johnnie walker blue label ghost and rare the likker reviews whisky

Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Brora Review

Στο μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο του whisky, υπάρχουν μερικοί ιδιαίτεροι σταθμοί, που περιλαμβάνουν τη γευστική απόλαυση κάποιων σπάνιων εμφιαλώσεων. Είτε αυτές είναι μπουκάλια παλαιών ετών, ή περιορισμένης κυκλοφορίας, εξαντλημένα ή κλειστών αποστακτηρίων κοκ. Αυτά ως επί τω πλείστον είναι single malts και οι τυχεροί θα πρέπει να βάλουν καλά το χέρι στην τσέπη. Υπάρχουν όμως και blended whiskies με εξαιρετικό ενδιαφέρον, που κατά καιρούς κυκλοφορούν, συνδιάζοντας κάποιες από αυτές τις παραμέτρους και σου κεντρίζουν την περιέργεια. Το Johnnie Walker είναι ένα brand που βρίσκουμε πολλές ιδιαίτερες εμφιαλώσεις, όπως οι σειρές Exclusive Blends και The Limited Editions. Στην τελευταία προστέθηκε λίαν προσφάτως το Blue Label Ghost and Rare. Αν και Blue, δεν μπήκε στη σειρά Colours, γιατί σαν “φάντασμα”, κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί, συνεχίζοντας βέβαια τις διάφορες “μετεμψυχώσεις” του Blue Label!

johnnie walker blue label ghost and rare the likker reviews whisky

 

Γιατί όμως Ghost and Rare; Με μια γρήγορη ματιά στην πανέμορφη συσκευασία του, διαβάζουμε το “Special Blend with Brora and Rare 8 Legendary Whiskies”. Η λέξη Brora μαγνητίζει. Θρυλικό αποστακτήριο στα Highlands, κλειστό από το 1983, οι εμφιαλώσεις του οποίου αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ακριβές (οι περισσότερες άνω των 1000 ευρώ). Άρα το ghost αναφέρεται σε αποστακτήρια που δεν λειτουργούν. Tα υπόλοιπα 7 whiskies του blend αναγράφονται σε χρυσή ταινία στο συρτάρι της συσκευασίας. Δύο ακόμα κλειστά, το Pittyvaich και το Cambus και τα Clynelish, Royal Lochnagar, Glenlossie, Glenkinchie και Cameronbridge. Όλα είναι malts εκτός από τα Cambus και Cameronbridge που είναι grain. Στο μπουκάλι θα βρούμε αποτυπωμένο κι ένα χάρτη με την τοποθεσία του καθενός. Ένα πολύ εντυπωσιακό μπουκάλι, με τις αναγνωρίσιμες επίπεδες πλευρές, σε χρώμα μπλε σκούρο καθρέφτη, που διατηρεί όμως μια διακριτική διαφάνεια.

johnnie walker blue label ghost and rare the likker reviews whisky

 

Το Blue Label Ghost and Rare κυκλοφορεί σε επιλεγμένες χώρες από τον Ιανουάριο του 2018. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές και είχαμε τη χαρά να το δοκιμάσουμε σε ένα πολύ προσεγμένο private event, στην Cava Oak, στις 29 Μαρτίου, με οικοδεσπότη τον Reserve Brand Ambassador της Diageo Hellas, Γιώτη Αγγελίδη. Σε ένα μικρό σουπλά 2 ποτήρια. Στο ένα, το κανονικό Blue και στο άλλο το Ghost and Rare. Επικεντρωθήκαμε όπως είναι φυσικό στο 2ο. Ας σημειώσουμε εδώ τα λόγια του Jim Beveridge, Master Blender του Johnnie Walker και δημιουργού του Ghost:

”Με την πάροδο των ετών δημιουργίας υπέροχων σκωτσέζικων ουίσκι, είχα το αξιοσημείωτο προνόμιο να δουλεύω με μερικά από τα σπανιότερα αποστάγματα που βγήκαν ποτέ στη Σκωτία. Είμαι τυχερός που διαθέτουμε αποθέματα από περισσότερα από 30 αποστακτήρια από κάθε περιοχή της Σκωτίας, από τα οποία επιλέγουμε τα τέλεια βαρέλια για να κατασκευάζουμε κάθε blend. Μας δίνουν ένα πλούσιο χαρακτήρα, γεύση και ηλικία που δεν μπορεί να ταιριάξει κανένα άλλο scotch. Τα ουίσκι από αυτά τα αποστακτήρια “φαντάσματα” γίνονται όλο και πιο σπάνια. Από τη βιβλιοθήκη μας των αναντικατάστατων βαρελιών που διατηρούμε αποκλειστικά για το Johnnie Walker Blue Label, επέλεξα μερικές μοναδικά γεμάτες εκφράσεις αυτών των πολύτιμων malts και grains, για να επιτρέψω στους ανθρώπους να εξερευνήσουν, με νέο τρόπο, τον εξαιρετικό πλούτο που βρέθηκε στα κορυφαία μας ουίσκι”.

 

Έχοντας την τύχη να έχω επισκεφτεί το Brora και το προνόμιο να δοκιμάσω μέσα από βαρέλι (Teaninich 1985 και Clynelish 1988 για την ιστορία), καθώς κι ένα Brora 34 ετών, ανυπομονούσα γι’ αυτό το ιδιαίτερο blend. Η απαλή αίσθηση κάρβουνου και καπνού που ανακαλύπτουμε δοκιμάζοντας, ίσως είναι μια “ευγενική” συνεισφορά του Brora σε αυτό το χαρμάνι. Πλησιάζοντας το ποτήρι στη μύτη μας, διακρίνουμε μια φρεσκάδα, μια ζωντάνια. Η μύτη είναι γεμάτη και πολύ ενδιαφέρουσα. Το ίδιο και η γεύση. Οι 46 αλκοολικοί βαθμοί χαρίζουν μια επιπλέον δύναμη, ευχάριστα επρόσδεκτη, συγκρίνοντας με τους συνήθεις 40 βαθμούς των υπόλοιπων Johnnie. Λιπαρή υφή, με μια αίσθηση γλυκιάς αλμύρας και μεγάλη επίγευση. Ένα εξαιρετικό blended whisky, πολύ ευχάριστο, αλλά και πολύπλοκο συνάμα. Σίγουρα η τιμή του δεν το κάνει προσιτό σε όλους, αλλά το “πνεύμα” του Brora μέσα στο μπουκάλι ανεβάζει σίγουρα την αξία της εμφιάλωσης. Ένα σημαντικό στοιχείο πάντως είναι ότι στην Ελλάδα, η τιμή που διατίθεται είναι η χαμηλότερη που έχουμε βρει. Αν σας δωθεί η ευκαιρία να δοκιμάσετε το Blue Label Ghost and Rare μην τη χάσετε. Βάλτε μια γενναιόδωρη μεζούρα στο ποτήρι σας και απολαύστε ένα ηλιοβασίλεμα μαζί του. Θα τα θυμάστε και τα δύο!

 

Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Tasting Notes

Colour: Μελί.

Nose: Μαύρη σοκολάτα, ανανάς, αχλάδι, βούτυρο, πορτοκάλι, βανίλια. Αίσθηση υγρασίας.

Palate: Ελαιώδες και γεμάτο. Νότες βανίλιας, δημητριακά, φουντούκι. Αλατισμένοι ξηροί καρποί. Στο βάθος εμφανίζεται το ξύλο κι ο καπνός. Κανέλα.

Finish: Μεγάλη επίγευση. Κυριαρχεί η μαύρη σοκολάτα και το ξύλο.

 

johnnie walker blue label ghost and rare the likker reviews whisky

 

CATEGORY: Blended Whisky

BOTTLER: Johnnie Walker

OWNER: Diageo

AGE: N.A.S.

ABV: 46 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 200

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης