush tun, με το χάλκινο καπάκι και η αίθουσα με τις δεξαμενές ζύμωσης. Εδώ υπάρχουν 6 ξύλινα washbacks από πεύκο Όρεγκον και το αποστακτήριο εφαρμόζει 2 είδη fermentation. Μία σύντομη 56 ωρών και 1 μακρά 110 ωρών. 

 

Τέλος, η αίθουσα της απόσταξης, όπου αυτή πραγματοποιείται από 3 άμβυκες, 1 wash still 12.500 λίτρων και 2 spirit stills 5.000 λίτρων. Η απόσταξη είναι διπλή και η διάρκειά της είναι από τις πιο αργές στο σκωτσέζικο whisky. Για κάθε λεπτό που περνούν άλλα ουίσκι στους άμβυκες, το Glengoyne περνά τρία! Το παραγόμενο spirit μπαίνει στα βαρέλια στους 71% αλκοολικούς βαθμούς και θα ξεκουραστεί εκεί για τουλάχιστον 10 χρόνια. Η πλειοψηφία των βαρελιών είναι ex-sherry και προετοιμάζονται 6 χρόνια πριν.

glengoyne distillery visit by Yiannis MIlionis The Tasters Club and The LIkker

 

End of tour & tasting

Το tour περιλαμβάνει την επίσκεψη σε ένα πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο, στην Warehouse No1, όπου κυριαρχεί ο τοίχος από τα μπουκάλια Glengoyne, που μας δείχνουν πόσο εξατμίζεται και τι χρώμα αποκτά το whisky, σε συνδιασμό με τα χρόνια, το είδος ξύλου και το προηγούμενο περιεχόμενο του βαρελιού. Υπέροχη ιδέα και άκρως εκπαιδευτική.

glengoyne distillery visit by Yiannis MIlionis The Tasters Club and The LIkker

 

Η τελευταία στάση του tour ήταν στο βικτωριανό σπιτάκι που ανέφερα και χρησιμοποιείται πια για tastings αλλά και εκπαιδευτικά workshops blending, όπου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Το tasting περιλάμβανε τις εκφράσεις 18 ετών και 21 ετών, αλλά και πολύ συζήτηση. Ενημερώθηκα λοιπόν ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτικής της Ian Macleod για το αποστακτήριο είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Το sustainability, που ακούγεται έντονα τελευταία, ήταν πρωταρχικός στόχος των ιδιοκτητών. Πριν 2 χρόνια μάλιστα ο International Brand Ambassador της Ian MacLeod Distillers Gordon Dundas, μας είχε μιλήσει γι’ αυτό στη συνέντευξή του στο The Likker.

 

Sustainability

Τα υγρά απόβλητα του Glengoyne φιλτράρονται σε μια έκταση καλαμιών, που συγκρατούν το CO2 και τα στερεά απόβλητα συλλέγονται, παράγοντας ενέργεια ικανή να τροφοδοτεί 354 τοπικά σπίτια κάθε χρόνο. Αξιοποιείται επίσης η αιολική ενέργεια, ώστε όλος ο ηλεκτρισμός που απαιτείται να προέρχεται από αυτήν. Είναι το πρώτο αποστακτήριο που διοχετεύει τα καθαρά υγρά λήμματα σε συγκεκριμένο χώρο, δημιουργώντας ένα δικό του υδροβιότοπο. Προστατεύει έμπρακτα την τοπική μέλισσα, έχοντας μάλιστα και 2 δικές του κυψέλες. Είναι αποκλειστικός whisky sponsor του Wildfowl and Wetlands Trust, με στόχο τη διαφύλαξη και τη βελτίωση των υγροτόπων για την άγρια ζωή. Έχει κερδίσει 5 “πράσινα” βραβεία από το 2016 ως σήμερα.

 

Rebranding

Ως μέρος της μακροχρόνιας δέσμευσης του αποστακτηρίου για την αειφορία και το μέλλον, οι νέες συσκευασίες που επανασχεδιάστηκαν το 2020, είναι πλήρως ανακυκλώσιμες, χωρίς πλαστικά και μαγνήτες, και τα υλικά έχουν είτε τοπική προέλευση, ή τουλάχιστον προέρχονται από τη Σκωτία. Όσο αφορά την εταιρική ταυτότητα, στο λογότυπο υπάρχει πια μία χήνα αντί για δύο και το design της συσκευασίας ενώνει το παρελθόν με το μέλλον, δίνοντας έτσι ιδιαίτερη σημασία στη διαχρονικότητα και του brand και των αξιών του.

glengoyne new collection

Αυτά που συγκράτησα κατά την επίσκεψή μου στο αποστακτήριο, αλλά και τις υπόλοιπες Glengoyne εμπειρίες μου στις Tasting Day #28 και Tasting Day #37 και αξίζει να θυμόμαστε είναι:

  • ΑΝΕΥ ΤΥΡΦΗΣ
  • Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ
  • SEASONED SHERRY ΒΑΡΕΛΙΑ
  • ΠΑΛΑΙΩΣΗ ON SITE
  • ΦΥΣΙΚΟ ΧΡΩΜΑ
  • ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Εις το επανιδείν.

 

Tasting notes of the day:

 

Glengoyne 18 Years Old 43% ABV

Nose: Γλυκιά μύτη. Μήλο, μέλι, καραμέλα.

Palate: Κρεμώδες. Κανέλα, σταφίδες, μήλο ξανά, sherry. Ξύλο και σοκολάτα.

Finish: Μεσαία επίγευση. Καραμέλα, σοκολάτα υγείας, ξηροί καρποί.

 

Glengoyne 21 Years Old 43% ABV

Nose: Μαύρα φρούτα-μαρμελάδα. Μοσχοκάρυδο.

Palate: Σταφίδες, σύκα, γλυκά κεράσια. Μέλι και καραμέλα. Φουντούκια. Nότες μπαχαρικών.

Finish: Μεσαία προς μακρυά. Μαύρα φρούτα ξανά, ξύλο, εσπρέσο και κακάο. Spicy.

 

Yiannis Milionis at Glengoyne

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης