ardbeg uigeadail whisky review

Ardbeg Uigeadail Review

Το Uigeadail (το οποίο προφέρεται “Oog-a-dal”) πρωτοκυκλοφόρησε από το Ardbeg το 2003. Η ονομασία του προέρχεται από τη λίμνη, που το αποστακτήριο αντλεί το νερό και μεταφράζεται από τα γκαέλικα ως “σκοτεινός και μυστήριος τόπος”. Το Ardbeg Uigeadail ήταν η πρώτη no age statement (N.A.S.) κυκλοφορία του distillery, σε μια μεγάλη σειρά από πολλές N.A.S. ετικέτες, που με ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία κυκλοφόρησαν στην συνέχεια. Το Ardbeg Uigeadail ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των 120.000 και πλέον μελών του Ardbeg Committee, ως το αγαπημένο τους Ardbeg. Μαζί με τις ετήσιες limited edition εκφράσεις που κυκλοφορεί το distillery, υπάρχει μία σταθερή τριάδα, γνωστή ως Ultimate Range. Σε αυτή περιλαμβάνεται το Uigeadail, μαζί με το Ardbeg Ten και το Ardbeg Corryvreckan.

ardbeg uigeadail whisky review 

Το συγκεκριμένο ουίσκι προέρχεται από την ανάμιξη του κλασικού Ardbeg από ex-bourbon βαρέλια, με κάποια ποσότητα Ardbeg παλαιωμένου σε βαρέλια sherry. Το αποτέλεσμα εμφιαλώνεται όπως είναι στο βαρέλι (cask strength) στους 54,2% αλκοολικούς βαθμούς. Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι αρχικά το Uigeadail δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιηθεί το απόθεμα από κάποια παλιά (δεκαετίας 1970) sherry βαρέλια, που είχαν παραμείνει στις αποθήκες από την εποχή που ιδιοκτήτης ήταν η Hiram Walker. Μένοντας τόσα χρόνια στα sherry βαρέλια, το ουίσκι θα είχε χάσει τον τυρφώδη χαρακτήρα του και το ξύλο θα είχε κυριαρχήσει. Έτσι η σκέψη να το αναμίξουν με το φωτεινό και καπνιστό Ten, για να τονώσουν το ουίσκι και να συνδύασουν την γλυκάδα του sherry με την σπιρτάδα του νεότερου malt, δημιούργησε το Ardbeg Uigeadail, το οποίο αποτέλεσε αμέσως μια μεγάλη επιτυχία. Λογικά, εκείνα τα παλιά βαρέλια θα έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη, οπότε οι νέες κυκλοφορίες θα περιέχουν πολύ νεότερο whisky από sherry βαρέλια.

ardbeg uigeadail whisky review

 

Cask strength, non-chill-filtered, natural color! Ομόρφες, ιδιαίτερα αγαπητές και πολλά υποσχόμενες λέξεις για τους λάτρεις του whisky. Από τη στιγμή που θα μπει στο ποτήρι μας, εικόνες από ένα υγρό δάσος αρχίζουν να σχηματίζονται μπροστά μας. Η υγρασία των δέντρων σε διαπερνά και η οσμή ενός γλυκού καπνού σε καλεί προς μια μικρή καλύβα στο εσωτερικό του δάσους. Τι υπέροχη διαδρομή! Ο καπνός ανακατεύεται με τη μυρωδιά του κουρασμένου και ποτισμένου ξύλου. Φρούτα του δάσους διάσπαρτα. Μια θαλασσινή αύρα διαπερνά δειλά το δέντρα, ενώ στη μικρή καλύβα κάποιος ετοιμάζει ένα σπιτικό γλυκό. Ψητό καρύδι, μαρμελάδα ποροκαλιού, καραμέλα, κανέλα, μαύρη σοκολάτα. Η επίδραση του sherry είναι εμφανής, αλλά η τύρφη είναι πάντα εκεί, για να σου υπενθυμίζει ότι έχεις στα χέρια σου ένα dram από το Islay. Μερικές σταγόνες νερού δίνουν ένα πιο φρουτώδη και ανθικό ίσως χαρακτήρα, προσθέτοντας μια κρεμώδη υφή σε αυτή την πανδαισία καπνισμένων γεύσεων.

Το Ardbeg έχει την τάση να μας δυσκολεύει με τα ονόματα που επιλέγει στα whisky του και να μας προβληματίζει με τις τιμές του σε κάποια από αυτά. Χρησιμοποιεί επίσης παντού τον όρο ultimate, που για έναν whisky lover δεν σημαίνει “απολύτως” τίποτα. Εμάς από την άλλη, μας αρέσει να κρίνουμε μεμονωμένα και όχι συγκριτικά. Το Ardbeg Uigeadail, μας δίνει την ευκαρία να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στη χαραμάδα του χρόνου, κοιτώντας τον τρόπο που σκέφτηκαν οι άνθρωποι του αποστακτηρίου όταν ξανάνοιξε και κυκλοφόρησαν νέα ουίσκι στην αγορά. Το στόμα σου δεν μπορεί να σε ξεγελάσει και εδώ έχουμε ένα υπέροχο dram. Υπάρχει σοβαρός λόγος για το γεγονός ότι το Uigeadail, έχει επαινεθεί από τον απλό κόσμο και πολυβραβευτεί από τους ειδικούς όλα αυτά τα χρόνια. Όσο για την τιμή του. Λογική.

 

Ardbeg Uigeadail Tasting Notes

Colour: Σκούρος χρυσός

Nose: Έντονη τύρφη, καπνός και tobacco. Στην συνέχεια μας δίνει τα χαρακτηριστικά των σερί βαρελιών, σκούρα ξηρά φρούτα, καφές και σοκολάτα.

Palate: Ζεστό, γεμάτο με έντονη πολυπλοκότητα. Γλυκιά τύρφη, σοκολάτα, μέλη και βανίλια. Και για το τέλος μία υπόνοια σταφίδας και μπαχαρικών.

Finish: Μεγάλη διάρκεια με πολύ ωραία τύρφη και κακάο.

 

 

ardbeg uigeadail whisky review

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Isle of Islay

DISTILLERY: Ardbeg

OWNER: LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy)

AGE:  N.A.S

ABV: 54.2 %

SIZE: 700 ml

PPM: 50-55

PRICE: 90

 

Το Ardbeg Uigeadail το δοκιμάσαμε στην Tasting Day #12 – The Ardbeg Journey

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης