Smoked Porter Alaskan Brewing Company Beer the likker

Alaskan Smoked Porter Vintage 2013

Η Αλάσκα έχει μια πολύ μεγάλη παράδοση στην ζυθοποιΐα. Από τους εξερευνητές του 1700 έως το Gold Rush (ο γνωστός σε μας Πυρετός του Χρυσού, το κίνημα εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου στα τέλη του 19ου αιώνα), οι τοπικές μπύρες ξεδιψούσαν κατοίκους κι επισκέπτες.

Το 1986 οι 28χρονοι Marcy και Geoff Larson, συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, ίδρυσαν την Alaskan Brewing Company, την 67η ανεξάρτητη ζυθοποιΐα στη χώρα και την πρώτη στην περιοχή τους, το Juneau, από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Η Alaskan Brewing Co. έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο βραβευμένες ζυθοποιΐες στις ΗΠΑ με διανομή σε 18 πολιτείες. Οι μπύρες της Alaskan, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχουν αρκετά όμοια χαρακτηριστικά με τις μπύρες που ζυθοποιήθηκαν εκεί κατά την διάρκεια της εποχής του Gold Rush. Ο λόγος, είναι ένα κοινό μυστικό.

Λίγο πριν το ξεκίνημα του brewery η Marcy, συνεχίζοντας την έρευνά της για την παραγωγή μπύρας στην Αλάσκα, ανακάλυψε τα αρχεία της Douglas City Brewing Co. (1899-1907) που περιείχαν τα συστατικά από τις δημοφιλείς τους μπύρες και ένα άρθρο εφημερίδας που περιέγραφε τον τρόπο που παρασκευής. Ο Geoff έβρασε μια παρτίδα στο σπίτι του και ζωντανεύοντας μια μπύρα από την Gold Rush εποχή, κατάλαβαν τι την έκανε τόσο δημοφιλή. Αυτή η μπύρα είναι τώρα γνωστή ως Alaskan Amber. Εμείς δοκιμάσαμε μια άλλη ετικέτα της εταιρίας, από τις 18 που παράγονται αυτή τη στιγμή, την limited edition Smoked Porter.

 

 

Στην Smoked Porter έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της πέντε διαφορετικοί τύποι βύνης, δύο ποικιλίες λυκίσκου και μάγιας, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά. Η διαδικασία καπνίσματος που έχει υποστεί το κριθάρι καθιστά την μπύρα ανθεκτική στο χρόνο, χωρίς παστερίωση. Η Alaskan Brewing Co. προτείνει την παλαίωση της στην φιάλη για μερικά χρόνια, όπως ένα καλό κρασί.

 

 

Smoked Porter (Vintage 2013) Tasting Notes

Αρώματα ελιάς, κακάο και λυκίσκου, από την τριών ετών παλιωμένη porter. Γεμάτο σώμα, πλούσια γεύση με νότες από κακάο, σοκολάτα και καπνιστό ψημένο κριθάρι, αρκετά ισορροπημένη καπνίλα σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Εξαιρετική επίγευση με ξυλώδη χαρακτήρα.

 

CATEGORY: Smoked Porter

COMPANY: Alaskan Brewing Company

BOTTLING:  9/10/2013

AGE:  3 years

ABV: 6,5 %

BITTERNESS: 45 IBU

SIZE: 650 ml.

PRICE: 12

 

alaskan-brewing-color-mountain-logo

 

 

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης