abunadh batch 57 whisky the likker review ουισκι

A’Bunadh batch 57 Review

Η έκφραση A’Bunadh του Aberlour distillery, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1997. Μετά από μια δεκαετία έχουν κυκλοφορήσει 61 παρτίδες (batch). Καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η δημοτικότητα αυτής της συγκεκριμένης ετικέτας. Κάθε batch διαφέρει από το προηγούμενο ως προς τους αλκοολικούς βαθμούς και συνήθως εμφιαλώνονται στο εντυπωσιακό 59-61% ABV. Γνωρίζουμε ότι το περιεχόμενο πρoέρχεται μόνο από βαρέλια Sherry Oloroso, χωρίς προσθήκη καραμελοχρώματος και χωρίς φιλτράρισμα ψύξεως. Επίσης ότι το πάντρεμα γίνεται από whiskies 5 έως 25 ετών παλαίωσης, αλλά το A’Bunadh δεν αναφέρει ηλικία. Ανάμεσα στο 6 και 7 batch είχε κυκλοφορήσει η μοναδική χρονολογημένη έκδοση, το Silver Label 12 ετών.

A’Bunadh στα γαελικά σημαίνει «αυθεντικός». Αποτελεί φόρο τιμής στον ιδρυτή του Οίκου, τον James Fleming, και ονομάστηκε έτσι ώστε να υποδηλώνει τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Μια ιστορία αναφέρει ότι το 1975, όταν εγκατέστησαν ένα νέο ζευγάρι άμβυκες, οι εργάτες στο Aberlour βρήκαν θαμμένο και τυλιγμένο σε εφημερίδα, ένα μπουκάλι Aberlour από το 1898. Τα 4/5 του περιεχομένου καταναλώθηκαν από τους εργάτες κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματός τους. Το υπόλοιπο στάλθηκε σε ένα εργαστήριο για ανάλυση και το A’Bunadh είναι μια απόπειρα αναδημιουργίας αυτού του στυλ ουίσκι.

abunadh batch 57 whisky the likker review ουισκι

 

To batch που δοκιμάσαμε στην Tasting Day #20 – New Malts in Town, είναι το No 57 στους 60,7% ABV. Το A’Bunadh εισάγεται επίσημα πια στην Ελλάδα από την Pernod Ricard Hellas, κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο για τους λάτρεις των επονομαζόμενων “sherry bombs”! Η ρετρό αισθητική του ξεκινάει από το ίδιο το μπουκάλι και το κλεισμένο με βουλοκέρι στόμιο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους εσοχή ή κορδόνι για να ανοίξει εύκολα. Πρέπει να βγάλεις το κερί σιγά σιγά με τα δάχτυλα ή με κάποιο μαχαίρι, όπως σίγουρα έκαναν αντίστοιχοι καταναλωτές στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Το καστανοκόκκινο χρώμα του A’Bunadh σε κάνει να ανυπομονείς για τη δοκιμή και σε προετοιμάζει για το τι θα επακολουθήσει.

Στην είσοδο του αποστακτηρίου βρίσκεται ένα βικτωριανό κτίσμα, βγαλμένο λες από ιστορία του Πόε. Θα μπορούσε να είναι η είσοδος μια παλιάς βιβλιοθήκης με σκονισμένα δερματόδετα βιβλία. Γιατί σε ένα τέτοιο μέρος μας μεταφέρει η πρώτη μας επαφή με το A’Bunadh. Δέρμα, ξύλο, υγρασία, έρχονται αμέσως στο προσκήνιο. Είναι σίγουρο ότι σε έναν τέτοιο χώρο, θα θες να παραμείνεις όσο περισσότερο μπορείς. Δανείσου ένα βιβλίο και απόλαυσέ το, συντροφιά με σκούρα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, bitter σοκολάτα και τη διακριτική οσμή καπνού, που έχει ποτίσει τα δερμάτινα εξώφυλλα. Έξω ξεκίνησε να βρέχει. Ανοίγοντας το παράθυρο θα πέσουν μερικές σταγόνες στο ποτήρι μας και με ιδιαίτερη ικανοποίηση θα παρατηρήσουμε ένα υπέροχο καταπράσινο λειβάδι, που απλώνεται στο πίσω μέρος του δωματίου. Η βροχή δεν φαίνεται να σταματά. Το A’Bunadh θα μας κρατήσει συντροφιά για όσο χρειαστεί.

 

A’Bunadh batch 57 Tasting Notes

Colour: Χαλκός.

Nose: Δεμένη, ζεστή μύτη. Κόκκινα αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδα. Σκούρο μέλι. Ξύλο, δέρμα, βρεγμένο ταμπάκο.

Palate: Γεμάτο σώμα. Οι τανίνες του βαρελιού είναι εμφανείς. Εννοείται sherry, με νότες μαύρης σοκολάτας και καμμένης καραμέλας. Σκούρα βατόμουρα, προς τη μαρμελάδα.  Πικάντικες νότες από κανέλα και τζίντζερ. Σημαντικές ομοιότητες με τη μύτη.

Finish: Μεσαία αλλά έντονη επίγευση, με διακριτικές νότες από όσα βρήκαμε στο στόμα. Τα spicy στοιχεία παραμένουν εμφανώς. Κάνει την εμφάνισή του το γαρίφαλο.

Με νερό: Γίνεται πιο ανθικό και γλυκαίνει.


abunadh batch 57 whisky the likker review ουισκι

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Speyside

DISTILLERY: Aberlour

OWNER: Pernod Ricard

AGE: N.A.S.

ABV: 60,7 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 80

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης