ardbeg ten

Ardbeg Ten Review

Στην παλιά ετικέτα του Ardbeg Ten έγραφε “όχι μόνο είναι το καλύτερο ουίσκι του Islay, αλλά το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο”! Και αυτό, διότι ο Jim Murray το 2008 στο Whisky Bible, το ανακήρυξε “The best whisky in the world”. Τα χρόνια πέρασαν, η ετικέτα άλλαξε και τη θέση των παραπάνω έλαβαν κάποια γενικά γευστικά χαρακτηριστικά. Το The Ultimate όμως, παραμένει διαχρονικά και σημειολογικά πάνω από το Islay Single Malt Whisky, για να μας υπενθυμίζει τι πιστεύουν οι άνθρωποι του Ardbeg, για τη ναυαρχίδα του αποστακτηρίου. Συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με αυτό, το σίγουρο είναι ότι το Ardbeg Ten είναι ένα εμβληματικό whisky, με φανατικούς φίλους, ιδιαίτερα ανάμεσα στους peat freaks.

ardbeg ten

 

Το Ardbeg Distillery, το οποίο βρίσκεται στη νότια ακτή του Islay, ιδρύθηκε το 1815 από την οικογένεια MacDougall. Μέχρι το 1886, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του Islay είχε εργαστεί στο αποστακτήριο ενώ σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς και της παράδοσης του scotch whisky. Το νησί του Islay (προφέρεται Ά-ι-λα), είναι το νοτιότερο από τα Inner Hebridean Scottish Isles, με έκταση μόνο 620 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό λίγο περισσότερους από 3.000 κατοίκους. Παρά την μικρή του έκταση, το νησί είναι μία από τις πέντε περιοχές παραγωγής σκωτσέζικου whisky (έξι αν ξεχωρίσουμε τα Islands), σύμφωνα με το Scotch Whisky Association.

Το Ardbeg Ten ανήκει στο core range του αποστακτηρίου και όπως λένε οι εργαζόμενοι εκεί “βγάζει το ψωμί μας”! Αναγνωρίζεται από όλους ως ένα από τα κορυφαία whisky που κυκλοφορούν. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται heavily-peated malt από τα malting floors του Port Ellen. (Τα αντίστοιχα του Ardbeg σταμάτησαν να λειτουργούν το 1977). Παλαιώνει τουλάχιστον 10 χρόνια σε χρησιμοποιημένα βαρέλια bourbon και δεν περνά φιλτράρισμα ψύξεως, εξού και οι 46 αλκοολικοί βαθμοί. “Αν υπάρχει τελειότητα στην γευστική παλέτα, εδώ είναι”, είχε γράψει ο Jim Murrey το 2008! Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η συλλογή γεύσεων και αρωμάτων;

Ποτισμένο από το DNA του Islay, μας κατακλύζει άμεσα η οσμή του καμμένου μαζί με την αύρα του ωκεανού. Το πέπλο τύρφης και ιωδίου, κρύβει περίτεχνα από κάτω, όμορφα και ενδιαφέροντα μυστικά. Νότες βανίλιας, εσπεριδοειδών, καραμέλας και σοκολάτας συμπληρώνονται με την μπισκοτένια ψευδαίσθηση από το κριθάρι. Πασπαλισμένο αλάτι παντού, πάνω σε φρούτα, σε ξηρούς καρπούς, σε καφέ και όλα όμορφα καπνισμένα. Δεν είναι υπέροχος ο λυρισμός που ξεπηδάει μέσα από ένα whisky dram;

Το Ardbeg Ten είναι ένα πολύ ζωντανό και σχετικά ευκολόπιοτο για το είδος του, whisky. Γι’ αυτό σε πάρα πολλά reviews το χαρακτηρίζουν ιδανικό, για να ξεκινήσει κάποιος τη διαδρομή του στον κόσμο των καπνιστών ουίσκι. Σαν ένα κύμα, σε χτυπάει δυνατά στην αρχή και υποχωρεί απαλά, αφήνοντας τα ίχνη μιας πολύπλοκης παλέτας. Η προσθήκη νερού, θα τιθασεύσει λίγο τον καπνό και την αλμύρα, γι’ αυτούς που ίσως δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι. Το Ardbeg Ten είναι ένα αξιόπιστο whisky και με τιμή, που μπορεί να το επιλέξει ο οποιοσδήποτε για everyday dram. Για τους λάτρεις της τύρφης βέβαια, δεν χρειάζεται καμία επιπλέον σύσταση!

 

 

Ardbeg Ten Tasting Notes

Colour: Λευκό κρασί

Nose: Μία έκρηξη τύρφης και ιωδίου. Λεμόνι, σοκολάτα, βανίλια και καραμέλα. Έντονη και πολύπλοκη μύτη, που όσο περνά η ώρα, ανακαλύπτουμε περισσότερα αρώματα. Διακρίνουμε έντονα βοτανικό χαρακτήρα, με ευκάλυπτο και μέντα.

Palate: Γλυκιά τύρφη με κρεμώδη υφή. Καφές, καπνός, πίσσα, μπέικον, έντονη βανίλια και βούτυρο, είναι κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μπορείς να διακρίνεις.

Finish: Κρεμώδες και πικάντικο τελείωμα, με μεγάλη διάρκεια.

 

ardbeg ten

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Isle of Islay

DISTILLERY: Ardbeg

OWNER: LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy)

AGE:  10 years old

ABV: 46 %

SIZE: 700 ml

PPM: 55

PRICE: 48 – €58

 

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης