the tasters club wine tasting madeira electra metropolis

Tasting Day #18 – The Madeira Adventure

The Tasters Club presents Yiannis Karakasis MW

Το νησί της Μαδέρας ανακαλύφθηκε το 1419 από τους Τριστάο Βαζ Τεϊσέιρα (Tristão Vaz Teixeira) και Ζοάο Γκονσάλβες Ζάρκο (João Gonçalves Zarco), δύο Πορτογάλους εξερευνητές, που οδηγήθηκαν σε αυτό εξ αιτίας μιας σφοδρής καταιγίδας. Ονομάστηκε «Madeira» (“ξύλο” στα αγγλικά) λόγω της αφθονίας αυτής της πρώτης ύλης. Είναι το κεντρικό νησί στο ομώνυμο αρχιπέλαγος του Ατλαντικού Ωκεανού, ανήκει στην Πορτογαλία, αλλά είναι Αυτόνομη Περιοχή από το 1976. Από την αρχή του αποικισμού της, το 1425, άρχισε η καλλιέργεια σιταριού και κατόπιν ζαχαροκάλαμου το οποίο μαζί με την παραγωγή ζάχαρης, τοποθέτησαν το νησί στις βασικές ευρωπαϊκές εμπορικές οδούς, μέχρι τον 17ο αιώνα. Κάπου εκεί ξεκινάει και η ιστορία του κρασιού, που θα γίνει το πιο σημαντικό προϊόν για την οικονομία του νησιού. Ειδικά μετά την προσάρτηση από την Βρετανική Αυτοκρατορία (1807-1814) η φήμη του κρασιού Madeira (Μαδέρα) ως ένα πολυτελές ποτό, διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Αυτό είναι η κατηγορία κρασιού, που επιλέξαμε για την Tasting Day #18, την πρώτη γευσιγνωσία κρασιού του The Tasters Club. Ένα ταξίδι και μία περιπέτεια στον υπέροχο κόσμο των Fortified Wines (ενισχυμένων οίνων), μέσα από 6 πολύ ξεχωριστές εμφιαλώσεις, που θα μας ταξιδέψουν πίσω στο 1977! ‘’Πιλότος” μας σε αυτή την πρώτη πτήση, ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, ένας από τους μόλις 369 Masters of Wine στον κόσμο ο οποίος επιμελήθηκε το line – up αλλά και τον συνδυασμό των γεύσεων, μαζί με τον Εxecutive Chef του Electra Metropolis Hotel Θεοδόση Βενέτη.

Λίγα κρασιά στον κόσμο συγκρίνονται με μία εξαιρετική φιάλη παλαιωμένης Μαδέρας και ακόμα λιγότερα θα αντέξουν στο χρόνο όπως μόνο εκείνη μπορεί. Μάλιστα κάποια πολύ παλαιωμένα διαμαντάκια είναι από τα πιο θρυλικά και περιζήτητα κρασιά του κόσμου. Όμως για πολλούς αυτή η κατηγορία εμπεριέχει και αρκετή σύγχιση κυρίως ως προς τις μεθόδους παραγωγής αλλά και το πώς μπορεί να συνδυαστεί γευστικά. Στην Tasting Day #18 με τον Γιάννη Καρακάση MW παρουσιάστηκε η ιστορία, τα στυλ, οι ποικιλίες καθώς και οι διαφορές στην διαδικασία ωρίμανσης αυτού του συγκλονιστικού κρασιού. Παράλληλα τα υπέροχα αυτά κρασιά συνοδεύτηκαν με μία σειρά πιάτων που ανέδειξαν την ευελιξία τους ως προς τα γευστικά ταιριάσματα.

 

Δοκιμάσαμε
1st flight

1. Sercial H.M. Βorges σοδειάς 1990 20% abv
Frasquera με τουλάχιστον 20 χρόνια ωρίμασης – δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα

2. Barbeito Rainwater Reserva 19% abv
Ένα πολύ ξεχωριστό medium dry στυλ, πιο ελαφρύ από το Verdelho, με δύο πολύ ενδιαφέρουσες θεωρίες για το όνομα Rainwater – δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα

3. Verdelho Henriques & Henriques 10 years old 20% abv

συνδυασμένα με:

Φουντούκια/Aμύγδαλα/Πράσινες ελιές
Κατσικίσιο ελληνικό τυρί με στάχτη σταφυλιού
Σούπα μανιταριών
Φέτες τόνου μαριναρισμένες
Καπνιστό σολωμό με κρέμα αγριοράπανου
Κοτόπουλο με ινδικό κάρυ

 
2nd flight

4. Boal H.M. Borges σοδειάς 1977 20% abv
Frasquera με τουλάχιστον είκοσι χρόνια ωρίμασης – δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα

5. Malmsey Blandy’s 2008 19% abv
Colheita – δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα

6. Malmsey Blandy’s 1999 19% abv
Colheita

συνδυασμένα με:

Γραβιέρα “Σαν Μιχάλη”
Roquefort με καραμελωμένο καρύδι
Ριζότο με μάγουλα μοσχαρίσια και σπετσιερικό
Αρνάκι λαιμός με πιπεριά Φλωρίνης και ραπανάκι πίκλα
Μπράουνις με σοκολάτα

 

Λίγα λόγια για την Μαδέρα και τα στυλ της

Η ιστορία αυτού του κρασιού ξεκινάει τον 17ο αιώνα με τους πλόες προς την Ινδία, όπου με το τέλος του ταξιδιού διαπιστωνόταν ότι τα κρασιά που είχαν φορτωθεί στο νησί της Μαδέρα είχαν πλέον καλύτερη γεύση και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Η εξήγηση βρέθηκε στις αυξομειώσεις των θερμοκρασιών στην διάρκεια του πολύ μεγάλου ταξιδιού, που άλλαζε αρωματικά το κρασί αλλά και το καθιστούσε πιο ανθεκτικό στο χρόνο. Τα ταξίδια αυτά συνεχίστηκαν μέχρι και τον 20ο αιώνα, για να αντικατασταθούν από εδικά δωμάτια και δεξαμενές (estufas) όπου τα κρασιά μπορούσαν να ζεσταθούν προσομοιάζοντας τα μακρινά ταξίδια στην Ινδία και αποκτώντας τον ανάλογο χαρακτήρα.

Οι Μαδέρες καλύπτουν όλο το εύρος των στυλ από τα πιο ελαφριά και με σχεδόν ξηρή αίσθηση Sercial μέχρι τα πιο γεμάτα και αρκετά γλυκά Malmsey, ενώ βρίσκουν το απόγειό τους στις χρονολογημένες εκδόσεις που φέρουν συγκεκριμένη χρονιά στην ετικέτα και ονομάζονται είτε Colheita αν έχουν παλαιώσει στα βαρέλια κατ’ελάχιστο 5 χρόνια, ή Frasquera αν έχουν παλαιώσει κατ’ ελάχιστον 20.

 

Η γευσιγνωσία έγινε τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 στο ELECTRA METROPOLIS HOTEL και διηύθυνε ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και μας τίμησε με την παρουσία του ο αξιότιμος Πρέσβης της Πορτογαλίας κ. Rui Manuppella Tereno.

 

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο site The Tasters Club

 

“It’s not about drinking, it’s about tasting…”