Four Roses 2016 Limited Edition Small Batch

Four Roses 2016 Limited Edition Small Batch

Στην Τasting Day #14 – The Four Roses Journey είχαμε τη μεγάλη χαρά να δοκιμάσουμε το Four Roses 2016 Limited Edition Small Batch. Μία συλλεκτική φιάλη, η οποία ήρθε στην Ελλάδα αποκλειστικά για το The Tasters Club και τη συγκεκριμένη γευσιγνωσία. Η φιάλη ήταν μια προσφορά της εταιρίας Pernod Ricard HellasΤι το ιδιαίτερο έχει όμως η συγκεκριμένη εμφιάλωση; Αποτελεί τη νεότερη από τις ετήσιες συλλεκτικές κυκλοφορίες του αποστακτηρίου. Είναι εκφράσεις, που κυκλοφορούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αποτελούν μια δημιουργία του Master Distiller, χρησιμοποιώντας μόνο μερικά επιλεγμένα από τον ίδιο βαρέλια. Μπορούμε να απολαύσουμε αυτές τις ειδικές κυκλοφορίες ακριβώς όπως είναι στο βαρέλι (barrel strenght), χωρίς να περνούν φιλτράρισμα ψύξεως.

four roses small batch limited edition 2016 release 2

 

Στο πρόσφατο άρθρο μας Four Roses – Not Just a Beautiful Name γνωρίσαμε την ιστορία του Four Roses και τις εκφράσεις του αποστακτηρίου που κυκλοφορούν σήμερα. Μάθαμε επίσης ότι χρησιμοποιεί 2 μίγματα δημητριακών (mashbills) με τους κωδικούς Ε και Β και 5 είδη μαγιάς (yeasts strains) με τους κωδικούς F, Κ, O, Q, V, για να δημιουργήσει 10 διαφορετικές συνταγές bourbon.

Για το Four Roses 2016 Limited Edition Small Batch, ο Master Distiller Brent Elliot χρησιμοποίησε ένα 12 ετών bourbon από τη συνταγή OESO, ένα 12 ετών από τη συνταγή OBSV και ένα 16 ετών από τη συνταγή OESK. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η συνταγή OESO σε κάποιο Limited Edition Small Batch, εδώ και 7 χρόνια. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι, εφόσον πρόκειτε για την πρώτη κυκλοφορία Small Batch Limited Edition μετά την συνταξιοδότηση του προηγούμενου Master Distiller, του θρυλικού Jim Rutledge, το blend αποτελείται από bourbon, που μπήκαν στα βαρέλια υπό την δική του επίβλεψη.

Η φιάλη που δοκιμάσαμε, ήταν αριθμημένη (216 από 2.838) και μάλιστα χειρόγραφα. Ο Brent Elliot έκανε εξαιρετική δουλειά με αυτό το bourbon. Όπως αναφέρει ο ίδιος: “Όταν δοκίμασα το δείγμα από το βαρέλι OESO, κατάλαβα αμέσως ότι αυτό ήθελα για να στηρίξω το Limited Edition Bourbon. Ήμασταν σε θέση να αναδείξουμε αυτό τον εξαιρετικό φρουτώδη χαρακτήρα της συνταγής και να τον εξισορροπήσουμε με μεγαλύτερη ηλικία και πικάντικο χαρακτήρα από τις συνταγές OBSV και OESK”. Η συγκεκριμένη εμφιάλωση βγαίνει στους 55,6 ΑΒV (111,2 proof). Εύκολο και ευχάριστο στην πόση, με μια ευγενική γλυκιά γεύση, όπως ένα κλασικό Four Roses. Συνολικά, έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η αντιπαράθεση του μπαχαρικού με το γλυκό, καθώς αισθανόμαστε και τα δύο χαρακτηριστικά να κυριαρχούν και να αλληλοσυμπληρώνονται πανέμορφα στο ποτήρι.

 

four roses small batch limited edition 2016 release

 

Έχοντας κρατήσει τις σημειώσεις μας από την μελέτη των συνταγών που χρησιμοποιήθηκαν, δεν αργήσαμε να ταξιδέψουμε νοερά σε ένα πλούσιο οπωρώνα γεμάτο μηλιές και βερικοκιές. Στην άκρη του, μας περίμενε ένα όμορφο ξύλινο τραπέζι με μια ζεστή τάρτα κερασιού, μια φρεσκοστιμμένη πορτοκαλάδα και μια γευστική κρέμα με βανίλια και κανέλα, πασπαλισμένη με καστανή ζάχαρη. Στο κέντρο, παξιμάδια σίκαλης με λάδι ελιάς. Η σίκαλη έχει κάνει τα μαγικά της, προσδίδοντας ένα πικάντικο χαρακτήρα σε όλα τα “γλυκά” μας. Η γλυκιά γεύση όμως, συνεχίζει να παραμένει και δεν φεύγει ποτέ. Και όλα αυτά, δεμένα ομαλά με μακρυά και απαλή επίγευση. Ένα υπέροχο bourbon, που λόγω και της σπανιότητάς του, είμαστε πολύ τυχεροί που το δοκιμάσαμε.

 

Four Roses 2016 Limited Edition Small Batch Tasting Notes

Colour: Κεχριμπάρι

Nose: Ευγενικό ξεκίνημα, με αρώματα ελιάς και ξύλου. Ώριμο κεράσι, βερίκοκο, μέλι, μήλο και κανέλα.

Palate: Πλούσιο σώμα και ελαιώδη υφή, χωρίς να ενοχλούν οι 55.6% αλκοολικοί βαθμοί του. Λίγα τροπικά φρούτα, γλυκό κεράσι, ροδάκινο και μια καλή ισορροπία μπαχαρικών. Ένα ιδιαίτερο και αρκετά πολύπλοκο bourbon. Από τα ωραιότερα, που έχουμε δοκιμάσει.

Finish: Κλείνουμε με μπαχαρικά και μια ιδέα από τροπικά φρούτα. Δυνατή επίγευση και τεράστια διάρκεια.

 

four roses small batch limited edition 2016 release

 

CATEGORY: Kentucky Straight Bourbon Whiskey

RECIPES: OESO (12 years), OBSV (12 years), and OESK (16 years)

OWNER: KIRIN

ABV: 55.6 %

SIZE: 700 ml

PRICE:  200

 

Βραβεία:

2016 Ultimate Spirits Challenge: Finalist, 97 Points.

 

Η Tasting Day #14 – The Four Roses Journey πραγματοποιήθηκε από το The Tasters Club στις 26 Απριλίου 2017, σε συνεργασία με την Pernord Ricard Hellas.

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης