allen smith miguel smith mount gay rum interview the likker chrisovitsioti

Interview: Allen Smith & Miguel Smith from Mount Gay Rum

Η εταιρεία B.Σ. Καρούλιας μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε από κοντά με τον Master Blender του Mount Gay,  Allen Smith και τον International Brand Ambassador, Miguel Smith. Η συνέντευξη δώθηκε στα πλαίσια της επίσκεψής τους για το Rum & Whisky Festival Athens.

 

The Likker: Μπορείτε να θυμηθείτε το πρώτο σας ρούμι;

Miguel Smith: Το πρώτο ρούμι… ουάου… το πρώτο… όπως λέω πάντα, είναι δύσκολο να θυμηθείς το πρώτο σου ρούμι, επειδή στα Barbados το ρούμι είναι εκεί για κάθε στιγμή. Είναι εκεί στη γέννηση, σε εορτασμούς, σε θανάτους, σε γενέθλια, σε επετείους, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν μπορώ να θυμηθώ ποιά ήταν η φορά που ήπια το πρώτο μου ρούμι, αλλά μπορώ να θυμηθώ μια παράδοση που είχαμε στο σπίτι μου κάθε χρόνο. Στα Barbados έχουμε ένα ποτό που ονομάζεται Corn ‘n’ Oil. Θυμάμε κάποια Χριστούγεννα που ανοίγαμε το πρωί τα δώρα, μου επέτρεψαν να πιω ένα ολόκληρο Corn ‘n’ Oil μόνος μου. Αυτή είναι η πρώτη μου εμπειρία. Βέβαια το neat rum ήρθε πολύ αργότερα.

The Likker: Πόσο χρονών ήσουν τότε;

Miguel Smith: Ήμουν περίπου 18-19 ετών. Νομίζω ότι υπάρχει μια παρερμηνεία ότι καταναλώνουμε αλκοόλ από πολύ μικροί, αλλά είμαστε μια πολύ συντηρητική χώρα και δεν επιτρέπεται να το αγγίξεις! Δεν θα το σκεφτείς καν! Νομίζεις ότι η γιαγιά σου θα πηδήξει έξω από το ντουλάπι και θα σου αρπάξει το χέρι, οπότε ήμουν 18-19 όταν πραγματικά ήπια ένα ποτήρι. 

Allen Smith: Λοιπόν, εγώ ξεκίνησα με “λάθος” τρόπο. Ήξερα ότι ο πατέρας μου είχε ένα ντουλάπι που φύλαγε τα ποτά, τα οποία κλείδωνε, αλλά μία μέρα ξέχασε να κλειδώσει  και πήγα εκεί και πήρα μια μικρή γεύση. Δεν θυμάμαι να  καταπίνω κανονική γουλιά, διότι ήταν ένα σοκ, αλλά αυτό  ήταν η πρώτη μου γεύση από ρούμι.

The Likker: Πώς η τάση των cocktails άλλαξε το μάρκετινγκ του Mount Gay. Αν μπούμε στο site θα δούμε αμέσως μία πρόταση για cocktail.

Allen Smith: Δεν είναι τυχαίο αυτό. Πριν από μερικά χρόνια είχαμε παρατηρήσει ότι όταν οι bardenders κάνουν κάποια cocktails με ρούμι, το κάνουν όχι για τη γεύση του, αλλά και για την αλκοολική δύναμη που θα προσθέτει στο cocktail. Οπότε ουσιαστικά αυτό που έκαναν ήταν ότι χρησιμοποιούσαν το ρούμι, για να κάνουν αλκοολούχα τα ποτά. Κοιτάξαμε αυτή την κατάσταση και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε, πώς θα μπορούσαμε να χτίσουμε γύρω από αυτό. Αυτό που συνέβαινε είναι ότι οι bardetners μετά την προσθήκη του ρουμιού και των άλλων υγρών, θα προσθέταν περίπου 10 διαφορετικά συστατικά, 10 άλλα συστατικά για να εμπλουτίσουν το υγρό και για να του δώσουν γεύση και άρωμα. Ξέρεις, σε κάποιους δεν αρέσει ή δεν μπορούν, δεν έχουν την υπομονή να προσθέσουν 10 διαφορετικά συστατικά, οπότε αποφασίσαμε ότι θα προσπαθούσαμε να φτιάξουμε ένα ρούμι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα cocktail, θα έκανε το cocktail “rummy”, με γεύση, με άρωμα, με σώμα. Έτσι αναπτύξαμε αυτό και όπως αποδείχθηκε, είναι ένα πολύ καλό ρούμι για να πιεις σκέτο, ή να το βάλεις σε ένα κοκτέιλ, είναι πολύ αρωματικό και πολύ εύκολο στην χρήση ρούμι. 

 

 

Miguel Smith: Νομίζω ότι αυτό που παρατηρούμε καθώς το είπε και ο Allen, είναι ότι τα τελευταία 5 χρόνια και παρατηρώντας το ρούμι ως κατηγορία σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να δοκιμάσουν μια γεύση, που μπορεί να τους είναι γνωστή και στη συνέχεια, μόλις τους κερδίσουμε, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να τους εισαγάγουμε σε ένα σκέτο ρούμι, όπως η εμπειρία μου με το Corn ‘n’ Oil που ανέφερα αρχή. Ξεκινούν με ένα cocktail και έπειτα το ενδιαφέρον τους για το προφίλ της γεύσης του ρουμιού, έρχεται κατευθείαν. Τότε μπορείς να κοιτάξεις λίγο πιο βαθιά και να εξερευνήσεις τα υπόλοιπα ποτά που προσφέρουμε, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αυτές τις ημέρες εισάγονται στο ρούμι, πρώτα μέσω ενός cocktail. Στη συνέχεια, πηγαίνοντας προς τους γνώστες, φτάνεις στο σκέτο ρούμι, όπου αυτή είναι και η επιδίωξή μας.

The Likker: Ποιο ήταν το αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας σας μέχρι στιγμής;

Allen Smith: Πραγματικά, υπήρξαν πολλές στιγμές και αυτές συνέβησαν η μια μετά από την άλλη. Κυκλοφορήσαμε στην αγορά κάποιες Limited Edition εκδόσεις και μερικές από αυτές έχουν πάει πολύ καλά, πέρα απ’ ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Έχουμε επηρεάσει τον κόσμο του rum, τους οπαδούς του Mount Gay, των περιορισμένων εκδόσεων και ξέρετε, πραγματικά θέλουμε να είμαστε ταπεινοί, αλλά είχαμε τόσες πολλές κορυφαίες στιγμές… είναι δύσκολο να πούμε ποιά είναι η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή. Το να είμαστε εδώ είναι πραγματικά ένα προνόμιο, μια τιμή και είμαστε ευτυχείς που είμαστε εδώ.

The Likker: Σας αρέσει που το ρούμι σας, είναι ιδιαίτερα γνωστό πια στην Ελλάδα; 

Allan Smith: Λοιπόν, ναι, είμαστε ένα μικρό νησιωτικό έθνος και είμαστε επίσης μια μικρή εταιρεία και όταν τα προϊόντα μας έχουν τέτοιο αντίκτυπο σε τόσο μακρυνές και διαφορετικές χώρες είναι φανταστικό.

The Likker: Θα θέλαμε την γνώμη σας για το Gargano Rum Classification.

Miguel Smith: Εντάξει, νομίζω ότι υπάρχει μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην κοινότητα του rum, σχετικά με το classification Gargano-Seale , δεν είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για classification ακόμα, προφανώς εξακολουθεί να είναι συζήτηση. Προτιμούμε να δούμε την παραγωγή μας στο Mount Gay ως μια παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής ρουμιού. Δεν δουλεύουμε για να λέμε σε άλλους ανθρώπους πώς να κάνουν το ρούμι τους, πώς να τα εμπορεύονται, πώς πρέπει να τα καταναλώνουν και έτσι προτιμούμε πραγματικά να επικεντρωθούμε στην παραγωγή rum, με τον τρόπο που το παράγουμε. Δεν είμαστε εναντίον της νομοθεσίας, είμαστε σίγουρα με τη νομοθεσία, αλλά νομίζω ότι από την δική μας οπτική η παραδοσιακή παραγωγή ρουμιού είναι αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο και ξέρετε, θα υπάρχει πάντα ένας τόπος για τους παραγωγούς όπως εμείς.

Νωρίτερα είχαμε μια ερώτηση σχετικά με τους craft distillers και τους μεγαλύτερους “παίκτες” που μας επιτρέπουν να γίνουμε ορατοί στις αγορές, που ίσως θα ήταν πιο δύσκολο για εμάς. Νομίζω ότι ως Brand Ambassador έχω δεχτεί αυτό το ερώτημα αρκετές φορές. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αγορές και η απάντησή μας είναι οτι θέλουμε να εκθέσουμε όσο το δυνατόν σε περισσότερους ανθρώπους στο ρούμι μας. Αυτό είναι το επίκεντρο και το κάνουμε αυτό μέσω των παραδοσιακών μεθόδων μας και μέσω των παραδοσιακών μηνυμάτων μας. 

The Likker: Η τελευταία ερώτηση είναι, τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Allen Smith:  Μόνο σπουδαία πράγματα! Είμαστε σε αυτή τη δουλειά  αρκετά καιρό και γνωρίζουμε ποιές είναι οι προσδοκίες του κόσμου από εμάς. Δυστυχώς δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί σας κανένα από τα επερχόμενα σχέδια λόγω της πρόσφατης αλλαγής του Global Marketing Director. Έχουμε κάποιον νέο στην εταιρεία, οπότε το που θα εστιάσει μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη προσέγγιση. Πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε και να καθορίσουμε πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής. Έτσι πράγματα που κάναμε στο παρελθόν μπορεί να σταματήσουν, μερικά να συνεχιστούν και ίσως χρειαστεί να βρούμε και καινούργιες ιδέες. Αυτό εξαρτάται από το τι θα συμβεί όταν συναντηθούμε όλοι μαζί.

The Likker: Τέλεια! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Συνέντευξη: Βασιλική Χρυσοβιτσιώτη