metaxa mike horn cocktail

ΜΕΤΑΧΑ – Don’t Drink It, Explore It μαζί με τρεις σύγχρονους εξερευνητές

Metaxa Press Conference 2018  Part 1
Έχοντας βρέθει πρόσφατα στα κελάρια του Οίκου Metaxa, σε ένα οδοιπορικό 130 ετών, δεν θα μπορούσαμε παρά να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα μιας σύγχρονης εξερεύνησης του εμβληματικού brand και με πυξίδα τις αισθήσεις μας, να απολαύσαμε ένα υπέροχο απόγευμα, παρέα με τις μοναδικές εκπλήξεις που μας επιφύλαξε.

Δεν το πίνετε. Το κοιτάζετε.
Δεν το πίνετε. Το ακούτε.
Δεν το πίνετε. Το αισθάνεστε.
You don’t drink it. You explore it.

 

 metaxa

Μοναδική ιστορία: ξεκινά από την Ελλάδα το 1888 όταν ο οραματιστής Σπύρος Μεταξάς δημιούργει ένα μοναδικό ποτό, γεμάτο ένταση αλλά απαλό. Ενώ αρχικά συγκρίθηκε με cognac και αργότερα με brandy, ήταν πραγματικά αδύνατο το ΜΕΤΑΧΑ να χωρέσει σε κάποια κατηγορία και έτσι έγινε γνωστό ως το “Original Greek Spirit”: ένα μοναδικό κεχριμπαρένιο ποτό.

Μοναδικό terroir: η Σάμος είναι γνωστή γιατί παράγει μερικά από τα πιο αρωματικά κρασιά στον κόσμο. Ο ήλιος, το σκληρό σχιστολιθικό έδαφος και η βροχόπτωση την κατάλληλη εποχή, συνθέτουν το μοναδικό terroir του νησιού. Ο Οίκος Mεταξά επιλέγει μόνο τα πιο αρωματικά μοσχάτα κρασιά της Σάμου, από συγκεκριμένες ζώνες.

Μοναδική τέχνη: εδώ και πάνω από 25 χρόνια, ο Metaxa Master Κωνσταντίνος Ράπτης, πέμπτος στη σειρά από την ίδρυση του Οίκου, χρησιμοποιεί το ξεχωριστό ταλέντο του για να εγγυηθεί τη συνέχεια και τη σταθερότητα του στυλ του METAXA. Γνωρίζει τα μυστικά του METAXA όπως κανένας άλλος, φροντίζοντας ώστε κάθε σταγόνα του να προσφέρει την έντονη απαλότητα και τον χαρακτήρα που κάνουν το METAXA αγαπητό σε όλο τον κόσμο.

 

3 εξερευνητές, 3 οράματα εξερεύνησης

Το 2018, καθώς κλείνει 130 χρόνια ζωής το ΜΕΤΑΧΑ αποκαλύπτει μια νέα καμπάνια που εκφράζει το όραμά του για την εξερεύνηση. Για να ενσαρκώσει αυτό το ταξίδι των αισθήσεων το METAXA αναζήτησε ξεχωριστές προσωπικότητες , που έχουν την εξερεύνηση μέσα στην καθημερινότητάς τους, μοναδικούς ανθρώπους που μοιράζονται το όραμα του METAXA.


Εξερευνήσεις πέρα από τα όρια

 

mike horn

Mike Horn
Ελβετία / Νότια Αφρική – 51 ετών

MOTTO:
Eξερευνώ, Μαθαίνω, Δρω

TO ΣΤΙΛ ΤΟΥ:
Εξερεύνηση πέρα από τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων, αυτοδύναμα και συχνά μόνος

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ:

  • Ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε την Ανταρκτική κατά πλάτος μέσω του Νότιου Πόλου και σε χρόνο ρεκόρ χωρίς υποστήριξη και βοήθεια (2017)
  • Κολύμπησε στον ποταμό Αμαζόνιο από τις πηγές προς τις εκβολές, μόνος και χωρίς υποστήριξη (1997)
  • Πρώτος μη μηχανοκίνητος περίπλους του κόσμου γύρω από τον Ισημερινό (1999)

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ:
Εκστρατεία από Πόλο σε Πόλο – περίπλους του κόσμου μέσω του Νότιου και του Βόρειου Πόλου.

Χερσαία περιπέτεια στη νοτιοανατολική Ασία. Αναρρίχηση στο όρος Nanga Parbat στο Πακιστάν.

Περίπλους του Αρκτικού ωκεανού με το σκάφος Pangaea, διασχίζοντας τον Βόρειο Πόλο.

Σκοπεύει να διασχίσει τη Γροιλανδία χωρίς μηχανοκίνητα μέσα.

 

Έχοντας αναγνωριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές του καιρού μας, ο Mike Horn είναι ένας άνθρωπος ελεύθερος από περιορισμούς, γεμάτος ενθουσιασμό για τη ζωή, που θέλει να συνεχίσει τις εξερευνήσεις χωρίς όρια. Ο Mike Horn εξηγεί πώς, αφού επιβίωσε στην Ανταρκτική, έναν τόπο χωρίς καθόλου ζωή, μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει σχεδόν τα πάντα. Εξερευνά τον κόσμο με μια μοναδική νοοτροπία: “Σχεδιάζω όλες τις εξερευνήσεις μου με τρόπους που θα διευρύνουν τη ζωή και είμαι αποφασισμένος να ζω ελεύθερα, όπως ακριβώς επιλέγω. Τίποτε δεν με ικανοποιεί περισσότερο από το να αφήνω ελεύθερη τη φαντασία μου, να ανακαλύπτω νέα πράγματα και να ξεπερνώ νέα σύνορα”.

Στον Mike Horn αρέσει το METAXA για τον ασυνήθιστο χαρακτήρα του και την εκφραστικότητά του:

“Μου αρέσει να απολαμβάνω το METAXA σκέτο, σε απλό ποτό που προσφέρει όλη την ένταση και τον πλούτο των αρωμάτων του. Μου αρέσει το ότι είναι ένα ποτό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, όπως ακριβώς οι μοναδικές εμπειρίες που ζω ως εξερευνητής!”


Εξερεύνηση μέσα από την αυτογνωσία

 

Laura Bingham

Laura Bingham
Ηνωμένο Βασίλειο – 23 ετών

MOTTO:
Ζήσε τη ζωή σου όπως κανένας άλλος

ΤΟ ΣΤΙΛ ΤΗΣ:
Εξερευνώντας τους ορίζοντες του κόσμου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ:

  • Ταξίδι με ποδήλατο από άκρη σε άκρη της Νότιας Αμερικής χωρίς χρήματα (2016)
  • Πρέσβειρα του φιλανθρωπικού οργανισμού Children’s Air Ambulance, για τον οποίο διέσχισε την Ιρλανδία με ποδήλατο ενώ ήταν 8 μηνών έγκυος για να προωθήσει και να υποστηρίξει το έργο του (2017)

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ:
Παγκόσμια πρώτη εκστρατεία για να φθάσει επισήμως στην πιο απομακρυσμένη πηγή του ποταμού Essequibo στη Γουιάνα και να ολοκληρώσει την κατάβαση με καγιάκ. (2018)

 

Από νεαρή ηλικία, η Laura έκανε πολλά ταξίδια αλλά ποτέ δε θα χαρακτήριζε τον εαυτό της ως “γεννημένη εξερευνήτρια”. Μόνο αφού έκανε ένα τετράμηνο ταξίδι σε όλη τη Νότια Αμερική, αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει εξερευνήτρια, όχι υποχρεωτικά για να ζήσει έντονες περιπέτειες και να ανακαλύψει νέες περιοχές αλλά για να γνωρίσει τον εαυτό της μέσα από την εξερεύνηση.

Η Laura Bingham έχει μια σοφία ασυνήθιστη για την ηλικία της και ταυτόχρονα, μια παιχνιδιάρικη προσωπικότητα, έτοιμη πάντα για εξερευνήσεις. “Οτιδήποτε κάνει κάποιος στη ζωή είναι πολυδιάστατο, κάθε περιπέτεια προσφέρει ένα δίδαγμα, κάθε πτυχή της ζωής κρύβει κάτι που περιμένει να το εξερευνήσεις”.

Στη Laura Bingham αρέσει το METAXA για τον πλούτο των αρωμάτων που ξεδιπλώνονται το ένα μετά το άλλο: 

“Όταν πίνεις METAXA οι πρώτες σταγόνες σε μαγεύουν, προτού εξελιχθούν σε ένα καλειδοσκόπιο νέων και απροσδόκητων αρωμάτων και γεύσεων. Μου φαίνεται απίστευτη αυτή η εναλλαγή των αισθήσεων”


Εξερευνώντας άγνωστα βάθη

 

Guillaume Nery
Guillaume Néry
Γαλλία – 35 ετών

MOTTO:
Εξερεύνησε τη μαγεία της ζωής, εδώ και τώρα

ΤΟ ΣΤΙΛ ΤΟΥ:
Εξερευνώντας άγνωστα βάθη του ωκεανού

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ:

  • Ο νεότερος κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ για ελεύθερη κατάδυση στα -87 μέτρα, σε ηλικία 20 ετών (2002)
  • Παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης AIDA, Καλαμάτα, Ελλάδα (2011)
  • Προσωπικό καλύτερο ρεκόρ στα -126 μέτρα στην ελεύθερη κατάδυση με σταθερά βάρη (2015)

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ:
Ελεύθερη κατάδυση για προσωπικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων κινηματογραφικών σχεδίων ανά τον κόσμο (2018)

 

Εξερευνώντας τα άγνωστα βάθη των ωκεανών, ο Guillaume Néry δεν επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό και τα ρεκόρ.

Ο σκοπός του είναι να πετυχαίνει αποτελέσματα που θα αντέξουν στον χρόνο, σε συνδυασμό με τις ισχυρές ηθικές δεσμεύσεις του και τη συνεχή αναζήτηση της ελευθερίας. “Εξερεύνηση σημαίνει να μπορείς να ξεπεράσεις το σημείο όπου νιώθεις άνετα και να ανακαλύψεις το άγνωστο, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι επικίνδυνο ή απίστευτο… απλώς κάτι που δε συνηθίζεις να κάνεις ή που ονειρευόσουν για πολύ καιρό”, εξηγεί.

Ο Guillaume Néry επιλέγει το METAXA για την τέχνη που κρύβει η δημιουργία του:

“Ο Οίκος Mεταξά δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην δεξιοτεχνία και την ποιότητα κάθε συστατικού, από τα μοσχάτα σταφύλια έως το κρασί της Σάμου. Απολαμβάνω τη μοναδικότητα του ΜΕΤΑΧΑ που φτιάχνεται από φυσικά συστατικά, τα οποία του προσδίδουν μια ξεχωριστή έκφραση αρωμάτων”


Τα Cocktails των Εξερευνητών

Ο Οίκος Mεταξά συνεργάζεται με τους καλύτερους bartenders και mixologists απ’ όλο τον κόσμο, καθώς μοιράζεται το πάθος τους για την εξερεύνηση δημιουργικών προτάσεων.

Ο Βασίλης Κυρίτσης, ο παγκοσμίου φήμης bartender από το διεθνώς αναγνωρισμένο Αθηναϊκό bar “The Clumsies” κλήθηκε να δημιουργήσει τα Cocktails των τριών Εξερευνητών, εκφράζοντας τον χαρακτήρα του καθενός.

Vassilis Kyritsis The Clumsies

Η πρόκληση γι’ αυτές τις δημιουργίες ήταν να εξερευνήσω νέες διαστάσεις με το METAXA, ένα κλασικό ελληνικό ποτό που ξέρω από τότε που ήμουν παιδί, και το πιο διάσημο ελληνικό ποτό! Από τότε που πρωτοξεκίνησα το bartending απολάμβανα να δουλεύω με το METAXA και το προσθέτω συχνά στις δημιουργίες μου. Χάρη στον ξεχωριστό χαρακτήρα του, είναι ένα ποτό με το οποίο ένας mixologist μπορεί να εύκολα να δημιουργήσει, αν και είναι απίστευτα πολύπλοκο. Τα παλαιωμένα αποστάγματα, τα ελληνικά Μοσχάτα κρασιά και τα λουλουδένια αρώματά του είναι νότες που δεν μπορούμε να βρούμε σε κανένα άλλο ποτό, και πρέπει να τα εξισορροπήσουμε με μεγάλη ακρίβεια. Ήταν τιμή να δημιουργήσω cocktails για τους Εξερευνητές του METAXA, αιχμαλωτίζοντας και αποτυπώνοντας τις μοναδικές προσωπικότητες τους μέσα από ένα ταξίδι με το METAXA.

“Εξερευνούν τον κόσμο, εξερευνώ τις γεύσεις”

 

Pole2Pole για τον Mike Horn Mike Horn Pole2Pole Metaxa

 

Για τον Mike, ήθελα να αποτυπώσω τον τρόπο με τον οποίο κάνει τις εξερευνήσεις του, ταξιδεύοντας από τον Βόρειο έως τον Νότιο Πόλο. Είναι ένα φανταστικό ταξίδι που εκφράζεται οπτικά με την προσθήκη μιας μεγάλης, εντυπωσιακής μπάλας από πάγο.

Πρέπει να ανακατέψουμε το ποτό για περίπου 12 δευτερόλεπτα και ύστερα να το στραγγίσουμε, για να προβάλλουμε τα έντονα, αλλά φίνα λουλουδένια αρώματα του METAXA.

pole2pole

45ml METAXA 12 STARS

20ml ξηρό βερμούτ 5ml λικέρ ροδάκινο

3 σταγόνες orange bitters

Γαρνιτούρα: Κανέλα, φλούδα πορτοκαλιού Ποτήρι: Του cognac

 

Smooth Ride για τη Laura Bingham 

Laure Bingham Smooth Ride Metaxa 

Στη Laura, αφιέρωσα αυτό το γλυκόπικρο ποτό, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο της φρούτο: το φρούτο του πάθους. Αυτό το cocktail συνδυάζει έναν έντονο χαρακτήρα με μια θηλυκή πινελιά χάρη σε φρουτώδεις και πιο γλυκιές νότες και αποτελεί την τέλεια απεικόνιση της Laura.

smooth ride

50ml METAXA 12 STARS

25ml φρέσκος χυμός λεμονιού 10ml αλατισμένη καραμέλα* 5ml Crème de Mûre

15ml πουρές φρούτου του πάθους Απογεμίστε με σαμπάνια

Γαρνιτούρα: Δυόσμος, φέτα λάιμ Ποτήρι: Old fashioned

 

Deep Dive για τον Guillaume Néry Guillaume Nery Deep Dive Metaxa

 

 

Για τον Guillaume, χρησιμοποίησα θρυμματισμένο πάγο για να δημιουργήσω ένα builded cocktail. Έδωσα βάρος στο λεμόνι, επειδή ο Guillaume πίνει πολύ φρέσκο λεμόνι πριν από την κατάδυση. Ήθελα να αποτυπώσω την εμπειρία της κατάδυσης βάθους, προχωρώντας σταδιακά από το ανοιχτό χρώμα στην κορυφή του cocktail σε πιο σκούρες νότες στον πάτο του ποτηριού.

deep dive

50ml METAXA 12 STARS

1 σταγόνα orange bitters Απογεμίστε με Mediterranean Tonic 10ml φρέσκος χυμός λεμονιού

15ml λικέρ Elderflower

Γαρνιτούρα: Φέτες αγγούρι, φλούδα λεμονιού Ποτήρι: Collins

 

Ανακαλύψτε περισσότερα στη διεύθυνση metaxa.com Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook METAXA Ακολουθήστε μας στο Instagram @metaxa.official

#metaxa
#dontdrinkexplore

 

H εξερεύνηση συνεχίζεται στο Metaxa Press Conference 2018  Part 2 με την συνεργασία  ανάμεσα στο ΜΕΤΑΧΑ και το “The Clumsies”.

Επιμέλεια: Βασιλική Χρυσοβιτσιώτη