Confession Shots #4: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΒΡΑΚΟΣ

Ο Χρήστος Καβράκος είναι συνιδιοκτήτης του Mind the Cup στο Περιστέρι. Εργάζεται ως Barista και Roaster τα τελευταία 14 χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια και πριν ανοίξει το μαγαζί του, είχε την τύχη να εργαστεί σε μια σχολή, κάνοντας σεμινάρια για τον καφέ σε όλη την Ελλάδα, μεταδίδοντας τη γνώση του καφέ, μαζί με αξιόλογους Baristi.
Το 2011 αποφάσισε πως έφτασε η ώρα να στεγάσει και να μοιραστεί όλα αυτά που είχε μάθει τόσα χρόνια, σε μια περιοχή όπου μεγάλωσε και αγαπάει, τόσο ο ίδιος όσο και οι συναίτεροί του. Το Mind the Cup άνοιξε τις πόρτες του στις 21 Μαρτίου του 2012 ημέρα Τετάρτη, σε μια αξέχαστη για τον ίδιο μέρα. Έως και σήμερα παραμένουν στον ίδιο χώρο, ακόμα πιο γέματοι από εμπειρίες και γνώσεις πάνω σε αυτό που κάνουν. Ο στόχος τους παραμένει να συνεχίσουν να μεταφέρουν αυτή τη γνώση, με αφετηρία μια περιοχή με πολλά αξιόλογα μαγαζιά και κόσμο.

  1. Γιατί ασχολήθηκες με αυτό το χώρο;

Ασχολήθηκα τυχαία στην αρχή, όπως οι περισσότεροι άλλωστε, το 2002 μόλις 18 χρόνων, γιατί κυρίως ήθελα να έχω το δικό μου χαρτζιλίκι. Τότε οι γνώσεις στο επάγγελμα αυτό ήταν περιορισμένες όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, όχι όμως η επικοινωνία με τον πελάτη, την οποία και θεωρώ νούμερο 1 παράγοντα σε αυτή την δουλειά. Έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε από τους κατανάλωτες, οι ανάγκες των οποίων μαζί με τη δίψα μου για νέες γευστικές εμπειρίες, μου δίνουν τη κινητήριο δύναμη να συνεχίζω μέχρι και σήμερα αυτό το επάγγελμα.

  1. Ποιά είναι η φιλοσοφία σου στη δουλειά σου;

Ένας ευγενικός και χαμογελαστός Barista αξίζει περισσότερο και από την πιο ακριβή ποικιλία καφέ στον κόσμο.

  1. Τι σε χαρακτηρίζει σαν επαγγελματία;

Η καθαριότητα, η εξερεύνηση και η συνέπεια απέναντι στο προσωπικό του μαγαζιού.

  1. Τι σε ευχαριστεί περισσότερο στη δουλειά σου;

Οι διαφορετικές γεύσεις καφέ που κάθε φορα δοκιμάζω και η ανταλλαγή γνώσεων με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αυτά τα θεωρώ ευλογία, καθώς επίσης και το πολύ δυνατό κομμάτι της είσπραξης απόψεων και εμπειριών από τους πελάτες μας. Νιώθω πολύ γεμάτος κάθε φορά που κάποιος, αμέσως μετά τη πρώτη γουλιά καφέ, θα στραφεί να σου δώσει ένα χαμόγελο, ένα νεύμα ικανοποιήσης ή ακόμη καλύτερα θα αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για την ποικιλία που πίνει και την ιστορία της.

  1. Ποιά είναι η αγαπημένη σου ποικιλία καφέ;

Γκέισα. Μια πολύ ξεχωριστή ποικιλία από τον Παναμά, που είχα την τύχη να προσφέρω και στους πελάτες του Mind The Cup. Ωστόσο, κάθε ποικιλία είναι ξεχωριστή και αποτυπώνει μοναδικές γευστικές εκπλήξεις στη μνήμη μου.

  1. Σε ποιό διάσημο πρόσωπο (dead or alive) θα ήθελες να φτιάξεις ένα καφέ;

Δυο ονόματα μου έρχονται στο μυαλό, Bear Grylls και Morgan Freeman. Και τους δύο τους θαυμάζω γι’ αυτό που προσφέρουν, σε επίπεδο γνώσεων, ο καθένας στο αντικείμενό του. Θα τους σέρβιρα λοιπόν ένα παγωμένο freddo espresso κάτω από τον πλάτανο, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Mind The Cup.

  1. Έχεις κάποια ιδιαίτερα σχέδια για το μέλλον;

Είμαι σε αναζήτηση ενός τζίπ με σκοπό να ταξιδέψω σε όσα περισσότερα μέρη σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω τις γευστικές προτιμήσεις κάθε λαού έχοντας μια μηχανή espresso, έναν μύλο άλεσης και αρκετές ποικιλίες καφέ.

 

mindthecup.gr