Ο Γιάννης Καρακάσης MW, είναι ένας από τους 356 Masters of Wine στον κόσμο και ένας από τους μόλις δύο στα Βαλκάνια και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμβουλεύει, γράφει και εκπαιδεύει για το κρασί, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το ebook The Vineyards and Wines of Greece 2017 ( http://www.karakasis.mw/vineyards-wines-greece-2017 ). Είναι κριτής του διεθνούς κύρους διαγωνισμού Decanter και σύμβουλος οίνου στην τηλεοπτική εκπομπή Γεύσεις και Οίνος. Τα κείμενα που δημοσιεύουμε, έχουν αναρτηθεί στο προσωπικό του blog www.karakasis.mw και αναδημοσιεύονται μετά από άδεια του ίδιου.
Είναι πάρα πολλές φορές που έχω γίνει μάρτυρας συζήτησης που καταλήγει στο ότι ”όταν πίνω κρασί και κυρίως κόκκινο με πιάνει πονοκέφαλος. Νομίζω φταίνε τα θειώδη”. Σας έχω νέα λοιπόν για να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα μια και καλή, όσο γίνεται δηλαδή, καθότι για να είμαι ειλικρινής συνέχεια δημοσιεύονται μελέτες που συχνά η μία αντικρούει την άλλη.
Πιθανώς θα βόλευε αρκετούς να είναι αυτά τα κακά θειώδη ο φταίχτης αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι δεν είναι. Tα θειώδη που προστατεύουν το κρασί σε ένα μεγάλο βαθμό από την οξείδωση είναι υπεύθυνα για αλλεργίες σε όσους έχουν άσθμα, όχι όμως για πονοκεφάλους στους υπόλοιπους. Είναι η πολλοστή φορά δε, που γράφω ότι τα αποξηραμένα φρούτα σαν τα βερύκοκα και οι έτοιμες σαλάτες αλλά και πάρα πολλά άλλα προϊόντα της καθημερινότητάς μας, έχουν περισσότερες συγκεντρώσεις σε θειώδη από το κρασί.
Επίσης στα λευκά κρασιά τα επιτρεπτά όριο σε θειώδη είναι υψηλότερα κατά 50 mg/lt, που σημαίνει ότι αν κάποιος παραπονιέται ότι έχει πονοκεφάλους μόνο όταν πίνει κόκκινο αυτός ο λάκκος δεν εξηγείται από τα θειώδη. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά κρασιά που ανεβαίνουν στα όριά τους ακόμα περισσότερο κατά 200 mg/lt σε σχέση με τα λευκά.
Όμως κάτι πρέπει να φταίει, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η δυσανεξία στην ισταμίνη αν και εδώ υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι τα κόκκινα κρασιά είναι πλούσια σε ισταμίνες σε ποσότητα 0.6-4 γραμμάρια το λίτρο (αζωτούχος οργανική ένωση που εμπλέκεται στο ανοσιολογικό σύστημα) και όσοι καταναλωτές έχουν δυσανεξία σε αυτή έχοντας έλλειψη ενός ενζύμου που μεταβολίζει την ισταμίνη, θα αντιδράσουν με πονοκέφαλο. Ξεπερνιέται όμως με αντιισταμινικά φάρμακα – καμιά ωρίτσα πριν ξεκινήσετε να πίνετε – που μπλοκάρουν την έκκριση αυτής της ουσίας.
Στο σημείο εδώ να επαναλάβω ότι δεν φταίνε τα θειώδη για τον πονοκέφαλο!
Ένας δεύτερος φταίχτης είναι η τυραμίνη, ένα αμινοοξύ που ευρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες σε πολλά τρόφιμα (σόγια, τυριά ωρίμασης) αλλά και στο κόκκινο κρασί και τυχόν συνδυασμός τους δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες πονοκεφάλου επηρεάζοντας την πίεση στο αίμα.
Θα μείνω στον ίδιο ρυθμό και θα προχωρήσω σε μερικές ακόμα ουσίες που θεωρούνται υπεύθυνες. Πρώτες οι σχετικά γνωστές τανίνες, που είναι το κυριότερο δομικό στοιχείο των κόκκινων κρασιών και μπορούν να προκαλέσουν μείωση της αγγειακής πίεσης, που συχνά θεωρείται ότι οδηγεί σε πονοκέφαλο. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης κόκκινου κρασιού όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και η προτίμηση σε κρασιά λιγότερο τανικά. Άλλη αιτία είναι η απελευθέρωση εξαιτίας του κόκκινου κρασιού ουσιών με το όνομα προσταγλανδίνες που δημιουργούν και αυτές συνθήκες πονοκεφάλου. Αντιμετωπίζονται με ασπιρίνες.
Συνοψίζοντας και για να μείνει κάτι, θα έλεγα ότι τα θειώδη φαίνονται αθώα και για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω τα φώτα στρέφονται, χωρίς τίποτα να είναι 100% σίγουρο, στην ύπαρξη ενώσεων στο κρασί που δημιουργούν δυσανεξία όπως η ισταμίνη, η τυραμίνη, οι γνωστές μας τανίνες και οι προσταγλανδίνες.
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε πονοκέφαλο μετά από κατανάλωση κόκκινου κρασιού σκεφτείτε τις παραμέτρους φαγητού που το συνδυάσατε (τυρί, σόγια), το ενδεχόμενο να ήσασταν στρεσαρισμένοι και σιγουρευτείτε ότι για κάθε ποτήρι κρασί έχετε πιει και αρκετό νερό για αποφυγή αφυδάτωσης. Μην ξεχάσετε επίσης να λάβετε υπόψη και το πόσο ήπιατε!!
Άρθρο: Γιάννης Καρακάσης MW (Master of Wine)
source: www.karakasis.mw