Για κάποιους, το Jack Daniel’s είναι η Αμερική σε ένα μπουκάλι. Ένα εμβληματικό ποτό, που αντικατoπτρίζει την καρδιά του αμερικάνικου έθνους, γιατί η ιστορία του είναι η ιστορία του Αμερικάνικου ονείρου. Έτσι κατάφερε το συγκεκριμένο brand να δημιουργήσει την ηγετική του φυσιογνωμία και μάλιστα από πολύ νωρίς στην διαδρομή των 150 χρόνων του, χάρη στον ιδρυτή του Jasper “Jack” Newton Daniel.
Ένα… Jasper Cola παρακαλώ!
Αυτή τη στιγμή φαντάζει αδιανόητο να μην είχε υιοθετήσει το ψευδώνυμό του ο κύριος Daniel, για να ονομάσει έτσι το δικό του απόσταγμα. Ποτέ δεν θα μάθουμε αν η οικειότητα του ονόματος Jack έπαιξε το δικό της ρόλο στην παγκόσμια αποδοχή της ετικέτας. Η επιχειρηματικότητα, η διορατικότητα και η επιμονή του στην μοναδικότητα, αποτέλεσαν τις πιο γερές βάσεις και μια σίγουρη κληρονομιά για ένα από τα πιο διάσημα και πολυαγορασμένα whiskey στον κόσμο.
Jack the mystery man.
Ο Jasper “Jack” Newton Daniel γεννήθηκε στο Lynchburg του Tennessee και είχε 12 αδέλφια. Η ακριβής ημερομηνία της γέννησής του δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί. Το Jack Daniel Distillery γιορτάζει τα γενέθλιά του με ημερομηνία Σεπτεμβρίου του 1850, άλλοι ισχυρίζονται ότι γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1849 και άλλοι στις 5 Σεπτεμβρίου του 1846. Η ημερομηνία αυτή φαίνεται ως η πιο λογική, αν ισχύει ως χρονιά θανάτου της μητέρας του το 1847. Σε ηλικία 7 ετών μετακόμισε στο σπίτι του Λουθηρανού αιδεσιμότατου, αλλά και moonshiner Dan Call. Μαζί του έκανε τα πρώτα βήματα, τόσο στην παρασκευή whiskey, όσο και στην πώληση, μέσα από το κατάστημα γενικού εμπορίου του Dan. Αργότερα άρχισε να αγοράζει ο ίδιος το whiskey του μαγαζιού και να το μεταπουλά σε άλλους εμπόρους. Τελικά σε ηλικία 13 ετών ήταν ο ίδιος επιχειρηματίας, μια και ύστερα από πιέσεις της συζύγου του Mary Jane να αποφασίσει αν θα αφοσιωθεί στο Θεό ή το whiskey, ο Dan πούλησε την εγκατάσταση στον Jack. Αυτός ο διορατικός νέος 3 χρόνια μετά, το 1866, δήλωσε επίσημα το distillery και πήρε την πρώτη καταγεγραμμένη άδεια ποτοποιού στις ΗΠΑ. Πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 1911, λόγω επιπλοκών από δηλητηρίαση του αίματος ως αποτέλεσμα ένος κατάγματος σε δάχτυλο του ποδιού που υπέστη 6 χρόνια νωρίτερα στο αποστακτήριο. Άλλη μία ανεπιβεβαίωτη ιστορία που έχουμε μάθει είναι ότι πηγαίνοντας μια μέρα νωρίς στη δουλειά, κλώτσησε το χρηματοκιβώτιο, γιατί δεν θυμόταν τον συνδιασμό, με αποτέλεσμα την σταδιακή μόλυνση του τραύματος έως το μοιραίο.
“Every day we make it, we’ll make it the best we can.”
Αυτό ήταν το κύριο απόφθεγμα του κυρίου Jack. Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
1. Το distillery εξακολουθεί να παίρνει το ίδιο νερό, από την ίδια πηγή που χρησιμοποιούσε πριν 1,5 αιώνα. Το νερό αυτό ρέει όλο το χρόνο με ταχύτητα 3.636 λίτρα το λεπτό και σε σταθερή θερμοκρασία των 13,3°C και δεν περιέχει καθόλου σίδηρο.
2. Για να γίνει ένα πραγματικό Tennessee Whiskey και όχι ένα bourbon, το whiskey περνά και φιλτράρετε μέσα από κάρβουνο (charcoal mellowing) πριν την ωρίμανση στα βαρέλια. Για 4 έως 6 ημέρες, το whiskey ρέει σταγόνα σταγόνα μέσα σε ένα 3μετρο σωρό από σφιχτά συσκευασμένα κάρβουνα από ξύλο σφενδάμου. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Lincoln County Process και έδωσε την ξεχωριστή, απαλή, εκλεπτυσμένη γεύση στο Jack Daniel’s. Η συνταγή και η διαδικασία έχουν παραμείνει αμετάβλητα από το 1866.
3. Τα λευκά δρύινα βαρέλια που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της παλαίωσης, κατασκευάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και από την ίδια την εταιρία. Αυτό συμβαίνει σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια βαρελιών στις ΗΠΑ γνωστό ως Brown-Forman Cooperage στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Εκεί θα βρούμε κάθε στιγμή περίπου 17 τόνους λευκής βελανιδιάς να “ξεκουράζονται” στην αυλή περιμένοντας να χρησιμοποιηθούν. Εκεί που η περιεκτικότητα του ξύλου σε υγρασία παρακολουθείται μέχρι να φτάσει το 25%, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου έξι μήνες.
4. Ο Jack δεν ήθελε οι ημερομηνίες να υπαγορεύουν πότε μια παρτίδα ήταν έτοιμη. Αντ’ αυτού, προσδιορίζονταν από την εμφάνιση, τη γεύση και την οσμή. Περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, μια παρτίδα whiskey ή μεμονωμένων βαρελιών δεν θεωρείται αρκετά ώριμη για να εμφιαλωθεί, μέχρι να περάσει από τα χείλη του master distiller.
Ο μυστήριος αριθμός 7.
Υπάρχουν πολλές φήμες γύρω από το όνομα της κύριας ετικέτας Jack Daniel’s, το Old No 7. Αποτελεί μάλιστα στην πιο συχνή ερώτηση των επισκεπτών στο αποστακτήριο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Jack είχε επτά φίλες. Άλλοι λένε ότι ήταν ο αριθμός του τρένου που μετέφερε τα βαρέλια του. Άλλοι πιστεύουν ότι έχασε μια παρτίδα whiskey για επτά χρόνια και όταν την βρήκε την ονόμασε Old Νο 7. ‘Οτι ο αριθμός επτά ήταν ο τυχερός του αριθμός. ‘Οτι ήθελε να τιμήσει έναν έμπορο φίλο του και ιδιοκτήτη επτά καταστημάτων, που πουλούσε το whiskey του. Η πιο αληθοφανής βέβαια είναι και η λιγότερη sexy. Το 7 ήταν ο αριθμός περιοχής για τον προσδιορισμό του φόρου στην αίτηση για την κατοχύρωση του αποστακτηρίου. Όταν αργότερα η κυβέρνηση ενοποίησε κάποιες περιοχές στο Tennessee, μετέτρεψε αυθαίρετα τον αριθμό σε Νο 16 της περιοχής 5 από No 7 της περιοχής 4. Ο Jack για να μην μπερδέψει τους πιστούς καταναλωτές του, συνέχισε να χρησιμοποιεί τον αρχικό αριθμό του ως εμπορικό σήμα, δεδομένου ότι η φήμη της μάρκας του είχε ήδη καθιερωθεί.
Πουλώντας Jack.
Ο Jack είχε κατανοήσει από πολύ νωρίς τον όρο μάρκετινγκ. Ακόμη και ως παιδί, πίστευε ότι αν οι άνθρωποι τον θυμούνται, θα θυμούνται και το whiskey του. Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος κυκλοφορούσε πάντα με ένα επίσημο παλτό με μήκος έως το γόνατο, γιλέκο, γραβάτα και καπέλο με μεγάλο γείσο και ποτέ δεν άφηνε να τον δουν χωρίς τη “στολή” του. Το 1892, ο Jack αποφάσισε ότι η πόλη Lynchburg χρειάζεται μια μπάντα. Έφτιαξε στολές για 10 υπαλλήλους του και μέλη της κοινότητας, αγόρασε όργανα και η Jack Daniel’s Silver Cornet Band έγινε πραγματικότητα και πολύ γρήγορα δημοφιλής στην περιοχή. Η μπάντα μετακινούνταν με ένα ειδικά σχεδιασμένο όχημα για ταξίδια και έπαιζε σε κάθε εγκαίνια saloon, επαίτειο της 4ης Ιουλίου και πολιτική συγκέντρωση εκεί γύρω. Ενδιάμεσα η μπάντα έπαιζε στα 2 νεόδμητα saloons ιδιοκτησίας Jack, τα The White Rabbit και Red Dog.
Ίσως η πιο λαμπρή απόφαση του Jack ήταν το πώς να παρουσιάσει το whiskey του. Από την αρχή ήταν ένας από τους πρώτους πωλητές που έγραφαν με stencil το όνομα του αποστακτηρίου σε κανάτες whiskey. Στη συνέχεια, αναβάθμισε τη συσκευασία σε κυλινδρικά, με εκτύπωση μπουκάλια. Αλλά όταν ένας έμπορος υαλικών του έδειξε ένα πρωτότυπο τετράγωνο μπουκάλι το 1895, ο Jack κατάλαβε ότι είχε πέσει πάνω σε κάτι μοναδικό. Οι νέες φιάλες όχι μόνο ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες, αλλά είχαν επίσης ένα σχήμα που θα τις εμπόδιζε να γλυστρούν και να σπάνε κατά τη μεταφορά.
Όλη αυτή η προσπάθεια για αναγνωρισιμότητα πάντως, δεν συνοδεύτηκε ποτέ από χαλάρωση στην ποιότητα. Έτσι το 1904, όταν αποφάσισε να πάρει μέρος με το whiskey του στο διαγωνισμό γεύσης στο St. Louis World’s Fair, δεν εξέπληξε κανέναν η νίκη του.
Master Distiller No 7.
Σε 150 χρόνια της ιστορίας του Jack Daniel Distillery υπήρξαν μόνο επτά Master Distillers. Το πρόσωπο που κατέχει αυτό τον τίτλο δεν είναι μόνο υπεύθυνo για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας παραγωγής whiskey, αλλά γίνεται το πρόσωπο του Jack Daniel’s μέσω διαφήμισης και προωθητικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο πρόσωπο που είχε αυτό το ρόλο ήταν o ένας και μοναδικός Jack Daniel. Κατείχε τη θέση αυτή από την ημέρα που άνοιξε το αποστακτήριο το 1866 μέχρι την ημέρα του θανάτου του και είναι ο μοναδικός που κατείχε και τους 2 τίτλους, του ιδιοκτήτη και Master Distiller.
# 1 – Jack Daniel: 1866-1911
# 2 – Jess Motlow: 1911-1941
# 3 – Lem Tolley: 1941-1964
# 4 – Jess Gamble: 1964-1966
# 5 – Frank Bobo: 1966-1988
# 6 – Jimmy Bedford: 1988-2008
# 7 – Jeff Arnett: 2008 – τώρα
Τι πίνουμε;
Το Jack Daniel Distillery παράγει αυτή τη στιγμή τις παρακάτω ετικέτες:
Jack Daniel’s Old No. 7 Brand Tennessee Whiskey (Black Label)
Gentleman Jack Double Mellowed Tennessee Whiskey
Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey
Jack Daniel’s Tennessee Honey
Jack Daniel’s Tennessee Fire
Jack Daniel’s Sinatra Select Tennessee Whiskey
Jack Daniel’s Winter Jack (εποχιακό)
Jack Daniel’s Country Cocktails: Jack Apple (εποχιακό), Black Jack Cola, Cherry Limeade, Downhome Punch, Lynchburg Lemonade and Watermelon Punch.
Pop icon.
“I love Vegas, like Sinatra loves Jack Daniel’s”, τραγουδά ο Dean Martin. Το θρυλικό Old No7 είναι ενσωματωμένο στην αμερικάνικη κουλτούρα. Ένας σεναριογράφος θα περνάει πάντα πιο εύκολα την εικόνα του ιδιαίτερου χαρακτήρα στον ήρωά του, βάζοντας στο χέρι του ένα μπουκάλι Jack. Εκατοντάδες εμφανίσεις σε ταινίες, στίχους τραγουδιών, φωτογραφίες διασήμων, συναυλίες, εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων και με παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες στον κόσμο και σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ (εκτός ειρωνικά από την επαρχία Moore που βρίσκεται το Lynchburg και απαγορεύεται ακόμα η πώληση αλκοόλ), έχτισαν μέσα από την εικόνα και σε συνδιασμό με την ξεχωριστή και γεμάτη γεύση του, τον σύγχρονο μύθο ενός ποτού συμβόλου για την προσωπική αυθεντικότητα, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα. Όπως έγραφαν και σε ένα παλαιότερο διαφημιστικό “56 men signed the Declaration of Independence, one man put it in a bottle.” (56 άνδρες υπέγραψαν την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ένας την έβαλε σε μπουκάλι).
Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης