Colin Scott chivas the blend the likker interview athens 2019

Interview: Colin Scott, Custodian Master Blender του Chivas Regal

Το The Tasters Club έδωσε τη δυνατότητα τον περασμένο Φεβρουάριο στους λάτρεις του “νερού της ζωής”, να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία. Πόσες φορές μπορεί κάποιος να φτιάξει το δικό του blended whisky και μάλιστα με την καθοδήγηση, step by step, ενός θρύλου του σκωτσέζικου ουίσκι, του Custodian Master Blender του Chivas, Colin Scott. Ένα once in a lifetime blending masterclass, υπό την καθοδήγηση του ανθρώπου, που εδώ και σχεδόν 30 χρόνια υπογράφει το γευστικό προφίλ των Chivas Regal, συνεχίζοντας την παράδοση από τον παππού και τον πατέρα του, στον κλάδο του ουίσκι.

Το Chivas – The Blend ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε βάθος το Scotch whisky, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα blend με τη δική μας υπογραφή. Μια βραδιά, αφιερωμένη στην τέχνη του blending, με πολλές εκπλήξεις, στο περιθώριο της οποίας δεν χάσαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Colin Scott.

Λίγα λόγια για τον Colin Scott

Ο Colin Scott κρατά τον πολύτιμο τίτλο του Θεματοφύλακα του Chivas Regal. Είναι ο Custodian Master Blender στην εταιρία Chivas Brothers, ως αναγνώριση της αφοσιωμένης καριέρας του σε δύο παγκοσμίους φήμης ουίσκι: Chivas Regal και Royal Salute. Με την εμπειρία δεκαετιών ως Master Blender αυτών των ουίσκι, ο νέος του ρόλος κουβαλάει μια απαράμιλλη βαρύτητα.

Ο Colin εργάζεται μαζί με την blending ομάδα του Chivas Regal και συνεχίζει να ταξιδεύει στον κόσμο για να προασπίσει την τέχνη του blending, εξασφαλίζοντας ότι οι παραδόσεις της ανάμειξης, της γνώσης και της τεχνικής, συνεχίζουν να καλλιεργούνται από γενιά σε γενιά.

Ο Colin Scott ανέπτυξε από πολύ νωρίς ένα πάθος για το σκωτσέζικο ουίσκι, καθώς μεγάλωσε κοντά σε ένα αποστακτήριο στα νησιά Orkney. Ακριβώς όπως ο παππούς και ο πατέρας του αφιέρωσαν τη ζωή τους στη βιομηχανία του σκωτσέζικου ουίσκι, ο Colin ακολούθησε αυτή την παράδοση και εντάχθηκε στους Chivas Brothers το 1973. Εδώ έμαθε την τέχνη της ανάμειξης, κάτω από τον προηγούμενο Chivas Regal Master Blender, τον Jimmy Lang και προάχθηκε σε αυτή τη θέση το 1989, μετά τη συνταξιοδότηση του Jimmy.

Έχοντας περάσει περισσότερα από 26 χρόνια ως Chivas Regal Master Blender, ο Colin γνωρίζει τα χαρακτηριστικά από κάθε ουίσκι στα παλαιωμένα αποθέματα του Chivas. Ένας κορυφαίος τεχνίτης με ισόβιο πάθος για εξαιρετικό ουίσκι, ο Colin εμπνεύστηκε το στυλ ανάμειξής του, τόσο από τη δική του εκτεταμένη γνώση, όσο και από ιδέες που του παραδόθηκαν από περισσότερες από τέσσερις γενιές προκατόχων του Master Blenders. Είναι ο θεματοφύλακας του πασίγνωστου χαρακτηριστικού ύφους του Chivas Regal και κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει δημιουργήσει συναρπαστικά νέα μέλη της οικογένειας Chivas, τα Chivas Regal 18 Ετών το 1997 και το πολυτελές Chivas Regal 25 Ετών το 2007.

Σε αναγνώριση της συμβολής του Colin στη βιομηχανία του Scotch Whisky, ανακυρήχθηκε σε Master of the Quaich το 2008, έχοντας προηγουμένως χρηστεί ως Keeper of the Quaichτο 1998, μέλος της πιο διακεκριμένης κοινότητας ουίσκυ της Σκωτίας.

 

 

 

The Likker: Κύριε Scott καλώς ήρθατε στην Αθήνα.

Colin: Colin παρακαλώ!

The Likker: ΟΚ Colin. Είναι μεγάλη μας τιμή που σε υποδεχόμαστε στην Αθήνα και ειδικά ως The Tasters Club, που είμαστε οι οικοδεσπότες ενός από τα masterclass του Chivas Blend και πολύ τυχεροί βέβαια που θα το παρακολουθήσουμε και εμείς. Έχεις ξανάρθει στην Ελλάδα;

Colin: Nαι. Η τελευταία φορά ήταν πριν 8 χρόνια περίπου. 2010, 2008 και είχα έρθει επίσης εδώ τη δεκαετία του 90. Είναι η 5η φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, στην Αθήνα κυρίως, αν και έχω επισκεφτεί και τη Θεσσαλονίκη. Υπέροχη χώρα. Αγαπάτε το Chivas. Οπότε αφού το αγαπάτε, είστε σίγουρα υπέροχη χώρα. (γέλια).

The Likker: Και εμείς αγαπάμε τη Σκωτία πάντως. Γενικότερα!

Colin: Έχω να σου πω πάντως ότι τώρα έχει πιο πολύ κρύο εδώ από τη Σκωτία.

The Likker: Είσαι ένα θρύλος στο χώρο του blend, δημιουργώντας ή συμμετέχοντας σε πολύ πετυχημένες ετικέτες. Ήθελες από μικρός να ασχοληθείς με το χώρο του whisky και πως προέκυψε τελικά αυτή η ενασχόληση;

Colin: Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον whisky αφού ο πατέρας μου εργαζόταν στη βιομηχανία. Αυτό νομίζω λειτούργησε υποσυνείδητα. Επειδή πήγαινε στη δουλειά και τον επισκεπτόμουν στο αποστακτήριο, άρχισα να ανακαλύπτω διάφορα πράγματα σχετικά με το whisky. Δεν είχα σκεφτεί ότι αυτό θα είναι το μέλλον μου την εποχή εκείνη. Αλλά αργότερα συνειδητοποίησα ότι έμαθα πολλά, απλώς επειδή βρισκόμουν εκεί. Ήταν πολύ σημαντικό. Ο πατέρας μου επίσης, πίστευε στην υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Δεν είχα δοκιμάσει κανένα αλκοολούχο ποτό μέχρι τα 18. Και αυτό για μένα ήταν σημαντικό, γιατί μου έδωσε αρχές, μαζί με από όλα όσα με δίδαξε για το αλκοόλ. Μπορεί να δοκιμάζαμε μαζί, πριν ασχοληθώ επαγγελματικά, αλλά πάντα μου έλεγε για την υπεύθυνη κατανάλωση. Κι έτσι σήμερα μιλάει όλη η βιομηχανία για την υπεύθυνη κατανάλωση, καθώς υπάρχει μια παγκόσμια δραστηριοποίηση για να πίνουμε υπεύθυνα. Το αλκοόλ, είναι αυτό που είναι και εμείς πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και να προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους στο να πίνουν υπεύθυνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

The Likker: Το τονίζουμε κι εμείς αυτό στο The Tasters Club. Βέβαια έχουμε και άλλο ένα μότο, εκτός από το drink responsibly. Πίνουμε λιγότερο, αλλά πίνουμε καλύτερα!

Colin: Αυτό είναι κάτι διαφορετικό. (γέλια). Το drink responsibly είναι το πλέον σημαντικό.

The Likker: Συμφωνούμε! Έγινες master blender το 1989.

Colin: Σωστά! Διαδέχθηκα το μέντορά μου Jimmy Lang. Συνεργάστηκα μαζί του για αρκετά χρόνια για να μάθω την παράδοση της ανάμειξης του Chivas Regal, την κληρονομιά για τα διαφορετικά ουίσκι και διαφορετικά στυλ, την ωρίμαση των διαφορετικών βαρελιών και όλα όσα σχετίζονται με το Chivas Regal. Έτσι διδάχθηκα από τον Jimmy Lang και όταν αποσύρθηκε, έγινα master blender, τον Ιανουάριο του ’89.

The Likker: Τι χρειάζεται κάποιος να διαθέτει για να γίνει master blender και αν θεωρείς ότι αυτή είναι μια δουλειά που θα μένει πάντα ίδια.

Colin: Για το σκωτσέζικο ουίσκι δεν έχει αλλάξει ο τρόπος που παράγεται για πάνω από έναν αιώνα. Η διαδικασία και τα φυσικά συστατικά δεν έχει αλλάξει σε 150 χρόνια. Εξακολουθούμε να παλαιώνουμε σε βαρέλια και με τα χρόνια αυτό που έχουμε είναι ότι οι νομικοί περιορισμοί στο Σκωτσέζικο ουίσκι γίνονται όλο και πιο στενοί. Το whisky είναι ένα πολύ ελεγχόμενο ποτό. Και όπως γνωρίζεις μπορεί να παραχθεί σκωτσέζικο ουίσκι μόνο στη Σκωτία. Πιθανότατα έχουμε τους αυστηρότερους κανόνες για την παραγωγή του, το οποίο είναι εξαιρετικό. Το scotch whisky, από την πλευρά της ανάμειξης, έχει να κάνει με τις γεύσεις. Όταν το δοκιμάζεις και σου αρέσει η γεύση, αυτό σημαίνει ότι σου αρέσει το προϊόν. Όλοι όμως είμαστε διαφορετικοί. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια ουίσκι. Για μας όλα είναι καλά. Όλα είναι σπουδαία, αλλά όλα είναι διαφορετικά και τα single malts είναι εξίσου καλά με τα blends. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτή την αντίληψη ότι τα single malts είναι πολύ πιο ψηλά από τα blended. Αλλά στην πραγματικότητα, αν το σκεφτείς, λες ότι αυτό το single malt είναι το καλύτερο και το άλλο επίσης και το επόμενο πολύ καλύτερο. Όταν τα παίρνεις αυτά και τα βάζεις σε ένα blend, τι θα πεις γι’ αυτό το μείγμα; Με τα καλύτερα από τα καλύτερα; Είναι κι αυτό πολύ ψηλά και πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν. Στην παγκόσμια αγορά ουίσκι λιγότερο από το 10% είναι single malt. Στα εκατομμύρια φιαλών που απολαμβάνει ο κόσμος κάθε χρόνο, λιγότερο από 10% είναι single malt. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλα είναι υπέροχα, αλλά είναι διαφορετικά. Και είναι η προσωπική σας προτίμηση που κάνει το ένα καλύτερο από το άλλο. Αυτό που σου αρέσει δεν είναι απαραίτητο να αρέσει σε μένα. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι δεν το βλέπουν αυτό. Κρίνουν βάζοντας κανονές. Είναι καλό αν είναι cask strength ή αν είναι ο,τιδήποτε; Μην το κάνετε. Είναι όλα υπέροχα.

 

The Likker: Άρα συμφωνείς με την ατάκα There is no bad whiskey. There are only some whiskeys that aren’t as good as others.

Colin: (γέλια). Δεν υπάρχει κακό scotch. Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες. Αν μπει στο μπουκάλι και το αγοράζει ο κόσμος είναι ΟΚ!

The Likker: Γενικά έχουμε στο μυαλό μας ότι τα Chivas Regal έχουν ηλικία, ξεκινώντας από το 12 ετών. Στην οικογένεια υπάρχουν όμως και κάποια NAS (No Age Statement). Σε αυτά προστέθηκε η πρόσφατη κυκλοφορία, το EXTRA. Αλλάζει η στρατηγική της εταιρίας όσον αφορά τα χρονολογημένα;

Colin: Τα ουίσκι χωρίς ηλικία δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι κάτι μοντέρνο. Παράγεται ουίσκι χωρίς ηλικία από την αρχή. Ο νόμος για την ωρίμαση από το 1916, αναφέρει ότι το whisky πρέπει να μείνει για τρία χρόνια σε ένα βαρέλι, αλλά αν γυρίσεις πίσω τα αρχεία των Chivas Brothers είχαμε blends 8 και 10 ετών στη δεκαετία του 1860 και 20 ετών στη δεκαετία του 1880. Επομένως, η ηλικία ήταν μέρος της επιχείρησης των Chivas Brothers για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εγώ πρωτόφτιαξα Chivas Regal το 1989. Αυτό ήταν ένα blend 25 ετών. Αλλά δεν υπήρχε καμία απαίτηση για την ηλικία. Αυτό όμως, που ο James και ο John Chivas διαπίστωσαν από πολύ νωρίς ήταν ότι η παλαίωση στο whisky ήταν ευεργετική. Συμφωνώ μαζί τους διότι η ωρίμαση εντείνει, γλυκαίνει και μαλακώνει τις γεύσεις. Ακόμα λοιπόν και για τα NAS, κάθε μία από αυτές τις φιάλες scotch whisky στα ράφια των καταστημάτων ποτών, είναι πάνω από τρία χρόνια. Η ηλικία ίσως προσελκύει περισσότερο, αλλά θα βρείτε εξίσου πολλά age και no age. H ηλικία είναι και μια εγγύηση ότι δεν θα βρεις μέσα στο μπουκάλι κάτι νεότερο από αυτό που γράφει. Ας μη μιλήσουμε για Ευρωπαϊκούς νόμους, φορολογία κλπ. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τα NAS.

Αυτό που επιλέξαμε στο EXTRA ήταν να επικεντρωθούμε στη γεύση που θα μας άρεσε. Είναι ένα blend που θέλαμε να κάτσει μεταξύ 12 και 18 ετών. Δεν υπάρχει λόγος να έχει ηλικία. Και γι’ αυτό το λόγο είχαμε μεγαλύτερη ευελιξία στις παραμέτρους των ουίσκι που επιλέξαμε, χωρίς περιορισμούς. Για το EXTRA μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι θέλαμε. Ως blenders του Chivas Regal, δεν θα συμβιβαζόμασταν σε κάτι που δεν θα ταίριαζε στο Chivas. Όταν λέμε ότι το EXTRA βρίσκεται ανάμεσα στο 12 και 18, εκεί είναι η θέση του. Κάποιος μου ανέφερε ότι εξεπλάγην, δεν το περίμενε τόσο καλό. Για ένα NAS, αν θέλετε να γνωρίζετε περίπου ποιά είναι η ηλικία των ουίσκι, κοιτάξτε την τιμή του. Στο EXTRA και η τιμή του είναι ανάμεσα σε αυτά τα 2 και το blend είναι τέτοιο, που η γευστική εμπειρία το αποδεικνύει. Το μήνυμα είναι ότι τα NAS, μας δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των whiskies και το συμπέρασμα για εμάς, ότι σαν blenders του Chivas, δεν συμβιβαζόμαστε.

The Likker: Μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω το αντίστροφο. Επειδή το 18 ετών είναι δημιούργημά σου, ποιό είναι το παλαιότερο ουίσκι μέσα σε αυτό;

Colin: Μπορεί να είναι ο,τιδήποτε. Πάνω από 18 σίγουρα. Δεν λέμε τα μυστικά μας. Μπορώ όμως να σου πω ότι στην καρδιά αυτού του blend υπάρχει Strathisla single malt. Και το άλλο, που μάλλον δεν θα σου πω, είναι ο αριθμός των ουίσκι που υπάρχουν μέσα, γιατί πραγματικά ο αριθμός αλλάζει κάθε χρόνο. Πολλοί δεν το συνειδητοποιούν. Ο αριθμός των ουίσκι εδώ, είναι διαφορετικός κάθε χρόνο.

The Likker: Αυτή είναι η δική σου τέχνη και της ομάδας σου, έτσι κι αλλιώς.

Colin: Είναι πρακτικό το θέμα. Η διαθεσιμότητα των ουίσκι αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Αυτά που χρησιμοποιούμε κάθε χρονιά δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν αργότερα. Κάποια αποστακτήρια κλείνουν κι όλας. Μερικές φορές δεν φτάνουν οι ποσότητες. Τα αποθέματα αυξομειώνονται. Τι κάνεις εκεί; Η τέχνη της ανάμειξης διατηρεί την ίδια σταθερή γευστική εμπειρία. Μιλάμε για μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάμειξης. Πάρε τα Chivas 18 years old των τελευταίων 10 ετών και προσπάθησε να τα ξεχωρίσεις. Δεν θα τα καταφέρεις. Αυτή είναι η δουλειά μας, είμαστε οι φύλακες του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Σήμερα θα βάλουμε ένα νέο απόσταγμα στα βαρέλια για να μπει μετά από 18 χρόνια στο Chivas 18. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό που βάζουμε στο βαρέλι θα είναι καλό για την επόμενη γενιά. Κάνουμε κι αυτό και είναι πολύ σημαντικό.

The Likker: Τα Chivas 18 και 25 ετών είναι δικές σου δημιουργίες. Πάντα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Το whisky που θα ρίξουμε στο ποτήρι μας είναι ουίσκι του Colin ή του Οίκου;

Colin: Είναι του Οίκου Chivas, δεν είναι δικό μου. Δεν μπλεντάρω αυτό που θέλω εγώ. Δημιουργώ για το στυλ και την κληρονομιά του Chivas. Δεν είναι το εμπορικό σήμα που δημιούργησα. Είναι το στυλ του Οίκου. Δεν είναι το blend του Colin Scott. Είναι ένα Chivas 18 ετών blend και ένα Chivas 25 ετών blend.

The Likker: Ναι, αλλά σου αρέσουν!

Colin: Τα λατρεύω. Θα τα έπαιρνα μαζί σε ένα ερημονήσι. (γέλια).

The Likker: Το πρώτο Chivas Regal, στις αρχές του 1900, ήταν 25 ετών. Αυτό που πίνουμε σήμερα, έχει κάποια ομοιότητα;

Colin: Δεν ξέρω, δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν έχω δει ποτέ δείγμα. Δεν έχουμε κανένα πρωτότυπο μπουκάλι. Δεν έχουμε τη συνταγή, δεν γνωρίζουμε τι έκανε ο Charles Howard. Όλα τα αρχεία καταστράφηκαν. Έχουμε μερικά Chivas 25, λίγο μετά από τον πόλεμο. Αυτά είναι τα πιο παλιά που έχουμε. Καλύτερα να σκεφτόμαστε ότι αυτή ήταν μια άλλη εποχή από το σήμερα. Το 2007 είχαμε ήδη το Chivas 12 και το Chivas 18, μια παγκόσμια εικόνα για το στυλ του Οίκου. Το 12 και το 18 κυριαρχούσαν. Έτσι στην λογική μια οικογένειας δημιουργήσαμε και προσθέσαμε το 25. Δεν μπορώ να σου πω τίποτα σε σύγκριση με το πρώτο 25άρι.

The Likker: Μπορεί κάποιος να πει ότι τα ουίσκι σήμερα είναι καλύτερα από αυτά πριν 100 χρόνια;

Colin: Διαφορετικά. Καλύτερα με ποιά κριτήρια;

The Likker: Καλύτερα από την άποψη ότι σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, σε σχέση μόνο με την εμπειρία και την παράδοση του παρελθόντος.

Colin: Από αυτή την οπτική ίσως. Εκτός από τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας όλα γίνονται με τον ίδιο τρόπο. Η τεχνολογία μειώνει τις διαφορές στην ποιότητα και επικεντρώνεται σε αυτή. Πάρε παράδειγμα τα αποστακτήρια. Η χρήση ατμού στην απόσταξη δίνει καλύτερο έλεγχο και μια διαδικασία σταθερής απόσταξης. Ή ότι από πολλές διαφορετικές βύνες επιλέγουμε πια συγκεκριμένες ποικιλίες. Μην ξεχνάς όμως ότι αυτές οι αλλαγές έγιναν σιγά σιγά, δεν έγιναν σε μια νύχτα.

The Likker: Η ποιότητα των βαρελιών δεν είναι καλύτερη σήμερα;

Colin: Δεν γνωρίζω. Δεν έχω δει άδειο βαρέλι 100 ετών. Έχω όμως δει γεμάτα βαρέλια 40 ετών και περισσότερο, που έχουν υπέροχο αποτέλεσμα. Η λέξη λοιπόν που θα χρησιμοποιούσα είναι “διαφορετικά” whiskies. Όπως είπα υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια σήμερα. Και μεγαλύτερη παραγωγή. Πριν τα 70s οι παραγωγές ήταν μικρές. Τη δεκαετία αυτή, πολλά αποστακτήρια διπλασίασαν την παραγωγή τους. Εμείς από τη μεριά μας πρέπει να διατηρήσουμε την παράδοση και την κληρονομιά μας. Αυτό κάνουμε και στο Chivas Regal, γι’ αυτό διατηρούμε το κύρος και το σεβασμό σε όλο τον κόσμο. Είναι μέρος της δουλειάς μας να παραμείνουμε ένα παγκόσμιο σύμβολο, όπως είμαστε τα τελευταία 50-60 χρόνια. “Διαφορετικά” (γέλια). Αυτή η λέξη μ’ αρέσει.

 

The Likker: Στο blending τι είναι πιο σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα. Το malt ή το grain whisky;

Colin: Αν χορεύεις, χορεύεις με το ρυθμό και είναι ο συνδιασμός που κάνει όμορφο το αποτέλεσμα. Ένα όμορφο θέαμα, όπως σε μια παγοδρομία. Και τα δύο λοιπόν είναι σημαντικά. Να ξέρετε ότι δεν έχουν σημασία τα ποσοστά των ουίσκι που βάζουμε στο blend, αλλά τι είναι αυτά που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε την τελική γευστική εμπειρία. Τα malts θα μας δώσουν πολύ περισσότερη γεύση, αλλά στη συνέχεια τα grain θα τα ενώσουν αρμονικά όλα μαζί. Αυτό είναι σαν να θέλουμε να χτίσουμε ένα τοίχο από τούβλα, χωρίς τσιμέντο. Το χρειαζόμαστε το τσιμέντο. Είναι εξίσου σημαντικά και δυστυχώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και το grain whisky παλαιώνει όπως το malt. Υπάρχουν οι ίδιες προδιαγραφές. Πολλοί πιστεύουν ότι προσθέτουμε grain χωρίς πλάνο. Θα πρέπει να μάθουν ότι το grain είναι εξαιρετικό και εξίσου σημαντικό με τα malts.

The Likker: Θυμάσαι το πρώτο σου dram;

Colin: Ναι και δεν μου άρεσε! Δεν είχα πιει whisky ως τα 18. Και αυτό δεν ήταν μόνο ένα dram!

The Likker: Δεν θα μας πεις ποιό ήταν, έτσι;

Colin: Ακριβώς. Δεν υπάρχει λόγος.

The Likker: Η καριέρα σου έχει πάρα πολλές ιδιαίτερες στιγμές, όπως το να γίνεις Master of the Quaich. Ξεχωρίζεις κάποιες από αυτές;

Colin: Θεούλη μου! Θέλω να πω ότι το να δουλεύεις με ουίσκι στο blending room και με μια τέτοια ομάδα, είναι από μόνο του υπέροχο. Απολαμβάνεις την κάθε μέρα. Ένα σημαντικό μέρος του να είσαι master blender είναι και τα ταξίδια. Με τα χρόνια ταξίδεψα σε τόσες διαφορετικές χώρες και γνώρισα τόσους διαφορετικούς ανθρώπους και κάποιους πολύ συναρπαστικούς. Προέδρους και αρχηγούς κρατών. Ηθοποιούς. Αθλητές. Ενδιαφέροντες ανθρώπους, θρύλους, κάποιους άλλους θρύλους. (γέλια). Από αυτή την άποψη ήμουν πολύ τυχερός. Και κατάφερα να απολαύσω ένα Chivas Regal σε πολύ ενδιαφέροντες τόπους, όπως δίπλα στο Σινικό Τείχος της Κίνας ή στην κορυφή του Table Mountain στο Κέιπ Τάουν. Να δω εκπληκτικά μέρη, όπως την Ακρόπολη εδώ. Θα ξαναπώ όμως για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που εργάζονται στη βιομηχανία του ουίσκι έχουν σπουδαίους χαρακτήρες. Υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι, κάποιοι έγιναν και αυτοί master blenders και είναι θρύλοι στο χώρο. Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι ότι είμαι κι εγώ μέρος της ιστορίας.

The Likker: Τελικά ένα Chivas πως προτείνεις να το πιούμε. Σκέτο, με νερό ή πάγο;

Colin: Όπως θέλει ο καθένας. Δεν υπάρχουν κανόνες. Η πρότασή μου είναι με νερό. Απλό εμφιαλωμένο νερό. Σε θερμοκρασία δωματίου και ένα κρυστάλλινο ποτήρι. Κάθεσαι και το απολαμβάνεις χαλαρά. Αν σου αρέσει με πάγο όμως, μπορείς να βάλεις. Ή να το απολαύσεις σε κοκτέιλ. Δεν υπάρχουν κανόνες, γιατί πολύ απλά πρόκειτε για τη δική σου απόλαυση, κανενός άλλου. Με νερό, με πάγο, με ανθρακούχο νερό, με ginger ale, με cola. Πιες το όπως σου αρέσει! Σκέψου ότι εκατομμύρια κόσμος πίνει το ουίσκι του με cola. Σίγουρα του αρέσει η γεύση της cola για να το κάνει, αλλά υπάρχει και whisky στο ποτήρι. Υποσυνείδητα αυτοί οι άνθρωποι οδηγούνται να αγοράσουν whisky. Μερικά χρόνια αργότερα, όταν τους δώσεις σκέτο whisky θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και θα σκεφτούν ότι είναι το δικό τους ποτό. Και για τον πάγο ισχύει ότι φυλακίζει τα αρώματα, αλλά τι να πω σε μια ζεστή χώρα όπως η δική σου; Βάλε 1-2 παγάκια να το δροσίσεις. Δεν υπάρχουν κανόνες!

The Likker: Colin ευχαριστώ πολύ. Περιμένουμε με ανυπομονησία το masterclass.

Colin: Ευχαριστώ κι εγώ.

Colin Scott Chivas the blend the Likker interview Athens 2019

 

Συνέντευξη: Γιάννης Μηλιώνης