Four Roses Small Batch

Four Roses Small Batch

Στο πρόσφατο άρθρο μας Four Roses – Not Just a Beautiful Name γνωρίσαμε την ιστορία του Four Roses και τις εκφράσεις του αποστακτηρίου που κυκλοφορούν σήμερα. Μάθαμε επίσης ότι χρησιμοποιεί 2 μίγματα δημητριακών (mashbills) και 5 είδη μαγιάς (yeasts strains) για να δημιουργήσει 10 διαφορετικές συνταγές bourbon. Τις 4 από αυτές τις συνταγές τις συναντούμε στο Four Roses Small Batch, στο οποίο είναι αφιερωμένο το σημερινό μας review.

 

Από το όνομα και μόνο μιας κυκλοφορίας καταλαβαίνουμε ότι ένα distillery σκοπεύει με αυτή την έκφραση να μας δείξει μια άλλη οπτική του. Πολλά αποστακτήρια συνηθίζουν να κυκλοφορούν μικρές παρτίδες (small batch), επιλέγοντας συνήθως από 10 έως 20 βαρέλια. Οι πληροφορίες που έχουμε για το Four Roses Small Batch αναφέρουν 17 βαρέλια, γι’ αυτό που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Η συγκεκριμένη δε κυκλοφορία, είναι η πρώτη που επίσημα έρχεται στην Ελλάδα (επίσημος διανομέας Pernod Ricard Hellas), από το 2006 που πρωτοπαρουσιάστηκε. Το distillery το χαρακτηρίζει ως “χειροποίητο”, αφού χρησιμοποιείται η χειροκίνητη γραμμή εμφιάλωσης, καθώς επίσης η τοποθέτηση των ετικετών γίνεται με το χέρι. Η μέση ηλικία του bourbon μέσα στο υπέροχο μπουκάλι με τα ανάγλυφα τριαντάφυλλα, είναι 7,5 χρόνια.

Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέραμε πιο πάνω, είναι οι 4 διαφορετικές συνταγές που χρησιμοποιεί ο Master Distiller, Brent Elliot για τη δημιουργία του. Οι κωδικοί τους είναι OBSO, OBSK, OESK, OESO και αποκωδικοποιώντας τους βρίσκουμε τις πρώτες πληροφορίες. Το πρώτο γράμμα “Ο” συμβολίζει το αποστακτήριο, τα “B” και “E” τα δύο mashbills, το “S” το straight whiskey και τα  “Κ” και “Ο” στο τέλος είναι τα είδη μαγιάς. Γνωρίζοντας από πριν τα γευστικά χαρακτηριστικά των yeasts περιμένουμε να βρούμε ένα ελαφριά πικάντικο bourbon, με καραμέλα, βανίλια και πλούσια φρουτώδη γεύση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίκαλη από το mashbill “B” (35% rye), περιμένουμε να προσδώσει μια πιο έντονη γεύση στο whiskey μας. Τι μας δίνει τελικά το μίγμα του Master Distiller;

Ένα συνολικά ωραίο και ισορροπημένο, ευκολόπιοτο και καλά δουλεμένο bourbon, το οποίο συνδιάζεται με μια πολύ καλή τιμή. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα bourbon, που δεν σε αφήνει αδιάφορο και για τους λάτρεις του είδους αξίζει να βρίσκεται στη συλλογή τους. Αυτά που περιμέναμε να βρούμε μας αποκαλύπτονται σιγά σιγά. Το πικάντικο και το γλυκό συνδιάζονται αρμονικά. Είναι ελαφρύ, φρέσκο, φρουτώδες, ενώ διακρίνονται εμφανώς η  βελανιδιά και η καραμέλα. Κρεμώδες, με ευχάριστο τελείωμα, σε προκαλεί να συνεχίσεις τη “δοκιμή” για όσο αντέχεις! Στο επόμενο Western & Whiskey θα το τιμήσουμε δεόντως!

 

Four Roses Small Batch Tasting Notes

Colour: Κεχριμπάρι

Nose: Έντονα μπαχαρικό, με χαρακτηριστικά κόκκινων φρούτων. Καραμέλα, ξύλο και βανίλια.

Palate: Πολύ καλό σώμα, έντονη καραμέλα βουτύρου, νότες από κεράσι, μαύρο πιπέρι, και βανίλια.

Finish: Μεγάλη διάρκεια με πολύ καλή ισορροπία.

 

 

CATEGORY: Kentucky Straight Bourbon

OWNER: KIRIN

ABV: 45 %

SIZE: 700 ml

PRICE:  34

 

Βραβεία:

2016 Silver Medal – San Francisco World Spirits Competition

2015 Double Gold Medal – San Francisco World Spirits Competition

2014, 2010 & 2008 Gold Medal – San Francisco World Spirits Competition

2014 Gold – Denver International Spirits Competition

2014 Silver Medal – World Whiskies Awards

2013, 2012 Best American Whiskey Bourbon 7 Years & under – World Whiskies Awards

2012 Highly Recommended, 94 Points – Ultimate Spirits Challenge

2010 Highly Recommended, 90 Points – Ultimate Beverage Challenge

2010 96-100 Points – Wine Enthusiast Best Buy

2010, 2009 & 2008 Gold Medal, Exceptional – International Review of Spirits

2009 Best Bourbon No Age, Whisky Magazine – World Whiskies Awards

 

Το Four Roses Small Batch το δοκιμάσαμε στο Official Release που έγινε από το The Tasters Club στις 3 Απριλίου, σε συνεργασία με την Pernord Ricard Hellas.

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης