Teeling Irish whiskey likker

Teeling Whiskey

Η ιστορία της απόσταξης whiskey στην Ιρλανδία είναι μακρά και γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Πιστεύεται ότι Ιρλανδοί μοναχοί έφεραν την τεχνική της απόσταξης αρωμάτων, από τα ταξίδια τους στις χώρες της Μεσογείου γύρω στο 1000 μ.Χ. Οι Ιρλανδοί τροποποιήσαν αυτή την τεχνική για να βγάλουν ποτό. Πολλούς αιώνες αργότερα, η απόσταξη μεταφέρθηκε στη Σκωτία μέσω του Campbeltown και του νησιού του Islay.

Έχοντας την πρωτοκαθεδρία στην απόσταξη οι Ιρλανδοί, δυσανασχέτησαν με την εισαγωγή του φόρου στο whiskey (excise) τον 17ο αιώνα και αυτό προκάλεσε μια μακραίωνη διαμάχη μεταξύ των Moonshiners (παράνομους ποτοποιούς) και τους Excisemen (φοροεισπράκτορες). Το 1781, η ιδιωτική απόσταξη απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

 

Το 1782 η οικογένεια Teeling ξεκινάει να παράγει Irish whiskey και όλα ξεκίνησαν με τον Walter Teeling. Το 1782 ο Walter δημιουργήσε ένα μικρό αποστακτήριο στο Marrowbone Lane, στην περιοχή Liberties του Δουβλίνου, ξεκινώντας μια παράδοση 230 χρόνων για την οικογένεια Teeling. Το Δουβλίνο ήταν ανέκαθεν η καρδιά της ιρλανδικής βιομηχανίας whiskey. Κατά την εποχή του Walter Teeling υπήρχαν πάνω από 37 διαφορετικά αποστακτήρια στο Δουβλίνο.

Η περιοχή Liberties αναγνωρίστηκε ως το επίκεντρο για το Δουβλινέζικο whiskey και ονομάστηκε το «Χρυσό Τρίγωνο» λόγω του αριθμού των αποστακτηρίων που ήταν συγκεντρωμένα σε μια ακτίνα ενός μιλίου. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το Δουβλινέζικο whiskey αναγνωρίστηκε διεθνώς για την ποιότητά του. Με τον απαλό και μοναδικό του χαρακτήρα κυριαρχούσε σε όλους τους τύπους ουίσκι. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας, ήταν ότι μερικά από τα μεγαλύτερα αποστακτήρια στον κόσμο προέκυψαν από αυτές τις μικρές βιοτεχνίες Δουβλινέζων ποτοποιών. Δυστυχώς, με τον καιρό το Irish whiskey άρχισε να πέφτει και έτσι ο τελευταίος άμβυκας στο Δουβλίνο σταμάτησε να στάζει από το 1976 μέχρι σήμερα.

Το Teeling Whiskey Distillery είναι το πρώτο νέο αποστακτήριο στο Δουβλίνο εδώ και 125 χρόνια και φέρνει την τέχνη της απόσταξης πίσω στην καρδιά του κέντρου της πόλης του Δουβλίνου. Το νέο αποστακτήριο βρίσκεται στην ίδια περιοχή που ξεκίνησε το 1782 και μόλις σε απόσταση αναπνοής μακριά από το παλιό αποστακτήριο του Walter Teeling. Τρείς χάλκινοι άμβυκες (pot still) αναβιώνουν το παραδοσιακό στυλ της απόσταξης Δουβλινέζικου whiskey. Η νεότερη γενιά των Teelings, ο Jack και ο Stephen μας υπόσχονται να συνεχίσουν την κληρονομιά της οικογένειας και να δημιουργήσουν ένα λαμπρό νέο μέλλον για την απόσταξη στο Δουβλίνο αλλά και για το Irish whiskey.

Όταν ο πατέρας τους John Teeling πούλησε το Cooley Whiskey Distillery στην Αμερικανική εταιρεία Jim Beam για 71 εκατομμύρια ευρώ, τα αδέρφια το είδαν σαν μία ευκαιρία να ξεκινήσουν ένα καινούργιο αποστακτήριο στο Δουβλίνο με σκοπό να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση. Μέσα από μία τηλεοπτική σειρά-ντοκιμαντέρ το Whiskey Business, παραγωγής TV3 Television Network Ireland, που ακολουθούσε κάθε βήμα των αδερφών Jack και Stephen Teeling, όπου μας μεταφέρουν τη διαδικασία κατασκευής του αποστακτηρίου αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν καθ’ όλη τη διάρκεια, σε μία επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Στην Ελλάδα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε 3 από τις ετικέτες τους και στο The Likker Reviews να τα δοκιμάσουμε και να σας τα παρουσιάσουμε. Ας καλωσορίσουμε τα Teeling Whiskeys Single Grain, Small Batch και Single Malt.

 

Teeling Irish whiskey likker

 

Tasting Notes

Colour: Απαλό χρυσό.

Nose: Καραμέλα, μαύρη σοκολάτα, σύκο, φουντούκι και ροδάκινο. Συνθέτουν μία παλέτα εξαιρετικών αρωμάτων.

Palate: Απαλό και ντελικάτο έντονο βερίκοκο, μαρμελάδα πορτοκάλι, τζίντζερ και διάφορα μπαχαρικά.

Finish: Φρουτώδες τελείωμα με διάρκεια στην επίγευση.

 

CATEGORY:  Single Malt Irish Whiskey

OWNER: Teeling Whiskey Company

ABV: 46 %

SIZE: 700 ml.

PRICE: 52

 

Teeling Irish whiskey likker

 

Tasting Notes

Colour: Χρυσό, πορτοκάλι.

Nose: Μαλακό δέρμα, αλατισμένη καραμέλα, γλυκό κεράσι, σιρόπι καλαμποκιού.

Palate: Απαλό ξεκίνημα στο στόμα που σύντομα αγριεύει καθώς περνάμε στην πόση, έντονα μπαχαρικό και ξηρό. Με λίγες σταγόνες νερού βρίσκουμε περισσότερη βανιλίνη και ξύλο. Σε τυφλή γευσιγνωσία θα το μπέρδευε κάνεις πολύ εύκολα με ρούμι.

Finish: Ξηρό με ξυλώδη χαρακτήρα.

 

CATEGORY:  Single Grain Irish Whiskey

 FINISH: Wine Casks

OWNER: Teeling Whiskey Company

ABV: 46 %

SIZE: 700 ml.

PRICE: 42

 

Teeling Irish whiskey likker

 

Tasting Notes

Colour: Μελί

Nose: Αρκετά ανθικό με νότες ξηρών καρπών, φλούδες πορτοκαλιού, μπισκότο βουτύρου αλλά και μία μικρή αίσθηση λαχανικών.

Palate: Ένταση στο στόμα με καραμέλα βουτύρου, αποξηραμένα φρούτα, μαύρη σοκολάτα και καστανή ζάχαρη.

Finish: Φρουτώδες και spicy τελείωμα.

 

CATEGORY: Irish Whiskey

OWNER: Teeling Whiskey Company

ABV: 46 %

SIZE: 700 ml.

PRICE: 31

 

Τα Teeling Whiskeys εισάγονται στη χώρα μας από την εταιρία Tsaknakis Bros.

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης