Behind the Bar #36: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΤΑΝΟΣ

 1. Πόσα χρόνια είσαι behind the bar;

Στο χώρο τις εστίασης βρίσκομαι 7 χρόνια, behind the bar τα τελευταία 4.

 1. Ποιά είναι τα αγαπημένα σου υλικά;

Δεν έχω κάποια προτίμηση σε υλικά. Μου αρέσει να δουλεύω με τα πάντα και ό,τι διαθέσιμο υπάρχει. Πλέον έχουμε φτάσει σε επίπεδο, που όπως και η κουζίνα προσπαθούμε να εξερευνήσουμε καινούργιες γεύσεις και καινούργιους συνδυασμούς με υλικά από όλον τον κόσμο.

 1. Ποιό είναι το αγαπημένο σου απόσταγμα και γιατί;

Υπάρχουν ακόμα κάποια που δεν μπορώ να χωνέψω. Εάν δουλεύεις πίσω από το μπαρ πιστεύω πρέπει να έχεις γνώση για ο,τιδήποτε υπάρχει στην κάβα σου. Ακόμα και εάν δεν αρέσει κάτι, είναι θέμα χρόνου και θέμα εκπαίδευσης του ουρανίσκου. Δεν μου άρεσε ποτέ το amaro ή το vermouth, μόνο και μόνο επειδή ο εγκέφαλος ο,τιδήποτε έχει να κάνει με πικρό συστατικό το λαμβάνει ως δηλητήριο. Πλέον έχω φτάσει σε σημείο όλα τα πικρά αποστάγματα να είναι τα αγαπημένα μου.

 1. Ποιά είναι η χειρότερη ατάκα που έχεις ακούσει ποτέ από πελάτη;

” You don’t have to explain me the menu, I am a mixologist myself “. Να σε βάλουμε και στην μπάρα να φτιάξεις το δικό σου ποτό κιόλας, μήπως; Είναι πολύ σημαντικό σαν bartenders να σεβόμαστε τους άλλους και ειδικά ανθρώπους του χώρου. Βάλε λίγο τον εγωισμό σου στην άκρη όταν πας σε άλλο μπαρ και δώσε την ευκαιρία στον άλλον να μοιραστεί μαζί σου αυτό που του πήρε μήνες να εφαρμόσει σωστά. Να σου εξηγήσει το μενού και δώσε βάση στο σκεπτικό πίσω από το ποτό που θα παραγγείλεις, μήπως λάβεις δύο τρεις ιδέες.

 1. Ποιό είναι το αγαπημένο σου είδος πελάτη;

Όλοι θέλουμε φιλοξενούμενους που τους αρέσει αυτό που κάνουμε, μας σέβονται και έρχονται να περνάνε ωραία. Μου αρέσει όμως να κάνω τον δυσαρεστημένο, ευχαριστημένο. Για μένα δεν υπάρχει κάτι καλύτερο όταν κάποιος μετά από μια δύσκολη μέρα έρχεται στο μπαρ για ένα ποτό με μαύρα χάλια και μπορώ να τον κάνω να φύγει με το χαμόγελο στα χείλη του.

 1. Σε ποιο διάσημο πρόσωπο (dead or alive) θα ήθελες φτιάξεις ένα ποτό;

Πιστεύω ο Frank Sinatra θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή για μένα. Μου αρέσει η μουσική του και επίσης δουλεύω στο αγαπημένο του μπαρ. Πάντα καθόταν στην αριστερή θέση της μπάρας και απολάμβανε ένα Martini, πριν αποχωρήσει για οποιαδήποτε παράστασή του.

 1. Με ποιόν/ποιά bartender θα ήθελες να βρεθείς behind the bar;

Sasha Petraske. Δυστυχώς αποχώρησε πολύ νωρίς και δεν είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Ένας πρωτοπόρος στο χώρο του bartending, που όταν άνοιξε το γνωστό Milk & Honey στην Νέα Υόρκη έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αναγέννηση των κοκτέιλ στην Αμερική και όχι μόνο.

 1. Τι πίνεις όταν πας σε άλλο bar;

Δεν θα πω ποτέ όχι σε ένα Negroni ή σε μια μπύρα. Σίγουρα θα τελειώσω τη βραδιά με ένα whisky, αλλά επίσης θα δώσω βάση στην δουλειά των άλλων και θα παραγγείλω ένα δύο σύγχρονα κοκτέιλ από το μενού.

 1. Βλέπεις τον εαυτό σου να συνεχίζεις ως bartender ή σκέφτεσαι να κάνεις κάτι διαφορετικό στο μέλλον;

Έχω τόσα πολλά να μάθω ακόμα και το πάθος είναι τόσο μεγάλο, που δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι άλλο. Κάποια στιγμή όμως θα προχωρήσω από την θέση του bartender στην θέση του bar owner αλλά ακόμα και τότε δεν θα πω όχι σε μια βάρδια πίσω από το μπαρ.

 1. Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας μια δική σου συνταγή cocktail;

The Lucky Pharaoh.  Ήταν η πρώτη μου συνταγή στο μενού του American Bar και θα μείνει για πάντα μαζί μου. Εμπνευσμένο από το American Pharaoh. Το πρώτο άλογο στις ιπποδρομίες, που κέρδισε το Grand Slam of Thoroughbred. Το κοκτέιλ των Derby είναι το mint julep και έτσι σκέφτηκα να κάνω μια τροποποίηση πάνω σε αυτό το κλασσικό κοκτέιλ.

THE LUCKY PHARAOH
 • 45 ml Kentucky Bourbon
 • 20 ml Pedro Ximénez Sherry
 • 10 ml Ancho Reyes
 • 5 ml Lime cordial
 • 3 dash Absinthe
 • 5 Leaves of mint
Technique: Churn
Glass: Mint Julep
Garnish: Mint spring & angostura bitters

Ο Γιάννης Σιτάνος εργάζεται στο American Bar του Savoy Hotel στο Λονδίνο.