The Glenlivet whisky

The Glenlivet Single Cask Edition

Το The Glenlivet distillery κυκλοφορεί μια συλλεκτική σειρά με το όνομα The Glenlivet Single Cask Edition, με σκοπό να αναδείξει το λεπτό, σύνθετο και κομψό στυλ του The Glenlivet. Αυτές οι πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις, δεν περνούν φιλτράρισμα ψύξεως και εμφιαλώνονται όπως είναι στο βαρέλι (cask strength) στο κλασικό μπουκάλι του The Glenlivet. Το αποστακτήριο έχει κυκλοφορήσει διάφορες ετικέτες όπως Pullman Club Car, Guardians, Allargue, Clashnoir κλπ. Η διαφορά τους έγκειται στους αλκοολικούς βαθμούς, στα ήδη βαρελιών ή απλά σε εκδόσεις για ειδικό κοινό. (Το Guardians π.χ. κυκλοφόρησε για τα μέλη του club του αποστακτηρίου, ενώ το Clashnoir για τις Σκανδιναβικές χώρες). Εμείς δοκιμάσαμε από αυτή τη σειρά ένα ουίσκι 53,1 βαθμών, που ωρίμασε στο βαρέλι no 59.254 για 18 χρόνια και εμφιαλώθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015 με το όνομα Castleton of Blairfindy, του δρόμου που βρίσκονται κάποιες από τις αποθήκες του The Glenlivet.

The Glenlivet whisky

 

Οι single cask εκδόσεις έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους λάτρεις του whisky, αφού δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την πολυπλοκότητα και τον χαρακτήρα του αποστάγματος, όπως είναι στο βαρέλι του. Στα περισσότερα single malts απολαμβάνουμε την τέχνη και την ικανότητα του Master Distiller να επιλέγει και να αναμιγνύει διαφορετικά βαρέλια, ενώ σε ένα single cask απεικονίζεται όλη αυτή η σκοτεινή, μοναχική διαδρομή ωρίμανσης του “νερού της ζωής” στο δικό του αριθμημένο βαρέλι και το όραμα του εκάστοτε Master Distiller, να μας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία αισθήσεων, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να επαναληφθεί. Έτσι λοιπόν και τα The Glenlivet Single Cask Edition επιλέγονται για την εξαιρετική τους ποιότητα και την έντονη γεύση, με σκοπό να γνωρίσουμε την αρχική γεύση και το χαρακτήρα των βαρελιών που αντλήθηκαν. Μόνο μερικές εκατοντάδες φιάλες εμφιαλώνονται, καθιστώντας την κάθε έκδοση εξαιρετικά συλλεκτική και τυχερούς αυτούς που τους δίνεται η δυνατότητα να τη δοκιμάσουν, αφού δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου τέτοια μπουκάλια αποθηκεύονται σε ιδιωτικές συλλογές και οι τιμές τους γίνονται απλησίαστες.

Η πρώτη αίσθηση που αφήνει στο στόμα το The Glenlivet Single Cask Edition – Castleton of Blairfindy, είναι μια απαλότητα και ζεστασιά, πριν ξεχυθεί ένας χείμαρρος γεύσεων. Παρά το ότι έχουμε μια cask strenght έκδοση, δεν υπάρχει έντονο κάψιμο και αυτό βοηθάει πολύ τις γεύσεις να διατηρούν την αρχική απαλότητα και να προσφέρουν ένα υπέροχο παιχνίδισμα στο στόμα. Τζίντζερ, εσπεριδοειδή, βανίλια και υλικά για να φτιάξουμε το ωραίο κέικ που έρχεται στο προσκήνιο όσο περνάει η ώρα. Κάτι εξάλλου που περιμένει τόσα χρόνια να το απολαύσουμε, αξίζει να του δώσουμε κι εμείς λίγο χρόνο στο ποτήρι μας και εν τέλει μας ανταμοίβει. Η επίγευση μεγάλη και ισσοροπημένα γλυκιά, δίνει ένα τέλειο τέλος στη γευστική μας δοκιμή.

 

The Glenlivet Single Cask Edition Tasting Notes

Colour: Μελί

Nose: Λίγα φρούτα με καραμέλα βουτύρου, βανίλια και πράσινο μήλο.

Palate: Γλυκό και κρεμώδες, έντονη βανίλια, τζίντζερ και μήλο. Το ξύλο έρχεται στο προσκήνιο σε πολύ ωραία διάσταση, μαζί με λίγα μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον όταν δοκιμάζεις μία cask strength εμφιάλωση από το The Glenlivet, γιατί καταλαβαίνεις τις δυνατότητες που έχει το αποστακτήριο.

Finish: Μεγάλη διάρκεια στην επίγευση, γλυκιά με βούτυρο και μαύρο πιπέρι.

 

The Glenlivet whisky

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Speyside

DISTILLERY: The Glenlivet

OWNER: Pernod Ricard

AGE: 18 years

ABV: 53.1 %

SIZE: 700 ml

PRICE:  220

 

Το The Glenlivet Single Cask Edition – Castleton of Blairfindy το δοκιμάσαμε στην Tasting Day #13 – The Glenlivet Journey

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης