dunrobin castle sutherland whisky gardens

Dunrobin Castle, Brora, Clynelish, Chivas, Four Roses. Τι τα συνδέει.

Το κάστρο Dunrobin είναι ίσως από τα λιγότερο γνώστα κάστρα της Σκωτία. Βρίσκεται 1,6 χλμ βόρεια του χωριού Golspie και 8 χλμ νότια του χωριού Brora και ανήκει στην περιοχή που ονομάζεται Clyne (κομητεία Sutherland). Είναι το βορειότερο και το μεγαλύτερο κάστρο από τα “great houses” στα βόρεια Highlands, με 189 δωμάτια και δέχεται πάνω από 85.000 επισκέπτες τον χρόνο. Κατέχει τον τίτλο ενός από τα αρχαιότερα κατοικημένα -χωρίς διακοπή- σπίτια της Βρετανίας, ξεκινώντας από τις αρχές του 1300, όπου στεγάστηκαν οι Earls και αργότερα οι Dukes of Sutherland.

Το clan των Sutherland είναι ένα απο τα αρχαιότερα clans της Σκωτίας. 

dunrobin castle brora clynelish whisky

Image from www.visitscotland.com

 

Η ιστορία του κάστρου ξεκινάει από τον μεσαίωνα, αλλά η σημερινή του όψη και οι κήποι του, που θυμίζουν Γαλλικό chateâu, είναι σχεδιασμένα από τον Sir Charles Barry, τον αρχιτέκτονα του Palace of Westminster (Houses of Parliament) στο Λονδίνο. Το κάστρο έπαιξε έναν μικρό ιστορικό ρόλο τον Απρίλιο του 1746 στην μάχη του Culloden.

dunrobin castle sutherland whisky

The Dunrobin Castle entrance

dunrobin castle gardens whisky

The Gardens

 Ποιά είναι όμως η σχέση του κάστρου και της φατρίας των Sutherland με το whisky; 

Ο Δούκας του Sutherland ίδρυσε μια σειρά επιχειρήσεων στην πόλη του Brora. Ανάμεσα τους, ένα ορυχείο άνθρακα, μία εταιρεία κατασκευής τούβλων και κεραμιδιών, ένα υφαντήριο, και ένα αποστακτήριο, το Clynelish. Όλες οι επιχειρήσεις ήταν στελεχωμένες από πρώην αγρότες οι οποίοι πληρώνονταν σε ειδικά κέρματα, τα οποία μπορούσαν να εξαργυρώσουν μόνο στα καταστήματα της Εταιρείας, η οποία άνηκε στον Δούκα.

brora clynelish distillery whisky

Brora Distillery

clynelish brora distillery whisky

Clynelish Distillery                                                                                            Brora Distillery

 

Το αποστακτήριο Clynelish δεν ήταν πετυχημένο τα πρώτα χρόνια της ζωής του. ‘Αρχισε να γίνεται όμως γνωστό το 1896, όταν οι blenders Ainslie & Heilbron το αγόρασαν σε συνεργασία με τον John Risk, ο οποίος επρόκειτο να γίνει ο τελικός ιδιοκτήτης το 1912. Μέχρι το τέλος του αιώνα είχε γίνει το πιο ακριβό single malt whiskyΑργότερα πωλήθηκε στην Distillers Company Ltd και μετονομάστηκε σε Brora. 

clynelish brora barrel whisky

An Ainslie & Heilbron barrel found at the Brora warehouse.

brora still distillery whisky

The Brora still room

brora distillery likker whisky

The Likker visiting the Historic Brora distillery

 

Ορισμένα βαρέλια του “νέου” Clynelish whisky αποθηκεύονται για ωρίμανση στις παλιές αποθήκες στο αποστακτήριο Brora.

 

brora clynelish distillery whisky barrels samples

 

Dunrobin Highland Distillery

 

Everything’s here,  we’ve got the water, the barley – Lizzie Sutherland

Η Elizabeth (Lizzie) Costin Sutherland, (γιατρός στο επάγγελμα) εγγονή της Countess of Sutherland και κόρης του Lord and Lady Strathnaver και ο σύζυγός της Boban Costin, ανακοίνωσε την λειτουργία ενός καινούριου distillery.  Ο Boban έχει δηλώσει ότι αναμένει το ύφος του whisky του Dunrobin Distillery να είναι κάτι που η γυναίκα του κι αυτός απολαμβάνουν να πίνουν “Sherried και unpeated, κάτι σαν το Glenfarclas και το GlenDronach”! Επίσης διευκρίνισε ότι το whisky που θα παράγεται από το αποστακτήριο Dunrobin Highland, θα διαφέρει πολύ από το whisky που έκαναν οι πρόγονοι της συζύγου του.

Το αποστακτήριο θα παράγει αρχικά 95.000 λίτρα whisky ετησίως, θα έχει δύο pot stills και ο στόχος του είναι να αυξήσει την παραγωγή στα 300.000 λίτρα.

Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2018

Ο στόχος αυτού το εγχειρήματος είναι να παράγουν ένα εξαιρετικό single malt whisky αλλά και δύο είδη gin με τον παραδοσιακό τρόπο των Scottish Highlands. Παράλληλα με την δημιουργία ενός μοναδικού distillery experience αποσκοπούν και στην αύξηση του τουρισμού στο Dunrobin Castle και στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Golspie. Θα διαθέτει visitor’s centre και τμήμα εμφιάλωσης. Aναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Τόσο στο whisky όσο και στο gin θα  χρησιμοποιήσουν τοπικά προϊόντα, όπως barley και βότανα από το αγρόκτημα του Dunrobin και νερό από την ορεινή πηγή Cagar Foesaig, που βρίσκεται στο κτήμα των Sutherland. 

Το αποστακτήριο και το κέντρο επισκεπτών σχεδιάστηκαν από το Lachlan Stewart Studio και κατασκευάζονται από την εταιρεία Forsyth’s Rothes, η οποία έχει κατασκευάσει παραπάνω από 13 αποστακτήρια ή μέρη αποστακτηρίων (αναμεσά τουs τα: Glenlivet, Kavalan, Suntory, Wulfburn, Ballindalloch), μετατρέποντας σε αποστακτήριο, ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκεται στα δάση του 700χρονου κάστρου Dunrobin. Σύμβουλος σε αυτό το εγχείρημα θα είναι ο Douglas Cruickshank, πρώην διευθυντής παραγωγής για τη Chivas Brothers.

A Great House

Το να επισκεφθούμε το Dunrobin Castle δεν ήταν ποτέ στο πρόγραμμα του Whisky Journey μας στην Σκωτία. Η ξεναγός μας όμως στο Brora Distillery, Jacqueline James Bow μας τόνισε την σπουδαιότητα του κάστρου και το ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας των δύο αποστακτηρίων. Φεύγοντας λοιπόν από το Clynelish και το Brora (τα χωρίζει ένας μικρός δρόμος), και κατευθυνόμενοι ξανά πρός το Speyside, είδαμε μία ταμπέλα, που δεν μπορούσαμε πια να αγνοήσουμε. The Dunrobin Castle.

dunrobin castle sutherland whisky

The Dunrobin Castle interior

Το πόσο μεγαλειώδες είναι το εσωτερικό του κάστρου, τα δωμάτια, οι αίθουσες συναθροίσεων είναι πραγματικά απερίγραπτο. Στα ταξίδια μας στην Σκωτία έχουμε επισκεφθεί πολλά κάστρα με διάφορους χαρακτήρες τόσο αρχιτεκτονικούς όσο και ιστορικούς. Κάνενα έως τώρα δεν είχε τόσο έντονα την γοητεία της Βικτωριανής εποχής, και των συνηθειών της. Αίθουσες πλούσια διακοσμημένες, με πρωταγωνιστές σχεδόν παντού μέσα στο κάστρο ταριχευμένα ελάφια. Η θέα από τα παράθυρα είναι μαγευτική. Αντικρίζεις τους απίστευτους κήπους -με τις επιρροές από τους κήπους των Βερσαλλιών- που τελειώνουν στην θάλασσα. Το κάστρο έχει δικό του καταφύγιο για αρπακτικά πουλιά, τα οποία είναι εκπαιδευμένα να κάνουν εντυπωσιακές επιδείξεις για την αρχαία τέχνη του κυνηγιού. 

dunrobin castle birds

Birds of Pray at the Dunrobin gardens

dunrobin castle museum victorian

The Victorian Museum

From Louisville with love

Κατά την επίσκεψη μας στο Βικτωριανό μουσείο, ανακαλύψαμε μεταξύ άλλων θυσαυρών και ένα μπουκάλι Paul Jones Whiskey. Πραγματικά δεν πιστεύαμε στα μάτια μας ότι αυτό το σπάνιο μπουκάλι ήταν εκεί με το παρακάτω σημείωμα:

A memento of the American “Prohibition” Era: a bottle of “home-made” whiskey (made by license for strictly medical purposes according to the label) given as a “secret, sacred (!)” present to Duchess Millicent by her host at Dallas Texas, November 1927.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Paul Jones ξεκίνησε να φτιάχνει whiskey στην Georgia το 1866 και όταν μετακόμισε στο Louisville αγόρασε μεταξύ άλλων επιχειρήσεων και το Four Roses. To 1922 η εταιρεία πια Paul Jones & Co, αγόρασε το Frankfort Distillery Inc. η οποία ήταν από τις λίγες εταιρείες, που κατείχαν άδεια για να την πώληση αλκοόλ, για ιατρικούς λόγους κατά την Ποτοαπαγόρευση.

 

dunrobin castle museum paul jones whiskey

Findings at the Dunrobin Museum

 

Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία νέα από το Dunrobin Highland Distillery και φυσικά ένας από τους στόχους μας είναι να το επισκεφθούμε όταν θα ανοίξει. 

Άρθρο: Βασιλική Χρυσοβιτσιώτη