Buffalo Trace Bourbon

Mε αφορμή την κυκλοφορία του Buffalo Trace Bourbon στην Ελλάδα από την εταιρία Β. Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, θα εγκαινιάσουμε τη στήλη του THE LIKKER με τις παρουσίασεις ποτών, με την αγαπημένη αυτή ετικέτα.

Το Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey αποστάζεται, παλαιώνεται και εμφιαλώνεται στο πιο βραβευμένο αποστακτήριο στον κόσμο, το Buffalo Trace. Κατασκευασμένο από καλαμπόκι, σίκαλη και βύνη κριθαριού, ωριμάζει σε καινούργια δρύινα βαρέλια μέσα σε παλιές αποθήκες για χρόνια, μέχρι την κορυφή της ωριμότητας. Πόσα χρόνια είναι αυτά; Το distillery αναφέρει τουλάχιστον 8 χρόνια. Φήμες βέβαια αναφέρουν 8-10 χρόνια και συνήθως στα 9,5 αρχίζουμε να το απολαμβάνουμε. Η αναλογία των σιτηρών (mashbill) συνηθίζεται να γνωστοποιείται από τα αμερικάνικα distilleries. Το Buffalo Trace όμως δεν την αποκαλύπτει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ο κωδικός mashbill #1, στην οποία συνταγή η ποσότητα rye (σίκαλη) είναι περίπου 10%.

Το Buffalo Trace είναι ένα ιστορικό αποστακτήριο, που παράγει υπέροχα bourbon για περισσότερα από 200 χρόνια. Βρίσκεται μέσα σε μια έκταση 130 στρεμμάτων στο Frankfort του Kentucky, στις όχθες του ποταμού Kentucky. Από το σημείο αυτό πέρναγαν τα κοπάδια βουβαλιών, δημιουργώντας ένα μονοπάτι, ένα “ίχνος” της πανάρχαιας διαδρομής τους, την οποία ακολούθησαν οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής και στο οποίο το αποστακτήριο αφιέρωσε το όνομα του. Το Buffalo Trace είναι το παλαιότερο αποστακτήριο στην Αμερική με συνεχόμενη λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης το αποστακτήριο είχε ακόμη τη δυνατότητα να παραμείνει σε λειτουργία, για να κάνει ουίσκι για “ιατρικούς σκοπούς”.

 

Το Buffalo Trace Bourbon παρουσιάστηκε στην αγορά το 1999. Λέγεται ότι ξεκίνησε από μια απλή απορία κάποιων επισκεπτών, “γιατί δεν έχετε ένα bourbon που να ονομάζεται Buffalo Trace”; Είναι από αυτές τις ιστορίες που αναρωτιέσαι αν αληθεύουν ή τις επινόησε το marketing. Σίγουρα όμως το marketing δεν επινοεί την απόλαυση και τη μοναδική του γεύση. Αυτό που κάνει το Buffalo Trace Bourbon μοναδικό, είναι ότι για την χαμηλή του τιμή δεν έχει “φθηνή” γεύση. Είναι αρκετά δυνατό για ένα μπέρμπον 90 proof (40%). Δεν προσπαθεί να είναι κάτι εξεζητημένο, αλλά μπορεί εύκολα να γίνει το καθημερινό μας ουίσκι. Ο Jim Murray στο διάσημο βιβλίο του Whisky Bible το χαρακτηρίζει σαν “ένα από τα κορυφαία ουίσκι στον κόσμο”.

TASTING NOTES:

Μύτη: Ευχάριστο με νότες καραμέλας, μέλι, πορτοκάλι, βανίλια και δαμάσκηνο. Αφού το αφήσαμε να αναπνεύσει για τουλάχιστον 10 λεπτά, μας ξάφνιασε ιδιαίτερα το άρωμα μέντας και κέδρου που αναδύθηκε από το ποτήρι μας.

Γεύση: Πλούσιο μείγμα από βούτυρο κακάο, σοκολάτα και καπνό, μία ιδέα πράσινου μήλου, κανέλα και καστανή ζάχαρη. Σου δίνει την αίσθηση της μηλόπιτας που μόλις βγήκε από το φούρνο! Απαλό στον ουρανίσκο, ενώ το ξύλο είναι διακριτικά εμφανές.

Επίγευση: Μεγάλη διάρκεια επίγευσης παρά τους 40% αλκοολικούς βαθμούς. Νότες από espresso και πούρο, μας αφήνουν ένα ευχάριστο τελείωμα.

 

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:

Είτε είσαι από τους ανθρώπους που θέλουν να το χρησιμοποιούν σαν βάση για cocktail, ή από αυτούς που θα το απολαύσουν σκέτο, το Buffalo Trace Bourbon δεν θα σε απογοητεύσει. Γεμάτη γεύση, που ικανοποιεί τον μέσο καταναλωτή και δεν αμφισβητείται από έναν έμπειρο ουρανίσκο. Μπορείτε να το απολαύσετε στην τιμή των 26-28 €.

 

 

Παρουσίαση: Γιάννης Μηλιώνης