johnnie walker blue label ghost and rare glenury royal the likker reviews

Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal Review

Όποιος ταξιδέψει προς το Aberdeen, στη Βορειοανατολική Σκωτία και δεν σταματήσει να θαυμάσει το Dunnotar Castle, έχει κάνει ένα τεράστιο λάθος. Ο επιβλητικός βράχος που δέρνεται από τα κύματα και τον αέρα της Βόρειας Θάλασσας, μπορεί να φιλοξενεί πια μόνο τα ερείπια του απόρθητου μεσαιωνικού κάστρου, αλλά η θέα του προκαλεί δέος. Τρία χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται η κωμόπολη Stonehaven με το γραφικό λιμανάκι της και κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα, ακριβώς έξω από την πόλη, λειτουργούσε μέχρι το 1985 ένα αποστακτήριο με το όνομα Glenury Royal.

johnnie walker blue label ghost and rare glenury royal the likker reviews dunnotar castle

 

Glenury Royal

Το συγκεκριμένο whisky μπορούσαμε έως τώρα να το απολαύσουμε σε single malt εμφιαλώσεις κυρίως από ανεξάρτητους εμφιαλωτές, τη σειρά Rare Malts Selection της Diageo, κάποιες limited edition του αποστακτηρίου και τις εκφράσεις Garron and Downie, που κυκλοφόρησαν τοπικά. Τη δεκαετία του ’60 παράγεται στο αποστακτήριο το Old Angus Blended Scotch Whisky για την R.H. Thomson & Co. και στο blend του King William IV υπάρχει Glenury Royal στη συνταγή. Ο λόγος συμβολικός, αφού τον βασιλικό τίτλο (Royal) τον απέκτησε το 1835 επί της Βασιλείας του και της προσωπικής φιλίας με τον ιδρυτή του αποστακτηρίου Captain Robert Barclay. Μόνο τρία συνολικά αποστακτήρια στη Σκωτία, έχουν λάβει την τιμητική αυτή διάκριση. Μετά από 5 δεκαετίες ξανασυνταντούμε το όνομα Glenury Royal σε blended whisky και αυτό δεν είναι άλλο από το νέο Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare. Πρόκειται για την τρίτη προσθήκη της σειράς Ghost and Rare, μετά τα Brora και Port Ellen, που περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνια ουίσκι από αποστακτήρια «φαντάσματα», που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους εδώ και αρκετά χρόνια. 

johnnie walker blue label ghost and rare glenury royal the likker reviews

 

Run Robert, Run

Ο καπετάνιος Robert Barclay λοιπόν, ίδρυσε το αποστακτήριο το 1825. Ήταν μέλος του Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, Λόρδος του Ury (εξού και το όνομα Glen=κοιλάδα-Ury) και διάσημος βαδιστής μεγάλων αποστάσεων. Ήταν μάλιστα ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε 1.000 μίλια σε 1.000 ώρες. Το αποστακτήριο λίγο καιρό μετά το άνοιγμά του καταστράφηκε ολοσχερώς από μια μεγάλη πυρκαγιά. Όμως, σαν τον φοίνικα στη συσκευασία του νέου Ghost and Rare, αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, ανοικοδομήθηκε και συνέχισε να ευδοκιμεί και πάλι. Το πνεύμα του καπετάνιου Barclay, συνεχίζει να «ζει» ακόμα, μέσα από τα ελάχιστα αποθέματα του σπάνιου αυτού αποστάγματος.

 

 

Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια!

Πριν κυκλοφορήσει επίσημα στην ελληνική αγορά η καινούργια αυτή εμφιάλωση, ήρθε στα χέρια μας ένα καλαίσθητο κουτί, που περιείχε ένα μικρό μπουκαλάκι με το πολυαναμενόμενο νέο Ghost and Rare και μια μινιατούρα Blue Label. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως και οι προηγούμενες εξαιρετικές δημιουργίες του Master Blender του Johnnie Walker, Jim Beverage, αντικατοπτρίζουν στο πάθος που έχει να εξερευνά τις γευστικές νότες σπάνιων ουίσκι από τα αποθέματα του Johnnie Walker. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Αυτό που θέλαμε να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό, ήταν να φέρουμε στην επιφάνεια ακόμα έναν κρυμμένο θησαυρό στον κόσμο του ουίσκι. Αυτή η πολυτελής νέα έκδοση, μας προσέφερε μια νέα ευκαιρία, να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στα πολυάριθμα και φρουτώδη γευστικά στρώματα που βρίσκονται σε κάθε σταγόνα του Johnnie Walker Blue Label. Η ομάδα μου κι εγώ είχαμε από καιρό στραμμένη την προσοχή μας σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο ουίσκι. Παρακολουθούσαμε προσεκτικά τα βαρέλια ωρίμανσής του, περιμένοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανακαλύψουμε περαιτέρω το χαρακτήρα του».

 

Ghost in the glass

Για τη δημιουργία αυτού του premium blend, ο Jim και η εξειδικευμένη ομάδα των blenders του Johnnie Walker, επέλεξαν οκτώ συνολικά εξαιρετικά ουίσκι. Εκτός από το Glenury Royal, περιλαμβάνονται δύο ακόμα από “ghost” αποστακτήρια, που έχουν αναστείλει πλέον τη λειτουργία τους, το Cambus (grain) και το Pittyvaich (malt). Στο γευστικό τους προφίλ απαντώνται έντονες νότες καραμέλας βουτύρου, που έρχονται σε απόλυτη αρμονία με την πλούσια φρουτώδη γεύση από γλυκά μήλα και βερίκοκα του Glenury Royal.  Τέσσερα ακόμα malts, τα Glen Elgin, Inchgower, Glenlossie, Glenkinchie και ένα grain το Cameronbridge, συμπληρώνουν τη συλλογή των “rare” ουίσκι που περιλαμβάνονται στο Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal.  Σύμφωνα με τα επίσημα tasting notes, oι γλυκές νότες βανίλιας, μελιού και αποξηραμένων φρούτων, σε συνδυασμό με τις νότες μαύρης σοκολάτας και ξηρών καρπών, δημιουργούν ένα πολυδιάστατο γευστικό ταξίδι, ενώ παράλληλα προσδίδουν σε αυτό το αναντικατάστατο ουίσκι «φάντασμα», ένα ιδιαίτερα γεμάτο και συμπαγές χαρακτήρα, που όμοιό του δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ο Οίκος Johnnie Walker. 

Ας δούμε τι βρήκαμε εμείς στο ποτήρι μας.

 

Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal Tasting Notes

Colour: Μελί.

Nose: Γλυκιά μύτη με ανθικά στοιχεία. Χαμομήλι, λουίζα. Ώριμα λευκόσαρκα φρούτα, αχλάδι, ροδάκινο. Μέλι. Καρύδι. Λευκή σοκολάτα. Λευκό πιπέρι. Νότες καπνού, που όσο αναπνέει το whisky, αποκαλύπτεται τύρφη.

Taste: Γεμάτη γεύση και αρκετά ελαιώδης. Πικραμύγδαλο. Κανέλα. Τα φρούτα έχουν γίνει κομπόστα. Αλμυρό μπισκότο βουτύρου και καραμέλα βουτύρου. Ξύλο. Λίγη υγρασία.

Finish: Μεσαία επίγευση, αλλά σβήνει τόσο απαλά και όμορφα, που είναι εθιστικό. Δαμάσκηνο, βανίλια, μέλι, bitter σοκολάτα.

johnnie walker blue label ghost and rare glenury royal the likker reviews

Πολύπλοκο dram και πολυεπίπεδο. Αν η σειρά Ghost and Rare ολοκληρωθεί με αυτό, θα κλείσει με ένα συγκλονιστικό whisky, που ανεβάζει επικίνδυνα ψηλά τον πήχη για τον Οίκο Johnnie Walker. Δηλαδή, πολύ καλό για εμάς! Η τιμή βέβαια είναι ένα άλλο θέμα, αλλά μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε ένα συλλεκτικό whisky συγκεκριμένων φιαλών, που προορίζεται για μια ενημερωμένη οικιακή κάβα, για συλλέκτες και βεβαίως για ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο.

 

CATEGORY: Blended Whisky

BOTTLER: Johnnie Walker

OWNER: Diageo

AGE: N.A.S.

ABV: 43,8 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 310

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης