noctua microbrewery greekbeer athensbeer the likker

NOCTUA Microbrewery

Η ελληνική μικροζυθοποιεία αναπτύσσεται, παρά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και σε πείσμα μιας γενικότερης αμάθειας του κοινού απέναντι στη μπύρα. Γιατί κακά τα ψέματα, το ευρύ κοινό έχει μια συγκεκριμένη άποψη για το πανάρχαιο αυτό ποτό. Το αντιμετωπίζει στην καλύτερη, σαν αναψυκτικό. Ποιός ορίζεται όμως ως μικροζυθοποιός;

Microbrewery

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μικροζυθοποιός είναι αυτός που παράγει λιγότερα από 20 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο. (Το συγκεκριμένο όριο σχετίζεται με την καταβολή μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης). Στην πραγματικότητα είναι κάποιος “τρελός” που κάνει την αγάπη του για τη μπύρα επάγγελμα, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια σε μια αγορά που δεν φαίνεται να τον υποστηρίζει. Τέσσερις από αυτούς τους “τρελούς” συναντήσαμε, για να γνωρίσουμε την δική τους προσπάθεια που ξεκινάει. Ιάσονας, Δημήτρης, Χρήστος και Ορφέας μας μίλησαν για το δικό τους όνειρο, που ακούει στο όνομα NOCTUA.

 

H αθηναϊκή κουκουβάγια, το εξαιρετικό λογότυπο που μας συστήθηκε πρώτα μέσα από τα social media, μας τράβηξε την προσοχή. Κατόπιν, η περιέργη εμμονή ότι θα δοκιμάσουμε αθηναϊκή μπύρα από την εποχή του Όθωνα. Γιατί αν αφαιρέσουμε τις μεγάλες ζυθοποιείες και την πρωτοπόρο Craft, η NOCTUA είναι η μόνη μικροζυθοποιεία της Αθήνας.

Ἐν Ἀθήναις

Όλα άρχισαν πριν από 2 χρόνια, όταν τα παιδία ξεκίνησαν homebrewring, όπως πάρα πολύ ρομαντικοί. Ο σπόρος φυτεύτηκε και σήμερα σε έναν όμορφο χώρο στην Πειραιώς, βράζουν οι πρώτες μπύρες ευρείας κατανάλωσης. Ο χώρος είναι υπό διαμόρφωση και ο στόχος των παιδιών είναι να δημιουργήσουν ένα beer meeting point, όπου θα έρχεται κόσμος να ενημερώνεται και να δοκιμάζει. Η urban φιλοσοφία που αντιπροσωπεύει η NOCTUA θέλουν να είναι εμφανής και είναι από τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε. Αλλά δεν μπορείς να συζητάς για μπύρα χωρίς να την δοκιμάζεις, οπότε πήραμε μια πρώτη γεύση για το τι θα πίνουμε σε λίγο καιρό.

Αρχικά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά 2 ετικέτες NOCTUA. Μια Pale ale και μία Black ipa. Την πρώτη την περιμένουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου και την δεύτερη προς το τέλος του μήνα. Ο στόχος τους είναι στο μέλλον να βγουν περισσότερα είδη, από 4 έως 6 μπύρες, αλλά προς το παρόν 6 τόνοι Pale και 2 τόνοι Black θα μας συστηθούν εντός ολίγου για να τις τιμήσουμε, τόσο σε μπουκάλι όσο και σε βαρέλι.

 

Όταν ξεκινάς μια τέτοια προσπάθεια και πρέπει να ξεπεράσεις τα υψηλά κόστη, τη γραφειοκρατία και την αβέβαιη αγορά και επιλέγεις να μην κάνεις έκπτωση στην ποιότητα των πρώτων υλών, αυτό και μόνο δείχνει πιο ειναι το όραμα για το τελικό προϊόν. Η NOCTUA χρησιμοποιεί κορυφαίο γερμανικό κριθάρι και λυκίσκο από Καλιφόρνια. Η πρώτη δοκιμή εξ άλλου μας έδειξε ότι πρέπει να περιμένουμε κάτι εξαιρετικό.

Η κουλτούρα της craft μπύρας συνεχίζει να χτίζεται με μικρά αλλά γεμάτα αγάπη βήματα. Όπως μας τόνισαν, το μυστικό για να πετύχει ο κλάδος είναι η συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός. Προς το παρόν η ανταπόκριση που έχουν από άλλα breweries είναι θετική. Ειλικρινά δεν θα περιμέναμε και κάτι διαφορετικό, γιατί γνωρίζοντας από κοντά τα παιδιά σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή με την ευγένεια, την φιλοξενία και την αισιοδοξία τους. Και χαιρόμαστε που είμαστε το πρώτο blog που τους παρουσιάζει. Αναμένουμε να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας με μια NOCTUA. Cheers!

 

 

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης