lagavulin likker

Lagavulin 25 years old 1977/2002

To 1977 κυκλοφόρησε το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ των The Clash και το Never Mind the Bollocks των Sex Pistols. Κυκλοφόρησε στην αγορά ο Appple II, ορκίστηκε 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Jimmy Carter, σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο Pelé και δυστυχώς πέθανε ο “βασιλιάς” Elvis Presley, μόλις στα 42 του χρόνια. Εν το μεταξύ στο Islay της Σκωτίας, στο Lagavulin distillery, έμπαινε σε κάποιο βαρέλι το whisky της χρονιάς για να ξεκινήσει το ταξίδι του στον χρόνο, άγνωστο για πόσο καιρό. Το 2002 το αποστακτήριο θα εμφιαλώσει 9000 μπουκάλια από το 25ετές απόσταγμα. Σχεδόν 40 χρόνια μετά την παραγωγή του, ένα μπουκάλι μπουκάλι Lagavulin 25 years old με τον αριθμό 6822 θα ανοίξει από το The Tasters Club.

lagavulin likker

 

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να δοκιμάσεις συχνά μια εμφιάλωση σαν το Lagavulin 25 years old. Οι περιορισμένες φιάλες μαζί με την ακριβή τιμή του, δυσκολεύουν τον λάτρη του whisky στην απόφαση να το αγοράσει. Σε μια παρέα που θα μοιραστεί τα έξοδα ή η συμμετοχή σε μια γευσιγνωσία που θα βρίσκεται στο line up, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιον να το δοκιμάσει και να το απολαύσει.  Να σημειώσουμε εδώ ότι το 2016 κυκλοφόρησε άλλη μία συλλεκτική έκδοση 25 ετών για την επέτειο των 200 χρόνων του αποστακτηρίου, με 8000 αριθμημένα μπουκάλια. Η εμφιάλωση του 2002 που δοκιμάσαμε, με τον τόσο σύνθετο και αυθεντικό της χαρακτήρα, μας ταξίδεψε σε ένα παλιότερο Islay. Είναι αυτό το μοναδικό συναισθηματικό (γιατί δεν είναι πάντα και γευστικό) προνόμιο που έχουν τα aged whiskies. Όμως, όπως πολλοί φίλοι του whisky αναφέρουν, δύσκολα θα πεις κακή κουβέντα για ένα Lagavulin.

 

Lagavulin 25 years old 1977/2002 Tasting Notes

Colour: Κεχριμπάρι 

Nose: Άρωμα θαλασσινού αέρα, πράσινο πιπέρι, φρεσκοαλεσμένο καφέ, σοκολάτα, αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, βαλσαμικό ξύδι και ελάχιστο ιώδιο. Μετά από 25 χρόνια η τύρφη έχει ωριμάσει και έχει ισσοροπήσει τέλεια στο απόσταγμα. Όσο περνάει η ώρα “ανοίγει” περισσότερο, δίνοντάς μας χαρακτηριστικά βανίλιας, φρούτων και μπαχαρικών.

Αφού ασχοληθήκαμε για τουλάχιστον μισή ώρα με τα αρώματά του, η επαφή με τον αέρα και η αλλαγή της θερμοκρασίας θόλωσε το απόσταγμα, που μας αποδεικνύει το natural cask strength.

Palate: Έντονα ελαιώδες με σοκολάτα και κακάο για το ξεκίνημα. Απαλό και ευγενικό παρά τους 57,2% αλκοολικούς βαθμούς με άριστη ισορροπία της τύρφης και του καπνού. Γεύσεις απο δαμάσκηνο, γλυκόριζα, αμύγδαλο, καραμέλα και αλάτι.

Finish: Τεράστια επίγευση με γλυκιά τύρφη.

lagavulin likker

 

CATEGORY: Single Malt Whisky

REGION: Isle of Islay

DISTILLERY: Lagavulin

OWNER: Diageo

VINTAGE: 1977 – 2002

AGE:  25 years old

ABV: 57.2 %

BOTTLE NUMBER: 6822 of 9000

SIZE: 700 ml

PPM: 35-45

PRICE: 1500

 

Το Lagavulin 25 year old το δοκιμάσαμε στην Tasting Day #10 – The Lagavulin Journey

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης