glenlivet

The Glenlivet – The Spirit of the Glen

Το The Glenlivet είναι ένα από τα πιο διάσημα αποστακτήρια και μάρκες ουίσκι στον κόσμο και βρίσκεται κοντά στη μικρή πόλη Ballindalloch, στην καρδιά της περιοχής του Speyside. Το αποστακτήριο πήρε το όνομά του από την τοποθεσία του, που βρίσκεται στην κοιλάδα (glen) Livet , η οποία θεωρείται από πολλούς ως ένα ιδανικό μέρος για την παραγωγή ουίσκι, λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, της ποιότητας του νερού και του κλίματός της. Το Glenlivet, μεταφράζεται από τα Gaelic, ως «valley of the smooth flowing one» (η κοιλάδα αυτού που ρέει ομαλά) και κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί μια αναφορά στον ομώνυμο κοντινό ποταμό Livet.

glenlivet

 

Το The Glenlivet άνοιξε το 1824 και ήταν το πρώτο αποστακτήριο στην περιοχή του Speyside, που χορηγήθηκε άδεια για απόσταξη, στο πλαίσιο μιας Κοινοβουλευτικής Πράξης του 1823 που θέσπιζε φόρο κατανάλωσης στο whisky. Πριν από αυτό, υπήρχαν πάνω από 200 παράνομοι άμβυκες στην περιοχή και ως επί το πλείστον λειτουργούσαν από τοπικούς αγρότες και λαθρέμπορους. Πρωτεργάτης της Πράξης ήταν ένας Σκωτσέζος, που ονομάζονταν Alexander Gordon, ο τέταρτος Δούκας του Gordon, στον οποίον ανήκαν αρκετές εκτάσεις στην περιοχή και ένας από τους ενοικιαστές του ήταν ο George Smith. Γεννημένος το 1792 σε μια μικρή φάρμα, σε ένα λόφο του Glenlivet, ο George προερχόταν από μια οικογένεια με μακρά παράδοση παράνομης απόσταξης. Παράλληλα με τις εργασίας του και στον ελεύθερο χρόνο του, ανέπτυξε το πάθος και τις ικανότητές του στην απόσταξη, με την δημιουργία ενός προϊόντος με το δικό του μοναδικό στυλ. Ο οραματιστής George Smith, βλέποντας τις προοπτικές και την επιχειρηματική ευκαιρία ενός νόμιμου αποστακτηρίου, απέκτησε την άδεια και ίδρυσε μαζί με τον γιό του John Gordon Smith το The Glenlivet distillery στο Upper Drumin. Εκεί κοντά βρίσκεται και το πηγάδι της Josie (Josie’s Well), μια φυσική πηγή νερού που αναβλύζει μέσα από τη σκοτεινή γη του Glenlivet. Το χειμωνιάτικο χιόνι και η βροχή ταξιδεύουν μέσα από τα πλούσια σε μέταλλα στρώματα ασβεστόλιθου και γρανίτη και φτάνουν στην πηγή δίνοντας 3.500 γαλόνια νερού την ώρα (περίπου 16.000 λίτρα). Η νόμιμη λειτουργία του αποστακτηρίου εξόργισε όπως ήταν φυσικό πολλούς από τους παράνομους παραγωγούς οι οποίοι δεν πήραν άδεια, με αποτέλεσμα ο George Smith να δέχεται συνεχώς απειλές για τη ζωή του. Οπλισμένος με αποφασιστικότητα αλλά και ένα ζευγάρι πιστόλια που του χάρισε ο Laird of Aberlour, συνέχισε να λειτουργεί το αποστακτήριο, έως ότου πέθανε το 1871 και αυτό πέρασε στον γιο του.

 

Η φήμη του Glenlivet whisky αυξήθηκε και σύντομα πολλά άλλα τοπικά αποστακτήρια χρησιμοποιούσαν το ίδιο όνομα στο δικό τους ουίσκι, ως ένδειξη ποιότητας. Έτσι δημιουργήθηκε ένα είδος “terroir” και το όνομα Glenlivet έγινε συνώνυμο της περιοχής. Ένα αστείο από εκείνες τις ημέρες ήταν ότι η ονομασία “Glenlivet” ερμηνεύονταν ως «The Long Valley», γιατί απλά βρίσκονταν εκεί τόσα πολλά αποστακτήρια. Μετά από πολλές νομικές μάχες στα δικαστήρια, o εγγονός του George, o George Smith Grant, κατάφερε να κερδίσει το 1884 την αποκλειστικότητα στον τίτλο του whisky με το όνομα The Glenlivet. Πέρα από αυτό όμως, συμφωνήθηκε ότι όλα τα αποστακτήρια στο Livet Glen θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τη λέξη “Glenlivet” σαν χαρακτηριστικό μετά τον τίτλο τους, όπως για παράδειγμα το Glen Moray-Glenlivet Distillery. Η μοίρα του The Glenlivet όμως ήταν προδιαγεγραμμένη να κατακτήσει τον κόσμο. Με το σιδηρόδρομο στο Inverness και το Aberdeen και από κει έξω από τη Σκωτία και ως τις άκρες τις Βρεττανικής Αυτοκρατορίας. Με έναν αντίστοιχο σιδηρόδρομο θα γίνει γνωστό και την Αμερική αρκετά χρόνια αργότερα, όταν η εταιρία Pullman θα παραγγείλει τα μπουκάλια μινιατούρες που είχε βγάλει το The Glenlivet για να συντροφεύουν τους ταξιδιώτες των luxury βαγονιών τρένων της εταιρίας, αλλά και των …πούλμαν! Και κάπως έτσι, είναι αυτή τη στιγμή το πρώτο σε πωλήσεις malt whisky στις ΗΠΑ.

 

Η επιχειρηματικότητα είναι συνυφασμένη με την πρόοδο του αποστακτηρίου. Οι σημερινές εγκαταστάσεις στο Minmore, χρονολογούνται από το 1859 και αποτελούν το 3ο distillery που έχτισε η οικογένεια Smith για να ανταπεξέλεθει στην ζήτηση. Το The Glenlivet distillery συνέχισε να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, προχωρώντας συνεχώς σε επενδύσεις, στρατηγικές εξαγορές και συγχωνεύσεις για να εξασφαλίσει τη θέση του στην κορυφή της βιομηχανίας. Η εταιρία που από το 1859 είχε τον τίτλο George & J.G. Smith, Ltd. συγχωνεύθηκε με το Glen Grant distillery (J. & J. Grant Glen Grant, Ltd.) το 1953 για να σχηματίσουν την The Glenlivet & Glen Grant Distillers, Ltd. Η εταιρεία θα συγχωνευθεί με την Hill Thomson & Co., Ltd. και Longmorn-Glenlivet Distilleries, Ltd. το 1970, πριν από την αλλαγή του ονόματος τους σε Glenlivet Distillers Ltd το 1972. Στη συνέχεια η εταιρεία εξαγοράστηκε από την καναδική εταιρία ποτών και μέσων ενημέρωσης Seagram το 1977. Μετά την εξαγορά των ποτών της Seagram από την Pernod Ricard και τη Diageo το 2001, η Glenlivet Distillers ανήκει αποκλειστικά στην Pernod Ricard. Επτά ζευγάρια χάλκινοι άμβυκες σε σχήμα φαναριού και μάλιστα σε σχέδια του ίδιου του George Smith, παράγoυν σήμερα 10,5 εκατομμύρια λίτρα ετησίως. Το The Glenlivet βρίσκεται στην 2η θέση παγκοσμίως σε πωλήσεις malt whisky, γνωστό σε όλους τους λάτρεις του “νερού της ζωής” για την απαλή γεύση του και τα φρουτώδη αρώματα. Από την κοιλάδα Livet, έως την παγκόσμια αναγνώριση.

 

glenlivet

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης