linkwood 1972 whisky the likker

Linkwood 1972

Το Linkwood είναι ένα whisky που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να βρεί σε εμφιάλωση του αποστακτηρίου, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του πηγαίνει για την δημιουργία των blended whiskies της Diageo.

Το αποστακτήριο χτίστηκε το 1821 στα νότια προάστια του Elgin στο Speyside από τον Peter Brown. Ο γιός του William το κληρονόμησε και αφού το κατεδάφισε, ξαναχτίστηκε ένα καινούργιο και μεγαλύτερο, ολοκληρώνοντας το έργο του το 1874.

Η συγκεκριμένη εμφιάλωση που δοκιμάσαμε είναι των Gordon & MacPhail, οι οποίοι είναι από τους ανεξάρτητους εμφιαλωτές που διαθέτουν μεγάλα αποθέματα από το συγκεκριμένο αποστακτήριο και μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μεγάλο εύρος ηλικιών, από εμφιάλωσεις 15 ετών έως και εμφιαλώσεις άνω των 50 ετών, που κοστίζουν πολλές χιλίαδες ευρώ.

Όταν ανοίγεις μια vintage εμφιάλωση αισθάνεσαι σαν κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο, σαν να έχεις μια χρονοκάψουλα στα χέρια σου. Νομίζω ότι όλοι μας ασυναίσθητα, μαζί με την προσμονή να γευτούμε ένα απόσταγμα που ωρίμαζε υπομονετικά για δεκαετίες, σκεφτόμαστε τη χρονιά του σαν ορόσημο σε σχέση με το πότε εμείς γεννηθήκαμε ή με κάποιο κοινωνικο-ιστορικό γεγονός. Γεμίσαμε λοιπόν το ποτήρι μας με ένα whisky από την ίδια χρονιά που ο David Bowie μας σύστησε τον Ziggy Stardust!

 

 

Κάποιες εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου που κυκλοφόρησαν ήταν από τις σειρές Flora and Fauna και Rare Malts.

 

linkwood whisky

 

Linkwood 1972 Tasting Notes

Colour: Μαόνι

Nose: Εκπληκτικό άρωμα σαν γλυκό κούμ κουάτ, με νότες καραμέλας και κακάο. Θυμίζει κονιάκ και μαρμελάδα φράουλας. Ικανοποιεί στο 100% τις προσδοκίες που μπορεί να έχουμε από ένα whisky 30 ετών.

Palate: Γλυκό ξεκίνημα με νότες νωπού καρυδιού και πικρής σοκολάτας με έντονο το χαρακτηριστικό της καραμέλας βουτύρου. Αρκετά αδύναμο λόγο των 40 αλκοολικών βαθμών.

Finish: Μικρή διάρκεια στην επίγευση, με ελαφρώς πικρό τελείωμα.

 

CATEGORY: Independent Bottling

BOTTLER: Gordon & MacPhail

OWNER: Diageo

ABV: 40 %

SIZE: 700 ml.

PRICE:  250-300

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης