Γιάννης Καρακάσης malagousia masterclass

Malagousia Masterclass

Mε μόλις 46 χρόνια ιστορίας, η Μαλαγουζιά θεωρείται η πιο νέα ποικιλία στην Ελλάδα. Το 1994 μάλιστα, συναντάμε την πρώτη μονοποικιλιακή οινοποίηση. Δύο πολύ ενδιαφέροντα workshops για την Μαλαγουζιά έγιναν στη Θεσσαλονίκη 24 Μαΐου και στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 και μας έδωσαν την ευκαιρία να ψάξουμε διεξοδικά την ποικιλία μέσα από συνολικά 60 διαφορετικά κρασιά. Εισηγητής των masterclass ήταν ο Γιάννης Καρακάσης MW. Το The Likker βρέθηκε σε αυτό της Αθήνας και σας μεταφέρει την εμπειρία του.

Οι πληροφορίες που έχουμε γύρω από τη συγκεκριμένη ποικιλία είναι περιορισμένες, γι’ αυτό και στόχος του masterclass ήταν να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαμε. Η διαδιακασία της γευσιγνωσίας ήταν στην πραγματικότητα ένα blind taste. Ξεκινώντας, είχαμε 12 λεπτά για το κάθε flight, να μυρίσουμε, να γευτούμε και να γράψουμε τα σχόλια μας στο μπλοκ σημειώσεων. Στο τέλος κάθε flight ακούσαμε τα σχόλια από τους ειδικούς, οι οποίοι ακολουθούσαν την ίδια διαδικασία με εμάς, και κατόπιν ο Στέφανος Κόγιας μας αποκαλύπτε στον προτζέκτορα τι δοκιμάσαμε.

Γνωρίσαμε πώς συμπεριφέρεται η Μαλαγουζιά με τις διαφορετικές οινοποίησεις, τα διαφορετικά υψόμετρα, την εδαφική σύσταση, τις κλιματολογικές συνθήκες και τους αλκοολικούς βαθμούς καθώς επίσης και την παλαίωση. Ο χαρακτήρας της είναι πολυδιάστατος και η ποικιλία της πολυδυναμική. Το γενικό συμπέρασμα δε, ήταν ότι η Μαλαγουζιά θα χρειαστεί κάποιες δεκαετίες για να εξελιχθεί. Όλα αυτά σε μια γευσιγνωσία, η οποία χωριζόταν σε 7 θεματικά flights, όπου κάθε flight αποτελούνταν από πέντε διαφορετικές ετικέτες διαφορετικών οινοποιείων. Τα flights ήταν τα παρακάτω:

Η επίδραση του αλκοόλ στην αρωματική έκφραση της Μαλαγουζιάς. Κοινό στοιχείο: δεξαμενή.

malagouzia

Η επίδραση του Υψομέτρου. Πελοπόννησος VS Μακεδονία.

malagouzia

Η βιολογική καλλιέργεια έχει διαφορά; Κοινό στοιχείο: αλκοόλ 13%

malagouzia

Η επίδραση της ωρίμανσης σε οινολάσπες στο στυλ της Μαλαγουζιάς.

malagouzia

Η επίδραση της ωρίμανσης σε βαρέλι και οινολάσπες.

malagouzia

Η Μαλαγουζιά στο χρόνο, σε βάθος 15 ετών.

malagouzia

The sweet spot!

malagouzia

Παρουσίαση:

Γιάννης Καρακάσης MW (Master of Wine)

Σχολιασμοί:

Άγγελος Ιατρίδης: (Κτήμα Άλφα) Οινολόγος και παραγωγός με τον μεγαλύτερο όγκο Μαλαγουζιάς στην Ελλάδα με 100.000 φιάλες ετησίως.

Στέφανος Κουνδουράς: Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. – Τμήμα Γεωπονίας, Εργαστήριο Αμπελουργίας.

Κώστας Μπακασιέτας: (Φυτώρια αμπέλου VNB Bakasieta) Γεωπόνος-Οινολόγος MSc

 

Τα δύο masterclass που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διοργάνωσε ο Στέφανος Κόγιας – Wine Style.

malagouzia