metaxa angels treasure likker review

METAXA ANGELS’ Treasure

Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει για τους Αγγέλους στην προς Εβραίους επιστολή «ὁ ποιῶν τοὺς ἀγγέλους αὐτοῦ πνεύματα, καὶ τοὺς λειτουργοὺς αὐτοῦ πυρὸς φλόγα», δηλαδή ο Θεός είναι αυτός που κάνει τους Αγγέλους του νοερές και άυλες υπάρξεις και αυτούς που τον υπηρετούν να κατέχουν δραστική ενέργεια και φωτεινή λαμπρότητα, σαν την φλόγα της φωτιάς.

Ίσως γι’ αυτό το «άυλο πνεύμα» που ξεφεύγει από τα βαρέλια που παλαιώνουν κάποιο απόσταγμα λένε πως είναι το μερίδιο του ποτού που είναι προορισμένο για τους αγγέλους, και γι’ αυτό έχει ονομαστεί το «Μερίδιο των Αγγέλων» (Angel Share). Μέσω της διαδικασίας εξάτμισης, το νερό και το οινόπνευμα που περιέχουν, ξεγλιστρούν αργά από τους πόρους των βαρελιών. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, εξατμίζεται περισσότερο οινόπνευμα από ό,τι νερό, αφήνοντας στα βαρέλια ένα ποτό με μειωμένο αλκοολικό βαθμό. Στα κελάρια του Οίκου Μεταξά, στην Αττική, το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Στην Αττική η υγρασία είναι πολύ χαμηλή, ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν ήπιες και σταθερές όλο το χρόνο. Σαν αποτέλεσμα, οι Άγγελοι αγγίζουν τα blends στα βαρέλια με έναν διαφορετικό, απρόσμενο τρόπο. 

metaxa angels treasure likker review

 

Ξεκλέβοντας ένα μεγαλύτερο μερίδιο νερού, οι Άγγελοι αφήνουν πίσω τους ένα πιο συμπυκνωμένο και έντονα αρωματικό blend. Αυτό το blend από παλαιωμένα Μοσχάτα και επιλεγμένα εξαίσια αποστάγματα, που έχουν ωριμάσει για δεκαετίες, είναι ένα μοναδικό στο είδος του, παλαιωμένο ποτό, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο. Αυτό το ποτό δεν είναι ένα απλό δώρο των Αγγέλων, είναι ένας σπάνιος θησαυρός. Αυτό είναι το METAXA ANGELS’ Treasure.

Για τη δημιουργία του METAXA ANGELS’ Treasure, ο Metaxa Master κ. Κωνσταντίνος Ράπτης εμπνεύστηκε από αυτό το σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα κελάρια του Οίκου, στην Αττική. O κ. Ράπτης βρίσκεται πίσω από τις δημιουργίες του Οίκου για σχεδόν τρεις δεκαετίες, και γνώριζε όλες τις ιστορίες για τους Αγγέλους, όπως τις αφηγούνταν οι Metaxa Masters πριν από εκείνον.

Το METAXA ANGELS’ Treasure αναδεικνύει ένα χαρακτήρα μεστό, πολύπλοκο και πολύ συμπυκνωμένο, που όπως πιστεύει ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να είναι τόσο εντυπωσιακός, εάν η παλαίωση γινόταν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο. Το κεχριμπαρένιο υγρό έχει εμπλουτιστεί με άρωμα φλούδας νεραντζιού, αποξηραμένων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, σοκολάτας, δρυός, καραμέλας, βανίλιας Bourbon, μαρμελάδας δαμάσκηνου και άνθους Ελίχρυσου. Το Ελίχρυσο είναι το ίδιο λουλούδι που ο Θεός Απόλλωνας φορούσε σε στεφάνι γύρω από το κεφάλι του, για να υπενθυμίζει σε όλους την αθανασία του. Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα νότα δίνει στο ποτό μια μυστηριώδη και σκοτεινή πλευρά. Η γεύση του είναι βελούδινη, μεταξένια και πολύπλοκη. Το φινίρισμά του είναι έντονο, με μια βαθιά, μακριά επίγευση. 

Το METAXA ANGELS’ Treasure αγκαλιάζεται από μία όμορφη φιάλη, με καμπύλες που θυμίζουν φτερά αγγέλων, ενώ το ξεχωριστό πώμα του αναπαριστά μία σταγόνα από το πολύτιμο υγρό. 

metaxa angels treasure likker review

 

Η κομψή συσκευασία έχει ήδη κερδίσει αναγνώριση, όπως και το υπέροχο, κεχριμπαρένιο ποτό που περικλείει. Το μυστικό των Αγγέλων είναι τόσο μοναδικό και εξαιρετικό που κέρδισε αμέσως διεθνή βραβεία: 

International Spirits Challenge, Χάλκινο Μετάλλιο
International Wine & Spirit Competition (IWSC), Χάλκινο Μετάλλιο
Spirits Business Master, Αργυρό Μετάλλιο
Pentawards, Χάλκινο Μετάλλιο
Packaging Innovation Awards, Χρυσό Μετάλλιο 

Το πολύτιμο αυτό δώρο των Αγγέλων αποτελεί και ένα μοναδικό δώρο για όλους τους λάτρεις των καλών αποσταγμάτων και είμαστε σίγουροι ότι θα εκτιμηθεί δεόντως σε όσους το προσφέρετε, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες.

metaxa angels treasure likker review

 

METAXA ANGELS’ Treasure Tasting Notes

Colour: Βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, με χάλκινες αντανακλάσεις.

Nose: Πολύπλοκο άρωμα με γλυκές νότες εσπεριδοειδών. Αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνο και βερίκοκο. Γλυκά μπαχαρικά, κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο. Σοκολάτα, δρυς, καραμέλα βουτύρου, βανίλια και μαρμελάδα δαμάσκηνου, καθώς και άνθος αμυγδαλιάς.

Palate: Αρκετά γλυκό στο ξεκίνημα που ισορροπεί στη συνέχεια με τον μπαχαρικό χαρακτήρα του. Κρεμώδη αίσθηση με άψογα ενσωματωμένο το αλκοόλ. Εσπεριδοειδή, κυρίως νεράντζι, διάφορα πιπέρια, πικρή σοκολάτα, καπνός και δρυς.

Finish: Έντονη, πολύπλοκη και μακρά επίγευση με γλυκά μπαχαρικά. 


CATEGORY:  ΜΕΤΑΧΑ

OWNER: Rémy Cointreau

ABV: 41 %

SIZE: 700 ml.

PRICE: 170

 

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης

Φωτογραφίες: Άρης Κυβέλος

 

Η φωτογράφιση έγινε στο Μουσείο Νάσιουτζικ, του οποίους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την φιλοξενία.