johnnie walker blue label ghost and rare port ellen

Νέο συλλεκτικό Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen

Αναμφισβήτητα, το Port Ellen έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ουίσκι. Εκτός από τις εμφιαλώσεις του, που τα τελευταία 15 χρόνια γίνονται όλο και πιο ακριβές και απλησίαστες για τον απλό καταναλωτή, υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον οποίο το αποστακτήριο έχει ιστορική σημασία. Λίγο μετά το άνοιγμα το 1824, μια νέα συσκευή δοκιμάστηκε στο αποστακτήριο – το spirit safe. Είναι το χαρακτηριστικό μπρούτζινο και γυάλινο κουτί, που υπάρχει κοντά στους άμβυκες και επιτρέπει στον αποσταγματοποιό να αναλύσει και να διαχειριστεί το προϊόν της απόσταξης, χωρίς να έρχεται σε επαφή με αυτό. Εφευρέθηκε από τον Aeneas Coffey, τον ανθρώπο που η έρευνά του πάνω στη συνεχή απόσταξη, άλλαξε όλη τη βιομηχανία του whisky και προφανώς η δοκιμή πήγε καλά, αφού spirit safes υπάρχουν σε όλα τα αποστακτήρια στη Σκωτία.

Νέο Ghost and Rare

Αφορμή για να μιλήσουμε για το Port Ellen, αποτελεί η κυκλοφορία από τον Οίκο Johnnie Walker της νέας περιορισμένης έκδοσης Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare. Πρόκειται για το δεύτερο blended whisky, μετά το περσινό Brora, που προέρχεται από τα σπάνια αποθέματα του Johnnie Walker Blue Label και συγκεκριμένα από αναντικατάστατα ουίσκι από αποστακτήρια «φαντάσματα», δηλαδή από αποστακτήρια που έχουν κλείσει. Ένα τέτοιο αποστακτήριο είναι και το Port Ellen.

It’s alive!

Ο ιδρυτής του αποστακτηρίου, Alexander Mackay, πτώχευσε λίγους μήνες μετά το άνοιγμα του distillery και ένας συγγενής του, o John Ramsay, το διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία μέχρι τα τέλη του 1800. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καν η πρόθεση να εμφιαλωθεί ποτέ single malt whisky και όλη η παραγωγή πήγαινε σε blends. Το 1930 το αποστακτήριο σταμάτησε τη λειτουργία του και άνοιξε ξανά το 1967. Η τελευταία εποχή του θα διαρκέσει 16 χρόνια και το 1983 το Post Ellen θα κλείσει για πάντα ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε, αφού η Diageo ανακοίνωσε την επανέναρξή του, το 2020. Το αποστακτήριο «φάντασμα» του Port Ellen βρίσκεται στην άκρη του κόλπου Kilnaughton, στο νησί Islay, υπό τη σκιά του επιβλητικού φάρου Carraig Fhada και την αιθέρια λάμψη από το Βόρειο Σέλας.

 

Dinner with a Ghost

Την πρώτη μου γνωριμία με το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen είχα την τύχη να την “γευτώ” σε ένα πολύ ιδιαίτερο δείπνο, γεμάτο με μπλε χρώμα και μουσική, εμπνευσμένη από κάθε whisky που κρύβεται μέσα στο blend και ενισχύει την μοναδικότητά του. Διότι ο Master Blender Jim Beveridge και η ομάδα του, επέλεξαν ακόμα επτά από τα πιο σπάνια whiskies του Οίκου, ηλικίας ωρίμασης 20 ετών και άνω και τα επεξεργάστηκαν με τρόπο περίτεχνο, ώστε να εξισορροπήσουν τον μοναδικό χαρακτήρα του Port Ellen. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Jim Beveridge: «Τα εξαιρετικά σπάνια “ghost” ουίσκι από τα αποστακτήρια Caledonian και Carsebridge έχουν, γλυκές και κρεμώδεις νότες βανίλιας. Ενώ τα malts από το Mortlach, το Dailuaine, το Cragganmore, το Blair Athol και το Oban προσδίδουν νότες από εσπεριδοειδή. Πρόκειται για πλούσια σε γεύση malts, όπου αναδεικνύουν στο μέγιστο τις γεύσεις τροπικών φρούτων και είναι όλα τους αρμονικά ισορροπημένα με τις χαρακτηριστικές νότες καπνού του Port Ellen, αποδίδοντας ένα γευστικό ζεστό φινίρισμα στο τελείωμα». To δικό μας The Likker review θα ακολουθήσει σύντομα, για να συμπληρώσει αυτό του Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Brora.

 

Το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, από τις 17 Δεκεμβρίου 2018 σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 310,00 € (700 ml στους 43,8 % ABV). Αν θέλετε να κάνετε ένα ξεχωριστό δώρο φέτος τις γιορτές, πιστεύω ότι η συγκεκριμένη εμφιάλωση θα εκτιμηθεί δεόντως από τον αποδέκτη. Απλά να του επισημάνετε, ότι οι καλοί τρόποι επιβάλλουν να ανοίξει το δώρο και να μοιραστεί ένα ποτήρι μαζί σας!

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης