Eric van Beek cocktail

Cariño. Ένα cocktail για την αγάπη από τον Eric van Beek

Το Cariño είναι ένα cocktail που δημιουργήθηκε από τον Eric van Beek, επικεφαλή bartender του TwentySeven Bar στην πλατεία Dam στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Είναι ένα ποτό που έχει τις βάσεις του στην σημερινή κοινωνία.


Eric van Beek

Ο Eric van Beek

Σε καθημερινή βάση βλέπω πολλές διαφωνίες μεταξύ των ανθρώπων με βάση διάφορους παράγοντες. Διαφορές με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία κτλ. Ως bartender μπορώ να το αλλάξω ελάχιστα γιατί δεν είμαι πολιτικός, αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να μοιραστώ με τον κόσμο ένα μήνυμα.

Ο Bacardi Legacy Global Cocktail Competition είναι ένας διαγωνισμός cocktail που ζητά από τους bartenders από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν ένα εύκολο στην παραγωγή του ποτό, με μια ιστορία που συσχετίζεται τόσο με τους ίδιους όσο  και με την οικογένεια του Bacardi. Σε αυτό το κομμάτι ο Erik είδε μια δυνατότητα. Η οικογένεια Bacardi ήταν πάντα μια αγαπημένη οικογένεια, με μια πλούσια ιστορία αγωνιστών ελευθερίας και αγάπης για τον άνθρωπο. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που να σχετίζεται με αυτό. Κάτι στο οποίο θα ένιωθα οτι είμαι εγώ, αλλά κάτι που η οικογένεια του Bacardi θα μπορούσε να δει ότι ταυτίζεται μας λέει ο Erik.

Ένα μήνυμα αγάπης και πάθους. Κάτι που να λέει στους ανθρώπους να είναι ενωμένοι, αντί να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον. Ένα ποτό που θα κηρύξει ότι είστε φύλακας των αδελφών σας, ότι πρέπει να φροντίσουμε τον συνάνθρωπο μας.

Αυτή η σκέψη με έκανε να δημιουργήσω το Cariño. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, γιατί τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι είμαστε πιο διχασμένοι από τότε. Κάτι, που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τον καθένα μας. Ήθελα να δημιουργήσω με πράγματα που είναι απλά, αλλά σύνθετα. Κάτι οικείο, αλλά και ασυνήθιστο. Το cocktail μου βασίστηκε πάνω στην λογική του κλασσικού punch.

Το punch καταναλώνεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις και πάρτυ. Όταν  άνθρωποι συγκεντρώνοται μαζί για ένα σκοπό! Όπου υπάρχει αγάπη, αυτό είναι το τέλειο είδος ποτού!


Το ποτό

carino cocktail Eric van Beek

Spirit, εσπεριδοειδή, μπαχαρικά και ένα αδύναμο στοιχείο. Το αδύναμο στοιχείο του ήταν το γαλακτοκομικό. Το διάλεξε γιατί στην ιστορία του Bacardi αυτό το συστατικό δεν συνηθίζεται. Είδε μία δυναμική σε αυτό. Αφού δοκίμασε να το κάνει με γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας, κατέληξε στο Ελληνικό γιαούρτι. Ταίριαξε τόσο καλά που του θύμιζε κάτι σταλμένο από τον παράδεισο. Όλα τα στοιχεία στο ποτό έδεναν αρμονικά μεταξύ τους. Διάλεξε να φτιάξει ένα ποτό τύπου “punch” που αντιπροσωπεύει την κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα.


Η διαδικασία

carino cocktail Eric van Beek

Για να είμαι ειλικρινής, το να δημιουργείς με το γιαούρτι είναι ευκολότερο απ’ όσο ακούγεται. Ξέρω ότι τα γαλακτοκομικά και τα εσπεριδοειδή δεν δένουν καλά μαζί. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι το γιαούρτι περιέχει γαλακτικό οξύ, βοηθά στη σταθεροποίηση του ποτού όταν προστίθενται εσπεριδοειδή. Η ποσότητα των εσπεριδοειδών που προσθέσουμε έχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώ μόνο 10ml χυμό λεμονιού. Αυτό σταθεροποιεί το ποτό. Νομίζω ότι αν προσθέσουμε 30ml εσπεριδοειδών θα ήταν μια διαφορετική ιστορία. 


Το Ταξίδι

Τους επόμενους τρεις μήνες ο Eric θα κάνει πολλά ταξίδια όπως έκανε και η Λορέτα Τόσκα όταν πήρε μέρος στον διαγωνισμο του Bacardi Legacy. Η πρώτη του στάση θα είναι το Παρίσι. Στη συνέχεια, θα πάει στην Κύπρο στις 24 και 25 Ιανουαρίου, και μετά στην Αθήνα. Στην Αθήνα θα βρίσκεται από τις 26, 27 έως και τις 28 Ιανουαρίου. Η Λορέτα Τόσκα θα τον φιλοξενήσει στο Theory Bar&More στις 28 Ιανουαρίου. Όπως δήλωσε, ανυπομονεί να βρεθεί πίσω από το bar με την Λορέτα και να γνωρίσει καινούριο κόσμο. 


 

Η συνταγή

Cariño
50ml Bacardi 8 Años
30ml Ελληνικό γιαούρτι 5% λιπαρά
20ml σιρόπι βανίλιας 2: 1
10 ml χυμό λεμονιού
5ml Chartreuse Jaune (Yellow Chartreuse)

Μέθοδος
Shake
Σε ένα κουπέ ποτύρι με ένα κομμάτι πάγου.

Γαρνιτούρα
Τριμμένο  μοσχοκάρυδο