Bruichladdich whisky whisky tasting Octomore Joanne Brown the tasters club the likker reviews

Octomore 06.1

Αν η αγαπημένη σου κατηγορία whisky είναι τα τυρφώδη (peated) από το νησί του Islay, τότε ανήκεις κι εσύ σε μία συγκεκριμένη κατηγορία, τους επονομαζόμενους peat freaks και το Octomore, το πιο τυρφώδες whisky στον κόσμο, απευθύνεται αποκλειστικά σε σένα.

 

octomore2

 

Η έκτη έκδοση του Octomore και συγκεκριμένα η 06.1, βρέθηκε στα χέρια μας λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση στην Ελλάδα της 07.1 στο Tasting Day #9 και δεν χάσαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε και να σας το παρουσιάσουμε. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι στα 167 ppm (parts per million),  σχεδόν cask strength στους 57%. Έχει ωριμάσει για πέντε χρόνια αποκλειστικά σε βαρέλια που πριν φιλοξενούσαν μπέρμπον. Και εδώ ο Jim McEwan, ένας από τους πιο καινοτόμους στο χώρο της απόσταξης, ήθελε να μας δώσει κάτι που δεν είχε τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Να χρησιμοποιήσει τύρφη πολύ περισσότερο από ό,τι χρησιμοποιούν συνήθως όλα τα αποστακτήρια στο Islay.

Octomore ονομάζεται η φάρμα που ανήκει στον James Brown, θείο της Joanne Brown (Senior Brand Ambassador στο House of Bruichladdich) η οποία εφοδιάζει το κριθάρι που αποτελεί την πρώτη ύλη για το Bruichladdich, ενώ τους προμηθεύει νερό από την πηγή που υπάρχει στο αγρόκτημα. Το ένα τρίτο της παραγωγής του Octomore πηγαίνει στον James Brown και όπως μας πληροφόρησε η Joanne στην γευσιγνωσία μας, αν βρεθείς ποτέ στο σπίτι του θα φέρει μία φιάλη, θα πετάξει το φελό στο τζάκι και δεν θα φύγεις από κει μέχρι να τελειώσει.

Περισσότερα, στο επόμενο review μας με το 07.1, το οποίο μπορείτε πια να το βρείτε και στην Ελλάδα.

 

octomore1

 

Octomore 06.1 Tasting Notes

Colour: Χρυσό

Nose: Το πρώτο κύμα μας φέρνει ένα συνδυασμό αρωμάτων από θάλασσα, αγριόχορτο και ιώδιο. Στην συνέχεια έρχεται η τύρφη με αρκετή γλυκύτητα, που δεν προδίδει τα 167 (ppm). Νότες λουλουδιών και λεμονιού.

Palate: Εξαιρετικά ελαιώδη η αίσθηση στο στόμα, με βύνη κριθαριού, δίνοντας νότες βανίλιας και φρυγανισμένου ψωμιού. Έντονη τύρφη, αλλά ντελικάτο για τα μόλις πέντε χρόνια ωρίμανσης. Τζίντζερ και λευκόσαρκα φρούτα για το τελείωμα.

Finish: Τεράστια διαρκεία στην επίγευση με τύρφη.

 

 


CATEGORY: Single Malt Whisky

 REGION: Isle of Islay

DISTILLERY: Bruichladdich Distillery

OWNER: Rémy Cointreau

AGE:  5 years old

ABV: 57 %

SIZE: 700 ml.

PPM: 167

PRICE: 120

 

 

Άρθρο: Γιάννης Μηλιώνης