Aberlour 12 years old Double Cask Matured the Likker review ουισκι

Aberlour 12 years old Double Cask Matured Review

Η εταιρία Pernod Ricard, στην οποία ανήκει το Aberlour, κατέχει ένα τεράστιο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά οινοπνευματωδών. Κατέχει τη 2η θέση σε πωλήσεις σε wine and spirits με 19% της αγοράς, τη 2η θέση σε πωλήσεις στην αγορά του whisky με περίπου 20%, τη 2η θέση σε χωρητικότητα αλκοόλ στα αποστακτηρία whisky με ποσοστό 18,3% επί συνόλου και έχει 2 single malt whiskies και 2 blended στα αντίστοιχα top 10 με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Γιατί το πρώτο αποστακτήριο στη Σκωτία που αγόρασε ο γαλλικός κολοσσός ήταν το Aberlour το 1974. Και όπως αποδείχθηκε ήταν μια εξαιρετική κίνηση. To Aberlour καθιερώθηκε στα single malts whiskies με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, πουλάει περίπου 3,8 εκατομμύρια φιάλες κατέχοντας την 6η θέση παγκοσμίως και φυσικά την πρώτη θέση στη Γαλλία. Ίσως οι φίλοι μας οι Γάλλοι να νοιώθουν μια οικοιότητα προφέροντάς το Αμπερλούρ (Αμπερλάουερ στη Σκωτία).

Το αποστακτήριο βρίσκεται στo ομώνυμo μικρό και γραφικό χωριό, στην καρδιά του Speyside. Χτίστηκε το 1879 από τον James Fleming, τοπικό τραπεζίτη και ευεργέτη της περιοχής. Περισσότερα θα πούμε στο άρθρο μας για την επίσκεψη στο αποστακτήριο κατά το Whisky Journey μας. Στο Speyside ως γνωστόν, βρίσκονται περισσότερα από τα μισά αποστακτήρια της Σκωτίας και η περιοχή έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση παραγωγών malt whisky, σε σύγκριση με κάθε άλλη περιοχή παραγωγής ουίσκυ. Μέσα σε αυτό το πλήθος μπορεί να βρεις πολλά διαφορετικά και ενδιαφέροντα ουίσκι, αλλά και διαφορετική προσέγγιση από άποψη πολιτικής πωλήσεων. Κάποιοι παραγωγοί θα δώσουν βάρος στην καλή τιμή, άλλοι στον πειραματισμό και κάποιοι στο όνομα. Στο Aberlour νομίζουμε ότι τα βρίσκουμε όλα. Καινοτομία, λογικές τιμές και μία ετικέτα παγκοσμίως γνωστή.

Aberlour 12 years old Double Cask Matured the Likker review ουισκι

 

Το Aberlour 12 years old Double Cask Matured ανήκει στη βασική σειρά εκφράσεων του αποστακτηρίου, μαζί με τα 16 και 18 years old και φυσικά την ετήσια κυκλοφορία a’bunadh, που θα δούμε στο επόμενο review. Όπως μας πληροφορεί το όνομά του, έχει παλαιωθεί τόσο σε αμερικάνικα βαρέλια bourbon όσο και σε sherry βαρέλια. Οι επιρροές που αποκτά και από τα δύο, είναι αρκετά εμφανείς στη δοκιμή του. Διακρίνουμε πολλά, απαλά και γλυκά αρώματα, πολύ ισορροπημένα μεταξύ τους. Ο χαρακτήρας όμως από το sherry έρχεται πρώτα στο προσκήνιο στο ποτήρι μας. Έτσι κι αλλιώς τo Aberlour φημίζεται για τα sherry βαρέλια του, στα οποία έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια.

Στο χωριό Aberlour βρίσκεται και η έδρα των διάσημων μπισκότων βουτύρου (shortbread) Walkers. Το πρώτο εργαστήριο μάλιστα λειτουργεί ακόμα και μπορείς κάθε πρωί να πάρεις φρεσκοφουρνιστά μπισκότα, γλυκά και ένα υπέροχο κέικ με φρούτα. Σε ένα τέτοιο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής σε μεταφέρει το dram που δοκιμάσαμε στην Tasting Day #20 – New Malts in Town. Αποξηραμένα φρούτα, σκούρα φρούτα, καραμέλα, βανίλια, σοκολάτα, κανέλα, μέλι. Όλα τοποθετημένα στα ράφια τους σε όμορφα βαζάκια. Οι 40 αλκοολικοί βαθμοί του ίσως συγκρατούν τη δύναμη που θα μπορούσε να έχει, αλλά το αποστακτήριο με αυτή την ετικέτα σε εισάγει στον κόσμο του και ίσως θέλει να μπούμε πιο ομάλα! Το κάνει πάντως με μια πολύ καλή τιμή.

 

Aberlour 12 years old Double Cask Matured Tasting Notes

Colour: Κεχριμπάρι.

Nose: Γλυκό στη μύτη. Φρουτώδες. Σύκα και δαμάσκηνα. Διακριτό το δέρμα. Βανίλια, καραμέλα και ανθικά στοιχεία.

Palate: Ξηρό και ισορροπημένο. Αρκετά απαλό. Κανέλα, μπαχαρικά. Φρουτώδες και στο στόμα. Ανθόμελο. Σοκολάτα εμφανίζεται σιγά σιγά, όπως και ξύλο.

Finish: Μεσαία επίγευση, με διακριτικές νότες από όσα βρήκαμε στο στόμα. Τα spicy στοιχεία παραμένουν εμφανώς.


Aberlour 12 years old Double Cask Matured the Likker review ουισκι

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Speyside

DISTILLERY: Aberlour

OWNER: Pernod Ricard

AGE: 12 years

ABV: 40 %

SIZE: 700 ml

PRICE: 45

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης