Four Roses bourbon

Four Roses – Not Just a Beautiful Name

Το Four Roses είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα bourbon στον κόσμο. Στα σχεδόν 130 χρόνια ιστορίας του όμως, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Ο ιδρυτής του, Paul Jones Jr., υποτίθεται ότι άρχισε την παραγωγή του από τη δεκαετία του 1860 κοντά στην Ατλάντα, αλλά δεν χρησιμοποίησε επίσημα το όνομα μέχρι τη δεκαετία του 1880, όταν μετέφερε την επιχείρησή του στο Louisville του Kentucky. Όπως σε κάθε επιτυχημένο brand, που βρίσκουμε μια ωραία ιστορία πίσω από την ονομασία του, έτσι κι εδώ η επίσημη εκδοχή για το όνομα Four Roses, κρύβει μια ρομαντική ιστορία. O Paul, είχε ζητήσει από μια νεαρή νότια και όμορφη γυναίκα να τον παντρευτεί. Του αποκρίθηκε ότι αν η απάντησή της ήταν “Ναι”, εκείνη θα φορούσε ένα κορσάζ με τριαντάφυλλα στο βραδυνό χορό. Προς μεγάλη του χαρά την είδε να φοράει αυτό το μικρό βραχιολάκι με τέσσερα τριαντάφυλλα και αργότερα ονόμασε έτσι το ουίσκι του, ως ένδειξη αφοσίωσης και αγάπης. Στα αρχεία βέβαια ο Paul Jones Jr. δεν φαίνεται παντρεμένος, αλλά ποιός ξέρει τι έγινε 1,5 αιώνα πίσω! Ένας άλλος μύθος λέει ότι η μάρκα ξεκίνησε από την οικογένεια Rose της Ατλάντα. Διάσημοι ποτοποιοί της Georgia πριν την ποτοαπαγόρευση, μετακόμισαν αργότερα στο Tennessee, δημιουργώντας το bourbon, που στη συνέχεια πούλησαν στον Paul Jones Jr. Ωστόσο, δεδομένου ότι το εμπορικό σήμα και το όνομα προϋπήρχαν, όταν η οικογένεια ήταν σε θέση να πουλήσει την επιχείρηση στον Jones, θεωρείται απίθανο να ισχύει αυτή η εκδοχή. Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι η Ατλάντα απλά κρατά ζωντανό το μύθο για να βρίσκεται σε κόντρα με το Louisville!

Four Roses bourbon

 

Από το μύθο στην πραγματικότητα

Η τεκμηριωμένη ιστορία, μας λέει ότι ο Paul Jones Jr., έμπορος whiskey και καπνού, μετέφερε την επιχείρησή του στο Louisville το 1884 και κατοχύρωσε το όνομα Four Roses το 1888. Το 1902 ο Jones και κάποιοι άλλοι ποτοπαραγωγοί, ενώνονται μαζί για τη δημιουργία της Frankfort Distilling Company στο Kentucky. Όταν ξεκίνησε η ποτοαπαγόρευση το 1920, το αποστακτήριο άρχισε να παράγει αλκοόλ για ιατρική χρήση και κατάφερε να επιζήσει, σε μια εποχή που πολλά άλλα αποστακτήρια αναγκάστηκαν να κλείσουν. Μετά την άρση της απαγόρευσης, το Four Roses γιγαντώθηκε, για να φτάσει να γίνει το πιο διάσημο και εμπορικό bourbon στις ΗΠΑ.

 

Four Roses bourbon

 

Το 1943 ο κολοσσός της βιομηχανίας ποτού Seagram αγόρασε την εταιρία, η οποία εκείνη την εποχή παρήγαγε ουίσκι σε πέντε διαφορετικά αποστακτήρια, μεταξύ των οποίων τις ετικέτες Four Roses και Old Prentice. Η παραγωγή τους γίνονταν τόσο στο Lawrenceburg της Indiana, όσο και στο αποστακτήριο του Lawrenceburg στο Kentucky, το οποίο σήμερα είναι το Four Roses distillery. Παρά το ότι το Four Roses ήταν στην κορυφή των πωλήσεων bourbon στις ΗΠΑ στη δεκαετία του ’30, του ’40 και του ’50, η Seagram απoφάσισε να διακόψει την πώληση του Kentucky Straight Bourbon στις ΗΠΑ, πουλώντας στη θέση του ένα blended whiskey με το όνομα Four Roses American. Η στρατηγική της ήταν να κινηθεί προς τις ταχέως αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές, όπου γρήγορα έγινε το κορυφαίο σε πωλήσεις bourbon και ακόμα παραμένει στα top της Ευρώπης και Ασίας. Όταν το 2002 η ιαπωνική Kirin Brewery Company αγόρασε το εμπορικό σήμα της μάρκας, αποφάσισαν να επαναφέρουν το bourbon στην αμερικάνικη αγορά. Σήμερα το Four Roses Kentucky Straight Bourbon είναι και πάλι ένα από τα πιο αξιοσέβαστα whiskey στις ΗΠΑ.

Four Roses bourbon

 

Το αποστακτήριο

Το Four Roses distillery δεν είναι μόνο ένα μέρος όπου παράγεται το διάσημο bourbon, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο όμορφα κτίρια στο Κεντάκι. Είναι χτισμένο σε στυλ αποικιακής ισπανικής αρχιτεκτονικής, παρά το ότι στην πολιτεία δεν υπήρξαν Ισπανοί κατακτητές. Είναι καταχωρημένο επίσης ως Εθνικό Ιστορικό Μνημείο. Χτίστηκε το 1910 στις όχθες του ποταμού Salt, στη θέση ενός παλιότερου μικρού αποστακτηρίου, που λειτουργούσε κάποιος “Old Joe” Payton από το 1818. Όταν άνοιξε, λειτουργούσε όπως είδαμε με την επωνυμία Old Prentice Distillery και κάποιοι κάτοικοι το αναφέρουν ακόμα με αυτό το όνομα. Μόλις το 1986 άλλαξε την επωνυμία του σε Four Roses Distillery. Oι αποθήκες του βρίσκονται στο Cox’s Creek, περίπου μία ώρα μακρυά. Οι συγκεκριμένες αποθήκες έχουν ένα πατώμα μόνο, σε αντίθεση με τις πολυόροφες άλλων αποστακτηρίων. Έτσι έχουν μια πολύ πιο σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο, με αποτέλεσμα τα bourbon να ωριμάζουν πολύ σταθερά, πολύ ομοιόμορφα, και με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. O σημερινός Master Distiller ονομάζεται Brent Elliot και διαδέχτηκε τον θρυλικό Jim Rutledge, ο οποίος από το 1995 που είχε αναλάβει τη θέση, προσπαθούσε αδιάκοπα να επαναφέρει το Four Roses bourbon στην αγορά των ΗΠΑ.

 

Δύο επί πέντε ίσον δέκα

Κάθε αποστακτήριο ισχυρίζεται ότι διαφέρει από τα υπόλοιπα και παράγει το whiskey του με ξεχωριστό τρόπο. Στο Four Roses η διαφοροποίηση έγκειται σε κάτι πράγματι μοναδικό. Χρησιμοποιούν δύο διαφορετικά μίγματα σιτηρών (mashbills) και πέντε ποικιλίες μαγιάς, δίνοντας τη δυνατότητα στο αποστακτήριο να έχει δέκα διαφορετικές συνταγές για το ουίσκι του, ανάλογα με τους συνδυασμός των mashbill και μαγιάς.

Υπάρχει ένας κώδικας για κάθε βαρέλι Four Roses, που αποτελείται από τέσσερα γράμματα, για παράδειγμα «OBSV». Δύο από τα γράμματα θα είναι πάντα τα ίδια: «O» ως το πρώτο γράμμα, για το Four Roses distillery στο Lawrenceburg και «S» ως το τρίτο γράμμα, για το straight whiskey.

To δεύτερo γράμμα θα είναι είτε «Β» ή «Ε» που μας δείχνει ποιό mashbill χρησιμοποιήθηκε:

Β: 60% καλαμπόκι, 35% σίκαλη, 5% βυνοποιημένο κριθάρι

Ε: 75% καλαμπόκι, 20% σίκαλη, 5% βυνοποιημένο κριθάρι

Το τέταρτο γράμμα είναι για να προσδιοριστούν οι επιδράσεις της μαγιάς που χρησιμοποιήθηκε, βάσει των χαρακτηριστικών της. Έχουμε λοιπόν:

F: βοτανικό

Κ: πικάντικο, γεμάτο σώμα

O: φρουτώδες, πικάντικο, μέσο σώμα

Q: ανθικό, πικάντικο, μέσο σώμα

V: φρουτώδες, κρεμώδες, λεπτό σώμα

Ένα τέτοιο κωδικό μπορούμε να τον δούμε μόνο σε ένα μπουκάλι Single Barrel Four Roses Bourbon. Για να δημιουργηθούν οι άλλες εκδόσεις του Four Roses, όπως για παράδειγμα το Yellow Label και το Small Batch, διαφορετικά βαρέλια με διαφορετικούς κωδικούς αναμιγνύονται και έτσι ο χαρακτήρας του ουίσκι είναι σαφώς επηρεασμένος.

 

 

Τι πίνουμε σήμερα

Το κλασικό Yellow Label αποτελεί τη ναυαρχίδα του αποστακτηρίου. Κυκλοφορούν ακόμα το Small Batch, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2006 και το Single Barrel. Υπάρχει ακόμα μια ετήσια συλλεκτική έκδοση Limited Edition Small Batch και δύο εκφράσεις μόνο για την Ιαπωνία, το Super Premium “Platinum” και το Fine Old Bourbon “Black”.

 

Four Roses bourbon

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης

 

photo credits Four Roses